Saturday, May 30, 2009

PurpLe & WhiTe PaRty...... :)

HollA..
happy saturday.. syok la kan, cuti2.. aku keje ari ni... keje smpai kul 1.. tp biase nye ari sabtu keje yg cam tak keje...now pon dah kul 10.. jap lg, mase bergerak dah kul 1.. balikk time.... :)

smlm aku ngn kengkwn lepak kat diva, suprise party utk fyda.. fully sponsored by boboy.. hehe. tu yg syok.. plan utk party ni dah lamer, pilihan tema pon dah lamer, purple+putih (base pada kaler feveret fyda,purple) dr bln 4 boboy dah plan.. so, aku pon dah survey awal2.. n dah bgtau mbers soh standby bj purple.. hehe.. aku sndiri pon dah beli bj kaler anggur tu.. tp 21hb 5 ari tu aku dp sms dr boboy.. lebiy kurang camni la :


"semekom sis, berita tak baik, fyda dah tau psl party tu.. dia ngamuk.. xnak party tuh.. kalo jd pon, die tak nak pegi..dier ugut soh cancellkan.. dier tak nak dgr pape, sediylah, nak buat party utk dier tp dier tak ske"


dpt jek sms tu, bkn boboy je yg sediy, aku pon sediy gak.. hahaha.. bj dah beli beb..mesti la sediy.. kwn2 pon dah tau.. adess... tp nak wat cemaner, mesti ader reason fyda wat camtu.. biler d kabarkan pd sume.. ade gak upe2 nye yg senasib ngn aku...dah beli bj.. hahaha... lawak nyeee kiter ni kan zura.. opss tersebut name plak.. haha.... :) xpe lah kan.. ley pakai len kali.. last week, mase aku kat batam..zura sms, bgtau yg party tu jadi.. yahoooo!!! hahaha, mase mlm mkn laksa tu dah btl2 pasti yg party tu confirm jd.. esk nye, aku pon call diva utk booking pakej.. amik yg simple jek.. yg penting enjoyyy....

smlm ptg, aku call fyda.. cnfirm kan nak kuar mlm tu.. dier tnye nak gi maner.. aku said, x sure.. tgk la kengkwn sumer.. so, fyda, boboy ngn affa akn naik ngn aku.. zura,yana,zai ngn boy akan gerak dulu.. dorang yg akan beli kek n msuk dulu kat bilik karok tu.. cam biase, kalo gi jenjln, fyda yg akan drive... aku?? malassss.... so, aku as a co pilot yg arahkan jln maner yg dier kene pegi... hehe... kul 10 ktorg smpai,jmpe awin, zura,spidey,zai n yana dah ade kat saner.. msuk2 jek, dah ade makanan atas table..kwn2 sume pon pakai bj purple.. best nyeee... ( terharu ngn kegigihan kwn2 nak cr gak bj purple, wlaupun amik mase berhari2, chaiyokk) so far, fyda tak tanye pape pon.. pastu ktorg pon nyanyi2 n tunggu kwn2 lain sampai.. tak lamer pastu, ryn, ray n zaza sampai..dorang ni sume + awin pakai white..masyukk.. :) pastu, aku n zura soh waiter anta kek.. jeng..jeng..jeng... SUPRISE!!!! fyda blur... pastu agaknye dier sediy or terharu.. nangis kot... hehe.. ktorg?? cam biase, enjoy mkn, minum.. eh, lupe nak bgtau.. aku ngn affa seludup coke sebotol.. masuk dlm beg aku yg besar tu..( dah ade coke 2 jag tp mesti tak cukup, bwk mknan luar mmg tak bole.. ape lg seludup la..) abis je coke dlm jag tu.. topup laa... hahaha.. bijak2.. pas acara potong kek, acara bg2 hadiah... best nye... aku pon dapat gak.. hahaha.. thnks to zura n boy.. ;) acara nyanyi2 pon di teruskan... ujung2 mase terakhir, sume makin happening beb.. bkn jek nyanyi, siap menari2 lg... erm, seriously,mlm td, i'm so gedik okeh... haha.. so what, sukati aku la... ade aku kesah?? hahaha.. yg penting kiter enjoyyy!!


[nampak cam muke blur tak]
selesai upacara nyanyi2, nari2, mkn2 n sesi fotografi (acam model kan) dlm kul 1am.(pakej tu utk 3jam,amik dr kul 10pm till 1am) ktorg trus ke singgah selalu... yana nak minum vanilla shake.. sesuatu 'tragedi' telah berlaku.. hehe.. tak lah tragedi sgt.. sian kat affa... hehehe... takpe lah, mbers2 pon sedia utk membantu.. hehe.. tp hasilannye, pg ke shisha plak, coz boboy secara sukarela menghulur bantuan tu ke affa.. meacih boboy.. huhu... ktorg amik shisha rase orange n grapes... amik perasa anggur sbb ktorg pakai bj anggur mlm tu.. wee~~




lepak2 smpai pukul 3am kot.. borak2, gosip2, tp mmg ader topic yg paling hot la..nak tau??tak pyh la.. biar la ktorg saje yg tau... ape pun, thnks to boboy sbb invite ktorg utk party tu... sib baik amik yg paling simple kan.. coz tak abis pon sume food tu.. kalo amik yg lg heavy, mmg membazir... n kiter betol2 enjoy mlm td kan?? thnks kat sumer kwn2 coz sporting giler... kiter mmg have fun.. yeahhhh... ape pun ingt password kiter 'INI SERIUS'!!!..hahaha... love u guys... byee.....

Monday, May 25, 2009

BatAm Oh BaTam... :P

yuhuuu..
happy tuesday.. smlm nak tulis blog tp tak smpat nak publish.. panjang sgt... bz plak tu.. now here we are.. ermmm...so, weekend lepas ape bikin? dgr2 ader yg g shopping sakan.. hamboi2 best nye.. ;)

last minit planning, aku gi batam ngn kakak, hubby kakak ngn ayien, ank buah kecik yg paling becok.. hehehe... ader ke yg tak tau batam tu kat ner?? warga jhr mesti familiar psl batam..

let me explain sket2(aku pon bkn terer sgt) .. batam ialah salah 1 pulau milik indonesia antara yg terdekat dgn johor.. so, mmg sng nak ke sane, tak pyh naik flight.. naik feri n dlm sejam lebiy dah bole smpai.. batam ni agak terkenal utk pelancong2 dr singapore n johorian.. dorang guna currency rupiah la.. tp ade juga shopping complex/mall n hotel2 yg ade bintang tu guna singapore dollar dlm urus niaga dorang.. so, pilih2 la ye.. ramai yg ke batam utk rileks kat spa n shopping laa... aku?? aku mmg kepingin banget nak ke saner.. aku nak tgk sendiri cemaner rupe batam tu.. best ke.. idak ke.. bndar dier cemaner... so, sabtu lepas, dpt gak la aku ke saner.. yeahhh.....
feri p.gudang - batam

batam

mase aku gi tu tukaran duit (kalo tak silap la yer) rm100 = rp285.000.. hehe.. aku tukar tak byk... sen mmg takde beb, ujung bln neh.. sib baik fully sponsored.. thnks sister, i love u lahh... hehehe... plan mule2 nak amik feri dr stulang, tp last minit amik dr p.gudang je.. dkt sket..kat port, abg ipar gi uruskan tiket, boarding pas sumer then ktorg pon berlepas ke saner.. teruja la jugak, 1st time ok.. hehe... lepas sejam lebiy, kami sampai kat batam centre(dorang punye terminal feri), kami d jmput oleh pak muslim (tourist guide).. pak muslim ni kenalan abg ipar aku.. kami d bwk ke hotel penginapan kami hotel sentosa, 15min dr batam centre tu.. hotel tu biase2 jek.. tp ade swimming pool, karaoke, saloon, table pool n cafe... bilik ktorg berhadapan ngn swimming pool.. bilik nye ok2 la... 1 mlm rp275.000.. malaysian ringgit dlm 90++... murah la tu... mase kat sane sejam lewat berbanding mase malaysia.. tak jauh beza sgt la... erm, utk mber2 yg sms n call mase aku kat sane, sowi guys.. tak pick up n reply korang nye sms n call.. mahal.. jimat ok...

view from bilik kami
mase tu pon dah tgahari, perut dah lapar.. pak muslim bwk ktorg gi mkn kat restaurant puti bungsu... nasi padang.. kat sini restoren ni mmg different caranye... mula2 aku pelik gak, apsal dorang tak dtg amik order.. upe2 nye, dorang akan bwk byk giler lauk-pauk.. letak atas meja korang.. so, korang ley mkn ape yg korang nak.. harga nye dier akan kire pas korang mkn.. hehehe.. walaupun, cuit sket je.. dorang akan kire korang mkn bende tu.. so, mkn la ape yg korang nak mkn saje.. tp kalo ade bajet lebiy, cuit la sumer pon.. dorang lagi suker.. hehehe..

piLihan makanan yg perlu d byr kalo di mkn... nyummy

after lunch, time gi jln2... tp, ape pon, kene tukar duit dulu.. jap lg takde rupiah.. sumer pon tak jln... tgk2 bandar dorang ni, simple jek.. jln raye nye agak kecik.. pemandu agak advance... public transport yg aku nmpak, teksi, van sapu( tak tau ape dorang panggel) n paling special is 'ojek' hehehe.. ojek ni motosikal penambang.. naik la motor tu, nti dorang bwk gi maner korang nak.. tp utk tourist, tak la di nasihatkan.. scary ok... kat batam ni, byk kedai kecik2 yg ala2 butik jual perfume n beg... byk giler jual perfume... berderet2 kedai kual mende yg samer.. erm, aku tak minat mende camni coz aku lebiy suker cr tmpat2 yg lain dr tmpt aku.. sempat la singgah butik polo.. mahalnye lebiy kurang ngn harga kat msia... lg 1, sumer tmpat parking akn ade org yg jaga.. org tu pakai bj kaler oren.. walaupon parkin jap jek ( cth-tukar duit) kene gak byr rp1.000.. lebiy kurang 40sen lah...


ojek-bkn mat rempit

then, ktorg di bwk ke 1 tmpat yg lain dr tmpat kiter.. jodoh boulevard.. haaa, tpt camni yg aku nak pegi.. indo style.. hehe... susah nak xplain cemaner... deretan kedai2 yg jual bj,sliper, jual mknan, minuman, mmg panjang tp sume pon jual brg yg samer.. pastu, warung2 kat saner ley jual minuman keras tu cam jual minuman ringan biase...lain sgt kan...cewek2(cine la kot) kat sane pon, selambe minum air tin heineken smbil jln2.. hehehe.. tp kan, ssh btl nak cr kedai souveniur kat sini.. jawapan nye mmg tak jmpe.. huh~ so, ktorg gi beli brg yg mak aku kirim.. n aku masuk 1 shopping complex kecik(jodoh centre) .. erm, ley la beli brg2 made in indo ngn harga yg agak murah... brg2 penjagaan diri la yg byk... akak aku mmg cr make up2 la.. tp mmg berbaloi la... akak bz melayan anak n hubby nye, aku plak bz membeli belah la kunun nye... haa, time byr la yg kelakor nie... aku sorang2 lak tu... total brg2 yg aku shopping td, lebiy kurang rp98 500.. ha, hamik ko, berpinar jap mate tgk duit yg byk sgt num 0 kt ujung dier.. blur seketika.. hahaha.. sib baik cashier tu paham... eh, tgk lighter kat tepi machine cashier tu lawa plak.. gas dier mcm2 kaler... harga dier rp2500 tiap 1... trus aku amik 6.. khas utk kwn2 yg selalu mrh aku main lighter dorang... huhuhu.. pasni jgn mrh lagi yer kwn2 ku..

Jodoh boulevard


pilih la nak mkn ape..

pastu ktorg gi 1 kedai area saner gak, namer dier kawi jaya( dpt info dr cowok jual jam kat jodoh centre) kat situ br la jmpe souveniur.. tp mmg la kelakor, segala mcm souveniur dr batam, singapore n malaysia pon ade.. hahaha.. pakej youu.... beli sket2 jek.. maklum, bajet ciput... pas beli souveniur tu, gi beli buah2 n jeruk2 kat sebelah dpn kedai tu... mase aku beli keropok kat abg2 penjaja tu, ade la sorang budah laki ni, dtg dkt mintak sedekah.. br nak bgi, tibe2 dtg lak kwn2 dier yg ramai.. aiyya, takut nye... aku cpt2 msk dlm kete n hulur berape yg ade jek.. perghh.. gitu ke.. sian tol bdk2 nie.. dah puas shopping, abg ipar pon dah penat sgt(mengalahkan kakak aku yg pregnant 7 bln tu) blk la hotel.. rht n mandi mande... rht seketikaa.....


barisan kedai jeruk n kedai buah2

mlm, dinner time... b4 gi dinner, ktorg gi shopping complex nagoya hill.. mmg besar tmpt nie... tgk2 n jln2 jek... cantik gak tmpt ni... tp takley jln lamer coz princess kecik dah lapar.. tp smpat gak la me n my sister smbung shopping sket2... jgn mrh eh abang ipar ku... then, ktorg gi mkn.. permintaan aku n sister, nak mkn kat warung2 tepi jln.. bkn restaurant besar2.. nak feeling2 indonesia punye tmpat la.. pak muslim bwk ktorg gi barisan warung2 mknan indonesia.. nyummy... dpn hotel harizona(kalo tak silap) camni la best, ader group cowok2 bwk gitar n nyanyi dpn table ktorg,, bole tahan gak sore dier... seniman jalanan la gitu... pas nyanyi mintak la di hulur... bkn byk pon, seikhlas hati.. cr rezeki...menu mlm tu .. ade ayam bakar, ayam pedas,kepiting (ketam), kangkung, lele(ikan keli)... teh ais n limau ais... nyummy.. service pon cepat. panas2 lg makanannye.. pas kenyang.. blk time.. nak packing brg2 shopping... n zzzzzzz......

tick je nak mkn ape... so, dorang tak pyh dtg amik order


dinner..

sunday morning.. bangun pagi... kene get ready nak blk... feri ktorg kul 11.20(waktu malaysia 12.20) after bekfes, gi layan pool jap.. then pak muslim pun dah smpai.. so, ktorg pon get ready utk check out.. dlm perjalanan nak blk, pak muslim bwk ktorg pusing2 tgk kawasan2 saner. hotel2 nye... then, trus ke batam centre. kat saner, abg ipar aku pun g dptkan boarding pass sume.. dah setel, jam br kul brape, smpan brg2 then ktorg gi kat megamall batam centre kat sebelah batam centre tuh... jln2 jap.. pusing2 cuci mata.. kul 11 gerak gi tempat berlepas.. cam naik flight plak... hehe... dok kat tmpat menunggu, smpai mase nye ktorg pon gerak blk ke johor...

pukul 7am waktu indonesia

sejam setengah pastu, smpai la kat johor... time blk, aku lepak kt bahagian luar, free air,..ley la nmpak spore dr kejauhan.. changi.. n nmpak la port aku mancing ari tu dr sblah laut.. hahaha... smpai kat terminal p.gudang, mase check passport, malaysian people di arah ke dpn.. n sape yg passport ijau kat belakang.. proud 2 be malaysian.. blk umah rest..

port mancing ktorg tuh.. nmpak tak??


dah dpt pengalaman sekali ke batam.. sape2 kwn2 nak gi saner, jom aku ley bwk.. hehehe.. tp utk aku, batam bkn tempat pilihan kalo nak berholiday2.. kalo nak pg utk tgk tmpt org n carik pengalaman also shopping, bole la kot... mungkin aku tak dpt feel ape yg istimewa kat saner... bak kater org, east or west, home is d best...

mlm gi umah fyda mkn laksa.. bg mbers lighter kaler2.. hehehe.... ok la, smpai sini dulu erk.. chow chin chow....

Monday, May 18, 2009

WeEkEnD oh WeEKend....

holaaa...
huhu.. pttnye blog nie aku buar b4 blog psl bday aku tu.. tp mase nak type, tetiber rase hang n blank.. save je kat draft.. br ari nie ader kelapangan utk write cket2...

on friday-15/05/09.. cam biase la.. every friday mmg suker nak melepak ngn kengkwn.. port ktorg kali gi kat mapelei seri alam.. restoran osman namenye.. smpai sane trus jmpe LILY dulu.. lily ni mber a.k.a custmer dan jugak housemate tak jd aku.. huhuhu... lepak ngn dier.. then tak lame zura, boy smpai... yg lain2 smpai lambat.. biase lah, dorang sumer jam international.. tu yg lewat sket.. hehe... smpai dekat kul 10lebiy dok kat saner...mase tu ramai dah ader.. dlm 9 or 10 org... line cam tak best, so ktorg decide nak pindah.. pindah tmpt melepak.. truss la ke bamboo, tmpt lepak ktorg... mmg line clear ar kat sane.. smpai saner, lg la meriah.. sape yg ader? aku, zura,boy,zaza,fyda,boboy,yana,zai, alfa, ryn,ray,adah, awin,n kwn boboy 2org.. meriah kan? ktog bukak 3 lot tmpat.. hahaha... lepak2 smpai kul 12lebiy.. ader yg dah nak gerak blk, tp ade gak yg nak trus gi umah baru boboy...

kat umah boboy, smbung la acara melepak smpai masing2 lepak.. tp yg paling gigih mase tu, aku,fyda, zura,alfa, awin.. sambung men games sampi kul 4 pg.. tak terbarai la mate seko2.. aku keje plak tu esok nye.... kul 5 pg, aku trus bgn nak blk umah... ngntuk beb... plan utk esk nye plak nak gi fishing.. pas af katenye.. uwaaa...bile nak tido yerk... hehe.... smapi umah kul 5 lebiy, tido jap.. kul 8 bgn nak gi keje.. kesian kat aku tak ckp tido... haha... blk keje dlm kul 2 smpai umah.. tido dgn jayanye smpi la ptg...

mlm tu after g pasar mlm, gi umah fyda tgk AF... kul 12lebiy... mule la misi kami menari port utk memancing.. mula2 gi sg kim kim.. air surut, lagi plak org yg mancing kat sane sumer pendiam.. hehe.. biler ktorg smapi, jd la bising... b4 kene mrh.. baik blah... huhuhu.... decide gi telok kabung.. haaa, kat saner takde org nak mrh kalo bising sket.. hehehehe.... tp jln masuk ke saner agak scary sket.. careful ye kwn2.. ade 3 kete jek yg gi.. alhamdulillah.. sume selamat.. kat saner ade club dangdut you.. memekak smpai kul 3 pagi... tak sunyi la tmpat tu... erm, joran yg ade cume 3, tp yg ader 9 org( me, spidey, zura, fyda, boboy,ryn, ray, awin n alfa ) korang rase ktorg ley naikkan ikan ker?? huh~ see d leg la.. hehe.. eksen plak.. tp best la time tu... air jernih.. smpai teruja nak main air.. best2.. hampir2 dpt sotong besar.. tp maybe mulot ktorg ni lg beso.. sotong tu berubah jd pasir.. dlm erti kate lain.. sotong tu berjaya melepaskan diri dlm pasir2 nan halus itu.. frust you...

xtvt kami berakhir hampir kul 6 pagi... nantuk nye... hasilnye.... jeng..jeng..jeng.... sekor ikan kerapu (kot) berjaya d naikkan oleh boboy.. sebesar tapak tangan aku kot... tp sian ikan tu, takde sape nak amik dier.. soh la sifu bwk blk, sbg bukti kami turun memancing.. hehehe.. sape sifu??? affa la... hehehe... blk umah, bersihkn bdn n terus tido... bgn kul **.. hehe.. malu nak bgtau.. :P

kul 2lebiy, aku gi amik my sister nak bwk dier gi sopink.. nak cr bj pregnant... ktorg gi jj bukit indah.. jauh gak.. seawal 2jam pertama, tak reti nak beli ape... mungkin mood lom sampai lg.. gi minum jap.. mkn ape yg ptt... haaaa, lepas tu... mmg mood pon sudah mari... masalah nye bkn dier yg sopink.. aku lak lebiy2.. hahahah... kononnye hadiah utk diri sendiri la... setel sopink, bdn pon dah penat.. ktorg blk umah.. smapi umah aku kul 10.20mlm... sile kire berape jam kami kuar utk berjoli.. huh~ 10.30 citer feveret aku mula... ghost2.... abis citer tu kul 11.30.. bru gi mandi n tido... waah, syok nye tido... esoknye monday.. blues la beb... mls nak gi keje okeh... ape pn kene la keje gak.. kalo tak nak makan ape????

erm, lately ni, mase ujung minggu byk terisi... ngn family n kwn2.. Alhamdulillah... aku amat2 bersyukur ngn keadaan skang nie.. tuhan penah turunkan byk ujian utk aku.. tp hikmahnye, tuhan berikan aku yg lebiy baik.. sgt2 bersyukur... aku harap, biarlah sume jd lebiy baik n berjln lancar.. utk sume kwn2 terchenta, i sayang u alls sumer.. if 1 day, ade ujian n masalah timbul antara kiter... plz, direct kiter jmper n selesaikan samer2... xnak relation yg suci murni ni, d cemari ngn anasir2 busuk yg sesekali suker nak nyinggah.. okehh?? ;)
erm.. this is me n my story... weeee~~

Friday, May 15, 2009

LiFe-JodOh

sumber - copy pasTe from email


Renungkanlah sedalam-dalamnya...
Tidak, Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa2 kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa2 lewat sembahyang. Allah mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.Memang kita mudah ter silap mentafsir kehidupan ini.

Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.Kita selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah(walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.

Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama..

Semua benda, pasti ada baik buruknya.Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di samping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu.

Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu semp adan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. "

Step forward..! jgn toleh kebelakang.. ... Anggap ini satu coretan utk di buat kenangan... Yg lalu tetap berlalu.. Ia tetap menjadi *igauan*.. Walau sudah lame ia pergi....

Wednesday, May 13, 2009

XtvT..PeNat...

erm.. miss my blog...
lamer tak blogger.. :)
xtvt mingguan agak sibuk sket...

last friday, lepaks2 ngn PG frens.. meriah beb..
act tht date, bday c fyda.. sj ajak lepak ramai2..
beli kek utk fyda.. suprise for her.. suker la tuhh... hahaha..
then lepak ramai2... sape yg ader??
me,fyda,boboy,boy,zura,yana,zai,alfa,deera,awin,zaza,nurul,ayang n milo...
ramai tak?? ramai la tuh.. memekak smpai 2am kat bamboo tu...
sampai d bamboo nak tutup still tak abish citer..
then sambung plak kat mc D seri alam.. hehehe... till near 4am..
sib baik sabtu tak keje.. ley rest.. rest??? nak blk kg la dey.. hehe...
planning nak camping lg.. but still dlm perancangan... will updated soon.. :P

sabtu- tido 4am.. kul 8.30 dah tersedar... rabak mate i.. hehehe.... siap2 nak lik kg..
sok mothers day okeh (teringat kat zura 'okeh'.. hehehe )..
siap2 then gi amik kakak n anak2 sedara.. sampai kg dlm kul 2...
afer lunch.. silakan tido ye... so, phm2 la.. zzzzzzz.....
mlm plak bwk mak shopping n mkn2 kat tambak.. tenang nye rase lepak tepi laut..
rase cam tengah berholiday jekk... (dgr2 mbers p.g gi lepak kat ctbank mlm tu erk..beramai2 ngn new frens from kl.. erm, jeles i tau!! hehehehe )
sunday, happy mother day mak!! love u many2.. muahccss....
mak msk special beb... ade kari ayam, pulut kuning, nasi impit ngn sambal kacang..
cam ari raye... lupe plak nak snap pic.. :)
ptg tu trus blk ke p.g.. senin kan keje... dlm perjlnan, rase cam kete wat hal..
sib baik tak berlanjutan.. selamat la kami smpai ke p.g.. alhamdulillah...

isnin keje.. selasa cuti.. ade urusan yg perlu d setelkan.. ari yg agak memenatkan...
after maghrib, fyda sms, ajak teman dorang gi tgk umah kat perjiranan 10..
8.30 ktorg gerak gi umah tu... umah tu besar.. 3 bilik.. dapur sgt luas... best lor...
pas dorang bincang lebiy kurang.. so, atas kate sepakat.. dorang terus setuju nak sewa umah tu..
harga yg berpatutan utk umah sebesar tu... no deposit... alhamdulillah...
nampak nye boboy sgt2 gumbira... dier dah pnt sgt asik mencari...
mlm tu gak dpt kunci... aku n fyda gi kedai beli benda2 nak bersihkan umah...
bersihkan lebiy kurang jek... menyapu n mengemop... bsh pinggan sumer...
sib baik ader air dr tank... so ley la wat cuci sket2...
ingat nak ajak kwn2 dtg.. tp sian lak.. dah lewat.. takut dorang penat..
maklumlah, weekdays... sume org keje.. dorang ajak alfa n deera jek.. tu pon sbb umah dkt..
selang 2 lorong jek... pastu angah n gf smpai...angah ni mber boboy mase pjb.. dorang nak grade.. tu yg jmpe blk.. congratulations u allss.. happy graduations day.. wee~~~~....

pas kemas2, boboy ajak gi minum kat d bamboo.. our feveret place.. hehehe... tmpt ni privasi..
so, b7 ktorg gi saner.. minum2 n borak2 n gosip2.. upsss gosipp?? againn... hahahaha....
sampai dkt kul 1 br balik.. penat sgt2.... erm, im mrh2... huhuhu... :P

Friday, May 8, 2009

HaPPy MotHer'S Day

Orang kata aku lahir dari perut mak.. (bukan org kata...memang betul)
Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku....mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....Mak
Bila bangun tidur, aku cari....mak
Bila nangis, orang pertama yang datang ....mak
Bila nak bermanja, aku dekati....mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.....mak
Bila nakal, yang memarahi aku....mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma....mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....mak
Bila takut, yang tenangkan aku....mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....mak
Aku selalu teringatkan ....mak
Bila sedih, aku mesti talipon....mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....mak
Bila bengang.. aku suka luah pada..mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah....mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu....mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku....mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku....mak
Yang selalu nasihat aku....mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

Aku ada pasangan hidup sendiri....
Bila seronok, aku cari.......pasanganku

Bila sedih, aku cari......mak
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku

Bila gagal, aku ceritakan pada....mak
Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku

Bila berduka, aku peluk erat....emakku
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku

Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.....mak
Bila sambut valentine... Aku bagi hadiah pada pasanganku

Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
Selalu.. aku ingat pasanganku
Selalu.. mak ingat kat aku
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku

Entah bila... aku nak talipon mak
Selalu....aku belikan hadiah untuk pasanganku

Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak


Renungkan:
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak? mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah"... Berderai air mata jika kita mendengarnya........

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK..... RINDU SANGAT....

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya.... berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya..... berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya...... berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya....... berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.... berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya...... ( umat islam )


Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:


1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA

2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku – PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu".

Kemudian si anak mengambil pen dan menulis
"Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.

****SELAMAT HARI IBU*****

Tuesday, May 5, 2009

BerCamPinG, BerJLn2 n BerKamPunG part2



sambungan dr part 1-wakaka, ade lak men sambung2 kan.. dah namenye panjang, so pnjng la blog nye.. hehe..



after gerak blk dr mersing.. sampai kat p.gudang dkt pukul 6... singgah mlm dulu kat restoren krang krung thep (agaknye la, belasah je) hehehe.... mkn2 jap, dah siap sume, pu3,linda ngn ryn gi amik kete... ktorg yg lain trus blk umah... kat umah rehat2 n mandi b4 gerak plak gi danga bay di mlm ari nye.. bdn mmg letih tp nak gak kuar ramai2 lgpon nak bwk org2 kl pusing2 jb...

kuar umah pon kul berape mase tu.. dah lewat gak... gi pusing2 danga bay amik pic 123.. hahaha.. mesti korang tak paham.. xpelah, biar kami je yg tau ape itu 123..... :) act, utk org yg giler posing cam ktorg, mende tu 1 mende yg menyeronokkan n fun tp kdg2 penat sket.. hehehe.. so, phm ker?? hakhakhak.. biarlah aku n depa je yg tau deh... after posing2 n jln2 ktorg pon penat n sedikit lapo (aku le yg lapo nye) ktorg gi dataran layan steamboat n kuew tiaw kerang... tgh mkn2, guruh bebunyi.. phm2 la ye.. blah la cpt.. hehe.. sib baik dah kenyang.. so, kat situ ktorg pon berpisah ngn ryn, ray n mie... dorang blk skudai.. we all truskan perjalanan.. ujan lom turun...

nak tau ktorg gi maner?? hehe.... gi skodeng nyah kat susur 1 tuh... ala, bkn skodeng ape.. jln seround jek.. :) takde ramai pon, nmpak sekor jek.. fewwitttt, meletoop nyaH... bwk bj lagi.. cam nak gi function.. auwww.... heheheh... pas kuar dr susur 1, trus pusing kat stulang (d zon) tgk club2 yg tgh happening.. tgk ajek.. tak msk pon... tetibe angin kencang n ujan pon turun... tu tandenye tuhan tak bg nak singgah kat tmpat camtu... insaf beb... perjalanan blk d teruskan... mate ngntok gilerr... ujan pon lebat giler... awin terpakse parking van kat stesen minyak area jln tebrau sbb ujan sgt lebat n tak nmpak jln.. stay jap dlm 15 min, ujan reda sket.. perjalanan d truskan.. sumer dah tetido.. risau gak awin drive dlm keadaan ngantuk... jaii, im n me mula la mengutarakan soklan2 sengal utk awin.. saje jek.. bg dier segar sket... smpai jek kat umah, legeee... ujan rede... kami masuk n lebiy kurang trus zzzzzzzZzzz.......

mowning... aku ngn im bgn, trus gi beli bekfes... ari nie, dorang sumer nak blk umah n negeri masing2... so, kene bg kenyang la... beli nasi lemak ngn roti canai... im naik bas kul 12.... tp kul 11.30 tak gerak2 lg gi larkin.. sume kater, 'xpe.. sempat'... dlm ati aku mengelupur gak... kul 11.45 ktorg gerak anta im gi larkin.. puteri n jaii pun gerak blk kl.. dgr nye nak singgah air itam.. nyopink la tu... :) smpai je ktorg kat larkin.. bas tu dah 15min berlalu... hehehe,, padan muke im, trus la gi kaunter beli tiket baru.. causeway link trus s.alam kul 12.30midnite....haha.. kurang2 ade mase gak nak lepak ngn dier lagi... yeaahhhhhhh... linda pon beli tiket gak, dier blk mlm jugak kul 9.30.. padan muke awin.. hehehe.. jahat nye... :)

blk dr larkin, singgah kipmart jap.. burn CD from linda nyer kamera... beli lauk sket... then blk umah.. berkampung kat umah aku laaa... blk jek, ktorg msk2 utk mkn tghari (tp ktorg mkn dah ptg) pas mkn, lepak time...ade yg tido n rest.. tgk dvd doktor2.... hahahahhaa... lepak till maghrib.. mlm, sumer pon nak terbang pulang... gonna miss u all.. kiter btl2 having fun kan?? kul 8, gerak, awin nak anta linda.. aku gi amik kete kat umah fyda... so, berpecah la ktorg kat situ.. aku blk umah n berkemas2 lg... rehat kejap tgk ghost 8tv.. then kul 11.30 terus anta im gi larkin.. kuar awl beb, tak moh pisang berbuah byk kali... hehe.... im naik bas, aku pon blk p .gudang sorang2... blk cuci kaki n tangan... n trus tidooo...

WELL, tu la kisah 3hari 3mlm aku bercuti2an... now back to work... erm, rindu lak kt mber2 p.gudang.. jap lg nak wat janji.. ajak kuar mkn n berhappening2.. sabtu ni kan cuti... yeaahhhh...
ok guys, c u in my next blog....

Monday, May 4, 2009

BerCamPinG, BerJLn2 n BerKamPunG - part 1


halluu...

happy monday~~ monday blues.. mls nak keje... hehehe... penat n ngantuk...
xcukup rest n tido.. errmmmm... dah cuti 3 ari pon tak cukup rehat.. pebende ntah..
wat mende je sampai tak cukup rehat?? hehe..
meh nak cer ni, pasal xtvt aku sepanjang cuti
labour dah(friday) till sunday...


act, aku gi camping kat air papan on friday.. best2.. ktorg pegi 10org (aku,im.fyda,boboy,ryn,ray,awin,linda,puteri n jaii) jumaat pg, sumer kumpul kat umah aku (kecuali pu3 ngn jaii, coz depa from kl n akan jmpe kat mersing) brg2 sumer dah siapkan dah.. khemah, dapo, makanan, pinggan mangkuk sumer... ktorg gi naek van awin.. so tu yg sonok nye.. naek ramai2 walaupon ade sempit sket tp sonok coz ade jek yg nak d borak sepanjang jln... hehe...gerak dr umah lebiy kurang kul 9.30.. direct gi air papan.. smpai air papan dlm kul 1.30 kot.. kat saner trus booking chalet n sewa tapak khemah...
tgh bz memacak khemah masing2

ktorg amik chalet sbb senang nak mandi n bsh2 n also msk nasi(periuk karen pon bwk nie) hehehe... so, 2 org akan tido chalet n 8 lagi tido kat khemah.. dah setel urusan sumer, mula la kami memacak khemah.. 4 khemah sumer... dah setel, ktorg lepak2 n mkn mihun bekal(fyda yg masak) :) sib baik la ktorg amik chalet coz kat saner takde air (dr public toilet utk org yg camping) so, mandi2 sumer mmg harapkan kat chalet tu lah... kat air papan tu plak ade pertandingan mancing.. so ptg tu mmg takleh mandi laut (kalo nak mandi gak, bole... cumer kalo tersangkut kat mate kail pemancing tu, tak dapek den nak nolong nye....) mmg ramai n happening la air papan ari tu.. meriah beb....


xtvt yg bole kami buat ptg tu, men kad .. men bola... ngn bincang2 utk games mlm nti... pu3 ngn jaii smpai dlm kul 4 or 5 lebiy (tak sure coz tak tgk jam)... xtvt berlansung ngn jayanye..eceh, cam ade event jek... mmg best la.. mbers pon sumer sporting.. ni pun tak cukup korum... kalo la sumer dpt join.. perghhh, mmg bergelombang pntai air papan tu.. hehehe.... lewat ptg sket, ktorg mula bbq.. nyummy. perut lapo beb..cume ade ayam,sosej ngn ikan kecik jek.. tak nak membazir.. :) lapo plak rase nye.. hehehe.... pas mkn2 lebiy kurang kul 9, ktorg men game lawak, act game tu d buat khas utk cik ryn..hope dier n c dier berpuas hati n gumbira(nmpak gayenye camtu lah.. yeaahhh)

bbq time,, lapaq.. :)
pas setel sumer, ngn hati yg bersemangat waja. kami pon bersedia utk turun kelaut... hehehe mandi laut mlm2 beb.. siang tak dpt mandi.. mlm la gamak nye.. best oo mandi mlm2 nie... lagi ramai2.. ombak beso plak tu.. aku tak d benarkan gi tngah.. bahaya... so, men pasir n mandi tepi2 je lah.. ermm... dah siap mandi laut n bersihkan diri, dlm kul 12.30 mlm... masing2 ade yg ngantuk.. aku ni celik lg coz br pas mandi bersih... erm, mase nye utk main games.. uno,snap,card.. paling best mase main 'monkey'... mmg happening giler.. walaupon 5 org je yg join(me,im,ryn,ray n fyda), rase cam ramai jek... sib baik takde yg baling ktorg ngn kasut sbb bising teramat.. smpai kul 4pg dok gelak giler camtu.. tak rase takut pon.. lgpun keliling tu byk chalet n mat rempit lalu lalang.. sib baik tmpat ktorng ni agak safe coz dlm kawsan chalet n ade penghalang.. so org luar yg tak nyewa situ takley msk or parking dlm kaw tu. yg penting jugak, ade lampu n pondok utk letak brg2..

mkn time.. our breakfast menu...
kul 4pg msk tido.... kul 7 lebiy im dah kejutkan aku, ajak mandi laut...ngntuk lg tp sbb nak temankan dier, gi la aku mandi mande kat laut tu,, ramai dah org... pas mandi, gi bersihkan diri.. dorang lom bgn lg.. tak lamer pastu dorang bgn n ktorg siapkan bekfes... simple jek, nasi goreng + ayam, roti, telur hancur, nasi lemak n teh 'o'(simple ker? cam byk jek )... sedap tuuu, perut dah lapo... pas mkn, dorang lak gi mandi laut.. aku ngn im ngemas ape yg ptt... dah setel sesi mandi laut n ngemas sumer... mase utk berposing... kalo dah dasar sumer giler posing.. paham2 la.. sib baik kamera tu tak ley brcakap.. kalo leh, confirm ktorg kene kutuk.. hehehehe.... setel kemas, posing n smpan barang dlm van.. ktorg pon gerak nak gerak blk ke p.gudang... singgah beli souveniur jap.. then perjalanan di teruskan pulang ke destinasi... bersambung yerkk...jom layan gambo2 dolu...


I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...