Monday, May 25, 2009

BatAm Oh BaTam... :P

yuhuuu..
happy tuesday.. smlm nak tulis blog tp tak smpat nak publish.. panjang sgt... bz plak tu.. now here we are.. ermmm...so, weekend lepas ape bikin? dgr2 ader yg g shopping sakan.. hamboi2 best nye.. ;)

last minit planning, aku gi batam ngn kakak, hubby kakak ngn ayien, ank buah kecik yg paling becok.. hehehe... ader ke yg tak tau batam tu kat ner?? warga jhr mesti familiar psl batam..

let me explain sket2(aku pon bkn terer sgt) .. batam ialah salah 1 pulau milik indonesia antara yg terdekat dgn johor.. so, mmg sng nak ke sane, tak pyh naik flight.. naik feri n dlm sejam lebiy dah bole smpai.. batam ni agak terkenal utk pelancong2 dr singapore n johorian.. dorang guna currency rupiah la.. tp ade juga shopping complex/mall n hotel2 yg ade bintang tu guna singapore dollar dlm urus niaga dorang.. so, pilih2 la ye.. ramai yg ke batam utk rileks kat spa n shopping laa... aku?? aku mmg kepingin banget nak ke saner.. aku nak tgk sendiri cemaner rupe batam tu.. best ke.. idak ke.. bndar dier cemaner... so, sabtu lepas, dpt gak la aku ke saner.. yeahhh.....
feri p.gudang - batam

batam

mase aku gi tu tukaran duit (kalo tak silap la yer) rm100 = rp285.000.. hehe.. aku tukar tak byk... sen mmg takde beb, ujung bln neh.. sib baik fully sponsored.. thnks sister, i love u lahh... hehehe... plan mule2 nak amik feri dr stulang, tp last minit amik dr p.gudang je.. dkt sket..kat port, abg ipar gi uruskan tiket, boarding pas sumer then ktorg pon berlepas ke saner.. teruja la jugak, 1st time ok.. hehe... lepas sejam lebiy, kami sampai kat batam centre(dorang punye terminal feri), kami d jmput oleh pak muslim (tourist guide).. pak muslim ni kenalan abg ipar aku.. kami d bwk ke hotel penginapan kami hotel sentosa, 15min dr batam centre tu.. hotel tu biase2 jek.. tp ade swimming pool, karaoke, saloon, table pool n cafe... bilik ktorg berhadapan ngn swimming pool.. bilik nye ok2 la... 1 mlm rp275.000.. malaysian ringgit dlm 90++... murah la tu... mase kat sane sejam lewat berbanding mase malaysia.. tak jauh beza sgt la... erm, utk mber2 yg sms n call mase aku kat sane, sowi guys.. tak pick up n reply korang nye sms n call.. mahal.. jimat ok...

view from bilik kami
mase tu pon dah tgahari, perut dah lapar.. pak muslim bwk ktorg gi mkn kat restaurant puti bungsu... nasi padang.. kat sini restoren ni mmg different caranye... mula2 aku pelik gak, apsal dorang tak dtg amik order.. upe2 nye, dorang akan bwk byk giler lauk-pauk.. letak atas meja korang.. so, korang ley mkn ape yg korang nak.. harga nye dier akan kire pas korang mkn.. hehehe.. walaupun, cuit sket je.. dorang akan kire korang mkn bende tu.. so, mkn la ape yg korang nak mkn saje.. tp kalo ade bajet lebiy, cuit la sumer pon.. dorang lagi suker.. hehehe..

piLihan makanan yg perlu d byr kalo di mkn... nyummy

after lunch, time gi jln2... tp, ape pon, kene tukar duit dulu.. jap lg takde rupiah.. sumer pon tak jln... tgk2 bandar dorang ni, simple jek.. jln raye nye agak kecik.. pemandu agak advance... public transport yg aku nmpak, teksi, van sapu( tak tau ape dorang panggel) n paling special is 'ojek' hehehe.. ojek ni motosikal penambang.. naik la motor tu, nti dorang bwk gi maner korang nak.. tp utk tourist, tak la di nasihatkan.. scary ok... kat batam ni, byk kedai kecik2 yg ala2 butik jual perfume n beg... byk giler jual perfume... berderet2 kedai kual mende yg samer.. erm, aku tak minat mende camni coz aku lebiy suker cr tmpat2 yg lain dr tmpt aku.. sempat la singgah butik polo.. mahalnye lebiy kurang ngn harga kat msia... lg 1, sumer tmpat parking akn ade org yg jaga.. org tu pakai bj kaler oren.. walaupon parkin jap jek ( cth-tukar duit) kene gak byr rp1.000.. lebiy kurang 40sen lah...


ojek-bkn mat rempit

then, ktorg di bwk ke 1 tmpat yg lain dr tmpat kiter.. jodoh boulevard.. haaa, tpt camni yg aku nak pegi.. indo style.. hehe... susah nak xplain cemaner... deretan kedai2 yg jual bj,sliper, jual mknan, minuman, mmg panjang tp sume pon jual brg yg samer.. pastu, warung2 kat saner ley jual minuman keras tu cam jual minuman ringan biase...lain sgt kan...cewek2(cine la kot) kat sane pon, selambe minum air tin heineken smbil jln2.. hehehe.. tp kan, ssh btl nak cr kedai souveniur kat sini.. jawapan nye mmg tak jmpe.. huh~ so, ktorg gi beli brg yg mak aku kirim.. n aku masuk 1 shopping complex kecik(jodoh centre) .. erm, ley la beli brg2 made in indo ngn harga yg agak murah... brg2 penjagaan diri la yg byk... akak aku mmg cr make up2 la.. tp mmg berbaloi la... akak bz melayan anak n hubby nye, aku plak bz membeli belah la kunun nye... haa, time byr la yg kelakor nie... aku sorang2 lak tu... total brg2 yg aku shopping td, lebiy kurang rp98 500.. ha, hamik ko, berpinar jap mate tgk duit yg byk sgt num 0 kt ujung dier.. blur seketika.. hahaha.. sib baik cashier tu paham... eh, tgk lighter kat tepi machine cashier tu lawa plak.. gas dier mcm2 kaler... harga dier rp2500 tiap 1... trus aku amik 6.. khas utk kwn2 yg selalu mrh aku main lighter dorang... huhuhu.. pasni jgn mrh lagi yer kwn2 ku..

Jodoh boulevard


pilih la nak mkn ape..

pastu ktorg gi 1 kedai area saner gak, namer dier kawi jaya( dpt info dr cowok jual jam kat jodoh centre) kat situ br la jmpe souveniur.. tp mmg la kelakor, segala mcm souveniur dr batam, singapore n malaysia pon ade.. hahaha.. pakej youu.... beli sket2 jek.. maklum, bajet ciput... pas beli souveniur tu, gi beli buah2 n jeruk2 kat sebelah dpn kedai tu... mase aku beli keropok kat abg2 penjaja tu, ade la sorang budah laki ni, dtg dkt mintak sedekah.. br nak bgi, tibe2 dtg lak kwn2 dier yg ramai.. aiyya, takut nye... aku cpt2 msk dlm kete n hulur berape yg ade jek.. perghh.. gitu ke.. sian tol bdk2 nie.. dah puas shopping, abg ipar pon dah penat sgt(mengalahkan kakak aku yg pregnant 7 bln tu) blk la hotel.. rht n mandi mande... rht seketikaa.....


barisan kedai jeruk n kedai buah2

mlm, dinner time... b4 gi dinner, ktorg gi shopping complex nagoya hill.. mmg besar tmpt nie... tgk2 n jln2 jek... cantik gak tmpt ni... tp takley jln lamer coz princess kecik dah lapar.. tp smpat gak la me n my sister smbung shopping sket2... jgn mrh eh abang ipar ku... then, ktorg gi mkn.. permintaan aku n sister, nak mkn kat warung2 tepi jln.. bkn restaurant besar2.. nak feeling2 indonesia punye tmpat la.. pak muslim bwk ktorg gi barisan warung2 mknan indonesia.. nyummy... dpn hotel harizona(kalo tak silap) camni la best, ader group cowok2 bwk gitar n nyanyi dpn table ktorg,, bole tahan gak sore dier... seniman jalanan la gitu... pas nyanyi mintak la di hulur... bkn byk pon, seikhlas hati.. cr rezeki...menu mlm tu .. ade ayam bakar, ayam pedas,kepiting (ketam), kangkung, lele(ikan keli)... teh ais n limau ais... nyummy.. service pon cepat. panas2 lg makanannye.. pas kenyang.. blk time.. nak packing brg2 shopping... n zzzzzzz......

tick je nak mkn ape... so, dorang tak pyh dtg amik order


dinner..

sunday morning.. bangun pagi... kene get ready nak blk... feri ktorg kul 11.20(waktu malaysia 12.20) after bekfes, gi layan pool jap.. then pak muslim pun dah smpai.. so, ktorg pon get ready utk check out.. dlm perjalanan nak blk, pak muslim bwk ktorg pusing2 tgk kawasan2 saner. hotel2 nye... then, trus ke batam centre. kat saner, abg ipar aku pun g dptkan boarding pass sume.. dah setel, jam br kul brape, smpan brg2 then ktorg gi kat megamall batam centre kat sebelah batam centre tuh... jln2 jap.. pusing2 cuci mata.. kul 11 gerak gi tempat berlepas.. cam naik flight plak... hehe... dok kat tmpat menunggu, smpai mase nye ktorg pon gerak blk ke johor...

pukul 7am waktu indonesia

sejam setengah pastu, smpai la kat johor... time blk, aku lepak kt bahagian luar, free air,..ley la nmpak spore dr kejauhan.. changi.. n nmpak la port aku mancing ari tu dr sblah laut.. hahaha... smpai kat terminal p.gudang, mase check passport, malaysian people di arah ke dpn.. n sape yg passport ijau kat belakang.. proud 2 be malaysian.. blk umah rest..

port mancing ktorg tuh.. nmpak tak??


dah dpt pengalaman sekali ke batam.. sape2 kwn2 nak gi saner, jom aku ley bwk.. hehehe.. tp utk aku, batam bkn tempat pilihan kalo nak berholiday2.. kalo nak pg utk tgk tmpt org n carik pengalaman also shopping, bole la kot... mungkin aku tak dpt feel ape yg istimewa kat saner... bak kater org, east or west, home is d best...

mlm gi umah fyda mkn laksa.. bg mbers lighter kaler2.. hehehe.... ok la, smpai sini dulu erk.. chow chin chow....

3 comments:

~ ZuRa ~ said...

thanks so much 4 d souvenior..

princessjersidd said...

bestnya.......jom kite g...
kena buat pasport x??
gile2 klu dengar bab2 shopping2 nie....

MiSsyLiLy said...

zura-sket jek souveniur tu.. tok seh la mekasih2.. hehehe...
princessjersidd- nak gi ke? kene ader passport.. shopping brg2 indon murah la... :)

Kebun Kembun dan Mulberi

Assalamualaikum... happy sunday u ols. di johor, sunday keje yerk.. xde makne nak golek2 sampi kul  doblas.. heee Last week aktiviti,...