Tuesday, June 23, 2009

me n myself

holla..
tak tau nak tulis ape... erm, ape pun pon thnks to frens n readers yg sudi bc blog aku nie.. erm, ade ker?? haha.. ade ke takde tak kisah la.. aku cume happy dpt tulis pengalaman n cerita2 aku.. bkn je utk d pertontonkan sume org.. tp utk aku jugak,, aku suke bc kisah aku sendiri.. haha.. aku bkn syok sendiri okeyyy.. :) juz suke bc n ingat ape yg penah aku buat.. sometimes aku rase kembali kat mase tu.. dejavu gitu.. hahaha...
tu la sbb utama aku wat blog.. ala2 diary la jugak cumer tak write smthng yg dlm kain.. paham?? hehe.. aku tak kisah if ade yg kondem psl aku, psl blog aku yg kdg2 panjang merapu.. i dont care... yg penting aku yg akan bc sumer nye...
well, skang aku rase malas nak work.. naper erk.. ntah lah... kdg2 aku takut.. takut kan sesuatu... takut ape?? erm, ade lah.. blm mase aku bgtau sumer org..(hal dlm kain la nie..) kalo d takdirkan sume berubah, kene la berubah kan... arghhh, mls nak pk.. nti jammed...
mlm ni nak gi mkn umah fyda.. spidey n zura dtg opis td... nak msk2 mlm nie... cemaner nak kurus, ahli panel sumer kuat mkn n rajin msk... tp aku nak mkn sayur2 je kot.. larat ke cik lily?? adess... dugaan tol... hehe.. tp aku happy kwn ngn dorang nie... erm, aku harap frenship ni bertahan.. walaupon d takdirkan kiter berpisah ( cam ryn dah blk kl ) tp harap frenship kiter akan kuat n kukuh gak... tak susah nak cr kwn.. maner2 pon ade yg ley jd kwn.. tp nak cr kwn yg ley ssh sng.. ketawa nangis samer2.. tu yg ssh... erm, nak get ready.. nak blk.. nak mkn.. yeahh....

Monday, June 22, 2009

MuoR n Gunung Ledang..

spt yg d ketahui, sabtu n ahad lepas, aku gi muar kg mber utk perabishkan doyan kat umah dier tu.. hehe... so, xtvt tu bermula pd hari sabtu 20hb 6. blk keje kul 1 lebiy, dorang amik kat umah.. ptt nye affa n deera ikot.. tp dorang tak dpt join. so yg gerak 1 kete (me, zura,spidey,fyda n boboy) perjalanan dr p.g ke muor tak la lame d rasekan kerana kami amat bz bercerita n mkn..kami singgah d ayer itam utk bershopink.. takde maknenye shopping pon..tp kami beli makanaaan.. yeahh.. amat suke...
[jom posing cam nak shoping ]

[muor, here we come!!! ]


ryn n ray join trip kami kali nie.. kebetulan ray ade games kat melaka. so dkt je lah nak gi muor pon... sampai kat kg spidey dlm kul 7... dpn umah dah ade seguni durian n beberape bijik di luar nye.. cukup la membuat kami menelan ayer liur.. thnks to mak itam sbb smpan kan durian tu utk spidey n kwn2 nye.. hahaha... msk je umah, trus lah agenda memakan durian.. rasenye yg paling gigih dah semangat adelah aku n ryn.. kami mmg antoo durian.. hehe.. tp yg kelakarnye si boboy.. dier ni mmg x mkn durian.. tp biler nmpak kami bersungguh2 menikmati durian tu.. dier pon mkn sekali.. chaiyokk...

after mkn durian (dr seguni lebiy, baki tggal beberape bijik.. kecik2 la tu, giler duriann) kami gi mkn mee bandong muar.. mmg sdp mee tu... tp aku tak dpt merasai nikmatnye sbb perut dah kembung durian.. n sampai rase nak muntah n meletup.. hahaha... blk mkn n beli brg msk2, trus blk umah mandi n tido....

[mee bandung muar.. owh, enaknyee ]

esoknye, lepas subuh, sumer bgn nak gi dusun belakang umah carik durian... yahoooo... hasil dlm 14bijik.. tp biler d bukak 2 bijik, keras la pulak.. aku n ryn keciwa.. sib baik ader balance yg smlm.. haha.. bekfes ngn durian la...siap msk2 n kemas, kul 9.30 gerak nak gi mandi kt gunung ledang.. best nye... excited nak mandi air terjun...


[mangga..mangga..mangga]

[ hasilnyeee indah kan?? ]

[ jom jolok itue durian ]


sampai kat g.ledang tu. kami nak carik port yg best n sesuai.. jenuh la naik tangga sampai kt tgkt yg aku pon tak tau.. tp mmg mengigil2 lutut nie n bermandi peluh.. lastly smpai gak ke tmpt yg sesuai.. bestnye.. kami trus la berendam sejukkan bdn.. aku kene gatal2, tak tau sbb ape.. sib baik bwk garam.. hahaha.. jap je lulur ngn garam, dah baik.. mandi lg smpai kecut...
[gunung ledang]

[air terjun, sejuk gilors ]


gerak balik dr g.ledang lebiy kurang kul 3 kot... direct trus ke p.gudang.. smpai dlm kul 7. gi mkn n smpai umah dlm kul 9 lebiy.. bdn sumer dah penat.. pas mandi kami pon tidooo.....to spidey n zura... thnks coz bwk ktorg gi muar, abishkan durian korang.. moga2 d musim akan dtg, korang ajaklah lgi kami utk mkn durian lg.. hahaha... n macih sbb bg tumpangkan kete erk.. baby green aku tak sihat, tak berani bwk jauh2...thnks to sumer..erm, next, ape plan???

Saturday, June 20, 2009

Muor...

yeayeahh..
ari nie, me n kwn2 nak gi muor... mula2 planning 1 kete = 5org... tp ptg smlm zura bgtau affa n deera akan join sekali.. so 2 kete la.. wee~ nak pi mkn durian kat kg spidey.. kalo sempat n larat, ley la hye2 kat melaka mlm nie.. hehehehe.....
sok lak nak gi mandi2 kt gunung ledang.. InsyaAllah... hope takde halangan, sumer berjln lancar n cuaca mengizinkan.. kalo sumer ok, pic akan di upload nti..
see u on monday yeaa... byeee... ;)

Friday, June 19, 2009

CeRitA 19juN

Dulu-
19 JUN 2005
AHAD
*************
watak : miss Q n mr 012

Q sedang memandu kereta dr plaza angsana.. bersama family br pas bershopping, cadang2 nk singgah jusco p.jaya pasni... tetibe hp berbunyi, tett tett... sms rupenye.. Q mmg pantang bunyi sms, walau tgh memandu dier akan bc gak sms tu.. bunyi nye...

mr 012 : hye ayu..jd ke nak jmpe mlm nie??

ayu?? erm, salah num la nie... Q pun reply sms tu...

Q : sy bkn ayu.. sorry, slh num...

mr 012 : ye ke bkn ayu? bkn ke td u yg sms nak jmpe i mlm ni? u bkn ayu ke ?

Q cam nak bengang.. dah org kate salah num, salah la.. Q bg hp tu kat kakak dier soh rply, maklumlah Q tgh driving...

Q : bkn, sy bkn ayu. check la num hp kwn u tu..

sms bunyi lg, Q mls nak bc.. smpai kat jj permas jaya, br la dier bc..

mr 012 : sorry la ye, td kwn i sms nak jmpe mlm nie.mungkin i salah save num..sape name u? dr mane?

Q dok lepak je kt jj permas tu coz kakak dier gi shoping mende lg ntah.. so dier pon rply n melayan la mr 012 tu.. 012 kate namer dier T... dorang pon berbls sms n berkenalan...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hari ini
19 JUN 2009
JUMAAT
*************
mr 012 : gudmorning

Q : murning..

mr 012 : selamat ulangtahun perkenalan yg ke 4.. :)

Q : yup, same here..

____________________________________________________________________________________

Q dan mr 012 terus berkawan smpai hari ini... dan berharap persahabatan mereka terus berkenalan sampai biler2..

SELAMAT ULANGTAHUN PERKENALAN YANG KE 4... WALAUPUN SELALU GADUH n BERBEZA PENDAPAT, TP TU SEBENARNYE PENGUAT PERSAHABATAN Q DAN MR 012... cHEErS~~ ;)

Wednesday, June 17, 2009

MaTahAri Ku....

sebelum ni, aku ade citer pasal camping kat ramunia n citer pasal aku tgk matahari terbit.. ni aku uploadkan utk tatapan sape2 yg nak menatapnye... cam ape yg penah aku ckp b4, aku bkn jurugambar yg baik.. tp aku suke merakam ape yg menarik d mata aku.. patutla resort ni d bg namer sunrising.. selamat melayan pic matahariku... :P


[xsure kul berape.. but still early]

[ teluk ramunia ]

[ a ah, nmpak tu.. matahari mula nak naik ]

[ slowly ]


[ ciptaan NYA mmg sempurna ]


[ nampak tenang je kan ]


[ gud morning, sunshine!! ]


[ anda nampak oren ]


[ nampak sempurna dan cantik ]

[ favourite pic ]


[ amazing ]


[ syukur alhamdulillah, dpt kongsi keindahan ciptaan Dia ]



**MATAHARIKU**








pusing keliling umah..

mase aku kat kg... takde mende nak buat.. ni la keje aku... pusing2 keliling umah, amik pic.. aku bkn fotographer profesional, pic pon takde seni tp asal nmpak rupe bentuk tu, ok la kot...
[ sarang burung yg tergantung dpn umah aku, dulu ader telur 2 bijik, pastu dah jadi baby, dorang pun terbang, tinggalkan sarang tu ]


[ daun sireh ]





[ pokok jambu air yg kekeringan airnye..]






[ ni bunga jarum eh?? ]



[ ni buah mengkudu, busuk tp byk khasiat ]



[ bunga ape ntah, saje amik pic ]



[ bunga amende pon tak tau.. tapi mlm2 bau dier wangi ]







Monday, June 15, 2009

weekendz..

hUhU~

12/06/2009 (jumaat)
time - 8.00pm to 12.3am
location-umah fyda
-me,fyda,boboy,zura n spidey lepak2 kat umah fyda.. ktorg plan nak msk2.. act, dorang yg nak msk.. me mkn jek.. hehe.. our menu : ikan cencaru bakar, ikan terubuk bakar, telur dadar, udang msk cili api n kalian ikan masin.. kalian tau.. bkn kailan ikan masin.. hahahaha....
- mkn smpai mengah, pastu cuci mulut ngn ice ream neapolitan.. syedap nye.... xde xtvt smpingan.. sume kekenyangan...

[ AMACAM? SELERA X?? ]

13/6/2009 (sabtu)
-blk kg.. b4 lik kg, ade agenda yg perlu d selesaikan... dah setel sumer, gerak lik kg kul 5 ptg... sptt nye ley gerak lg awl.. tp tgu abg ipar aku tu.. tu yg lewat...
kat kg takde xtvt gak.. aku tak berape sihat.. byk lepak2 n tido...

14/06/2009 (ahad)
-still kat kg, sepatutnye aku blk ke p.gudang, ptg dlm kul 6. tp mak mintak aku blk ari isnin pagi. tak sampai ati yg kate tidak pada insan yg palingggggggg aku sayang tu.. so, aku tido 1 mlm lg.. ptg tu kakak gi beli durian.. mkn smpai tak bole mkn.. murah beb rm2 je sekilo.. so, tu yg dorang beli smpai 15kg.. byk tu beb.. mengahh....
-pas maghrib, ade la kan org tu call aku, bgtau yg mber ktorg, masuk spital, terkejut la aku.. br jek jumaat mlm tu ktorg mkn samer2.. pastu aku tnye nape?(dah gabra gak nie) pastu kan, org tu kater ' doc suspect, dier h1 n1, so sape2 kwn2 yg selalu lepak ngn dier kene gi jmpe doc gak' (lebiy kurang la gini kot dialog dier).. aku yg gabra konon nye td, trus rase nak belasah je dier mase tu... jg ko... takde penyakit lain agaknye.. penyakit binatang busuk tu gak yang ko nak erk.. hehehehehe......

15/06/2009 (isnin)
-blk p.gudang-jammed..

jaMMed!!!

jammed!!

huh~ aku tersepit dlm kesesakan lalu lintas selama hampir 1jam setengah pg td.. hampeh... act, aku br blk dr kg.. kalo ikut mase aku, gerak kul 7.30 dr kg.. aku akan smpai dlm mase sejam setengah atau 2 jam paling lewat.. tp pagi td, dekat kul 11 br aku smpai opis.. sib baik dah call boss n opismate, inform kelewatan aku..

bayangkan dr kul 7.30am smpai 11 am, perjalanan dr pontian blk ke p.gudang.. kalo aku naik utara selatan, dah nak masuk melaka agaknye.. hahahaha... xtvt dlm kete, biase lah.. dgr radio, nyanyi2 n biler masuk tahap yg btl2 membosankan, aku amik camera n snap ape je yg aku nmpak.. now, aku tggu mase nak blk.. byk sebnarnye yg aku nak cerita.. tp takde mase.. till then.. bye..

silalah layan pic sewaktu aku boringggg.....





[ mesti sume org kaki dah cramp kan ]


[ ade sesape nak tgk hoki? jom.. kat tmn daya ]


[ pasir gudang highway ]


[ my baby green a.k.a adik green ]

[ PUNCA-PUNCA JAMMED, NAMPAK TAK TRAILER BESAR TU? HAH, TU LAH DIER.... CESS... ]

Tuesday, June 9, 2009

cOraT-CoRet CaMpiNg



Hye sumer..

Selamat hari selasa wat sumer, smlm Monday blues kan? So ari ni, mesti sumer lebiy bersemangat nak keje kan? Semlam Monday aku yg mmg ajak blues.. act penat camping tak habis lagi… so, 1 whole day, tak byk ckp.. hehe… ari nie, maybe dah pulih sket kot.. huhu….

Ni nak story psl corat coret camping 2 ari lepas.. mcm2 berlaku.. alhamdulillah kami dpt bercamping ngn selamat n seronok.. so, aku nak share sket story mory pasal camping kali nie. ( mase n jam sume anggaran saje,tak tgk jam d setiap mase ) n versi aku, versi simple.. nak lebiy details, sila ke page cik zura.. hehehe –

Date – 06/06/2009 to 07/06/2009
Place – teluk ramunia sun rising, kota tinggi.
Anggaran mase perjalanan – 2 jam kot (utk kelajuan biase2)
Peserta (eceh!) – plan awal hampir 20org yg akan join.. tp masing2 pon ade masalah sendiri, so last yg ader cume – saye, im, zura, spidey, boboy, fyra, affa n deera… kekeke.. tp sedikit keciwa coz ryn n ray tak dpt join.

Jumaat – 05/06/2009
9.00pm – im sampai, kami b6 (me,im,fyd, boboy,spidey n zura) gi tesco utk shopping brg2 camping. Shopping tak byk sgt. Ngn bajet yg agak ngam2. kami ngn terrer nye meng adjust perbelanjaan kami, jgn sampai over bajet.. dan akhir nye.. sucsess~ hehe…

11.10pm – kami yg kelaparan, mula menjejak2 tempat mkn yg best utk mengisi perut.. dan akhirnye, Bamboo gak jd pilihan.. ceh, takde tmpat lain agaknye.. hehehe~ kat saner, insiden kami d serang kucing yg sdg bergado berlaku.. hehe.. lucu..

12.45am – pas mkn2, ktorg blk ke umah fyda utk buat persiapan terakhir.. prsiapan mende je.. nak bersihkan ayam n perapkan ayam tu. Zura nak wat sambal ikan bilis.. ala2 rewang gak lah subuh2 ari..pastu, blk umah nak kemas bj. Zura n spidey tido umah fyda.

Sabtu - 06/06/2009
7.30am – kumpul kat dpn umah fyda. Kemas n angkut segala mcm brg2 utk keperluan kami kat saner. Dah setel, ktorg gi umah affa nak amik dier ngn deera. D sini bermula segalanye. Hehe… spidey, zura,affa n deera gerak dulu g isi minyak,tp my adik green, tak mau idop.. jenuh la kami tolak ke dpn n kebelakang, nak idopkan.. tak berhasil. Then spidey n kwn2 lain patah blk tgk ktorg..
- tak tau ape masalahnye, coz ba3 tak smpai sthn n br jek bg abg utk service smlm. Ctc workshop, sumer pon tak pick up. Maybe terlalu awl or tak bukak kedai (public holiday).
Last choice, call abg iparku.. dier dtg, tgk2 soh kwn2 tolak sket, then vromm.. idopla jugak.. thnks bro..tp utk keselamatan, ktorg gi cr workshop utk make sure sumer tak berlaku lg.. hehe

9.30am- gi Scientex(workshop) dorang br jek bukak.. Biler dorang tgk, ba3 dah rosak upenye. So, kene order dr boss dorang.. kene tggu lg nmpak nye. Sabo x sabo je lah. Sib baik kwn2 sumer x kisah. Sowi frens..

10.30am – boss pon sampai bwk ba3 baru, bdk2 workshop yg sporting tu pon terus menukar n merepair ape yg ptt.. hampir ½ jam. Sume setel.. alhamdulillah…

11.00am – perjalanan d teruskan menuju t.ramunia…perjalanan agak smooth.. lege sgt2…

12.15noon – kami sampai ke destinasi. Hoyeaahhh.. cuaca yg baik. Byr utk tapak khemah.. tpt khemah berhadapan ngn laut.. ade batu2 (name pon teluk) tp ade gak pantai kat sblah ujung. Tmpat camping agak privasi n sure la tak menggangu penghuni chalet kalo memekak d mlm hari.. kat bwh pokok2,tak panas.. pade aku, selesa n bersih.. aku suke…smpai jek, spt biase, pacak khemah.. siapkan brg2 n biler siap kemas br perasan yg nasi siap masak 5pot tertinggal.. kene la beli nasi.. xpelah, xde rezeki namenye tu…

2.30pm – kwn2 ku yg kreatif sediakan tmpat utk bbq.. dpn khemah jek.. aku, zura n boboy g carik sipot.. haha.. sipot tol.. best sesekali dpt lepak tenangkan pkran tgk laut btl2 dpn mate.. fuh… sonok beb… pas siap tapak bbq, ade agenda kuch kuch hota hai.. mak tak campur.. hehe

4.30pm - mula ber bbq.. fyda, boboy, deera n affa gi pekan, nak cari mate kail ngn udang. Nak mancing mlm nie.. yeahh… aku, spidey, zura ngn im trus ber bbq sambil berborak ria.. laponye…

5.30pm – dorang blk bwk ikan n air kelapa…tp adik green yg noty wat hal, power window jem.. ttp je ngn penghadang matahari tu.. mls nak pk dah.. trus gi bkr ikan plak..n masak nasi goreng.. pastu dah setel sumer, seawal nye kami pon dinner.. sungguh selera mkn dpn laut.(walaupon adik green prob, mkn ttp mkn). wahhh… pas mkn, kemas.. ktorg trus mencari port utk mandi2… jap je mandi dah maghrib.. bersihkn diri n rehat2… kami buat unggun api kecil2 lan.. hehe…

8.00pm - bulan penuh mlm tu, bayangkan, bila cahaya bln penuh menyinari lautan, terpancar 1 keindahan yg mmg mengasikkan mata aku.. org lain aku tak tau.. tp aku mmg teruja ngn permandangan tu.. cantik sgt2.. indahnye ciptaan tuhan… awl mlm, sumer rest jek.. mungkin penat sbb smlm tak cukup rehat.. xtvt bermula agak lewat.

10.00pm – game d mulakan.. game kali ni, d buat sbb deera nak bg present utk affa. Mgkin kebetulan, last month punye camping, c ryn nak bg ray brg.. kali ni deera plak.. wah2.. aku plak biler lg.. hahaha… tp game tu mmg best.. habis, rahsia gua terbongkar.. ceh, baik punye kawan eh… hehehehe… affa plak, suke la tu dpt present slps d smack down oleh deera pada siang hari nye.. hahaha.. gurau je, ampunn…

11.40pm – tgh syok bergelak ketawa, ade la sore2 hamba ALLAH, men’suit2’.. phm tak perkataan tu?? Ala, cam feewiit gak tp yg cam bunyi tikus tu.. hehehe… mula2 jauh. Lame2 makin dkt.. tak bole jd nie… takut jugak.. walaupon antara kami ade yg ‘macho’.. tp hakikatnye, kami ttp perempuan.. biler mende2 camni jd, mmg scary la jugak.. hamik parang n besi utk cucuk2 mkanan tu smpan kat sebelah. Kalo kecemasan, mmg berguna la.. ktorg call en syed (tuan punye tapak khemah) bgtau ape yg jd. Bunyi2 tikus busuk tu masih dgr lg.. en syed dtg, bunyi tu trus ilang.. en syed dtg ngn assistant 4org.. check keadaan keliling. Pastikan sumer selamat.. tikus2 busuk tu mesti dah lari.. d pahamkan, ader 2 chalet besar, d sewa mat indo.. dlm 20 org gamaknye.. iskk.. takut you… mungkin dr siang dorang tgk ktorg yg comel2.. tu yg sibuk nak ngaco.. kalo gak dorang rapat mlm tu. Mmg la, ade yg rase dok spital la.. hehe.. kuat kah aku?? Wawawa…

12.30am – setel game, acara mkn2 plak.. hahaha.. sedapnye… mkn roti, sambal ikan bilis ngn telur… huhuhu…. Sumer dah penat gamaknye… aku lepak je kat luar.. dgr bunyi ombak… angin sepoi2 bahasa… tenang nye… zzzzz… terlelap seketika… pastu, kene kejut soh tido dlm khemah.. erm, lgpon, rase nye sumer selamat.. bak kater affa, bau udara selamat.. so, sumer pon tido ngn lene smpai pagi…..

6.30am – aku kene kejut ngn im, mintak temankan gi toilet.. kelat nye mate gua.. ngntuk la.. tp mber dah nak lepas hajat kan.. kuar je khemah, tgk c fyda ngn boboy tgh tido kat luar, pekes.. panas la agaknye tuh… pas gi toilet tuh, mmg dah tak tido lg.. nak tunggu matahari terbit… gi duduk atas batu, tggu matahari terbit.. lagi 1 keindahan ciptaan tuhan.. slowly, matahari terbit menyinari bumi (ayat2 skema).. cantik la, biler cahaya nye memancar ke laut.. air laut nampk berkilau2.. ssh nak explain how beautiful it is… bersyukur, masih ade kesempatan dpt menikmati keindahan ciptaan yang maha kuasa..

7.30am – dah puas tgk matahari, tgk air.. jom siapkan bekfes. Zura n deera jd chef.. goring telur n panaskan baked beans jek.. mkn ngn roti.. air teh o ngn v.i.c.o- vico.. hehe… mkn ngn penuh selera ( mmg tiap kali mkn pon selera)… dah siap mkn, kemas sket2.. pastu nak mandi laut lg… jom ke laut…

8.40am – dah get ready nak terjun.. best nye.. erm, kat tepi laut, nmpak la tikus2 busuk (mungkin la ) tgh seronok nak tgk kecumelan kami.. lantak korang lah… mase kiter tgh bergelak ketawa dlm laut. Nmpak la en syed dtg rapat ngn tikus2 busuk tu. Dgr gak sayup2, yg en syed sound kat dorang.. hahaha, padan muke… pastu, sorang2 blah dr tepi laut tu.. hehehe..

11.00am – pas mandi, siap2 n mandi bersih. Kemas2 brg yg sepatutnye… erm, ade lagi adegan kuch kuch hota hai part2. lain plak pelakon nye.. yg nie, kiteorg kene campur, kalo tak, ade yg tak nak blk…hehe.. tp seriously, kuase kamera mmg bole pakai. Dr hangat trus kembali tersenyum.. yeaahhhh….

12.00noon – sume dah setel, kami pon nak siap blk. Tp, tetibe adik green wat perangai lg… alarm tak function.. biler bukak manual, menjerit la dier.. lantak ko lah.. fyda gi cabut plag.n bunyi tu pun stop, cumer lampu jek berkelip2.. biar lah… mmg kesabaran tercabar.. tp amik keputusan mls nak pk.. hehe…

12.30pm – dlm perjalanan. Hujan turun ngn lebat.. power window still tak function. Amik penghadang matahari tutup.. pastu letak plastic.. hehehe.. kalo tak, aku la yg basah.. tp singgah mkn jap kat tmpat r n r… sume lapo.. kalo dorang lapo n x mkn, nti ade yg ngamuk.. hehehe…

2.00pm – gerak blk, ujan still lebat. Masuk kete, sit dah bsh.. sedih tol.. tp ape pon.kete ttp kene jln. Nak gi larkin anta im. Dier nak kene blk klang.tp pas dlm 10 min perjalanan, tetibe try tekan power window, eh function la plak.. trus tutup n aku xkan bukak lg.. hehe.. singgah toilet, lampu alarm pon stop gak.. bgus nye… mmg adik green nak usik aku kan… nakal… perjalanan ke larkin d teruskan..

3.45pm – sampai larkin,im amik bas kul 4. tp gerak kul 4.45.. hampeh… pas dah setel sumer, going back.. gi umah fyda. Nak kemas brg n basuh ape yg ptt… bdn penat.. zura ngn boy dah sampai awl. Tgh tido… aku pon tidoo gakk

7.00pm – erm, bgn tido. Segar sket.. angkat brg.. going home.. gi umah akak jap. Nak jmpe mak.. kul 10 blk umah aku.. n tidoo…

Ini la kisah ari minggu aku.. penuh suker, kelakar, gembira, bengang n tension.. hehe.. tp mmg pengalaman yg tak bole lupe… hehehe..camping ngn kwn2 mmg sronok.. b4 end up, ni ade extra note.


Last but not least –
Date -08/06/2009- isnin
time - 8.00pm to 12.30midnite
Place - Umah fyda
Agenda – mkn2
Dorang sms ajak mkn tomyam.. nyum.. dorang wat tomyam campur, ade mihun n mee kuning.. pas mkn tomyam.. kenyang2 giler.. ade plak durian.. ape lg.. bantai durian plak.. ade plak mangga epal yg zura bwk.. mkn lg… d sulami air stoberi ngn oren jenama f&n..
Kul 11.30 sumer jd giler.. ye, anak2.. jgn amalkan mkn bercampur byk2 n elakkan mkn durian ngn air gas.. nti pening n mabuk… huhu….

end of story n this is my story..

Thursday, June 4, 2009

mEmulaS n 'aBu'

**Assalamualaikum**

minggu hampir berakhir... sabtu gi camping kt teluk ramunia.. mlm ni dah nak mula packing brg2.. nak angkut sumer brg gi umah boboy... stndby kat saner... jmpe dorang sumer collect rm sekali.. hope sumer akan berjln lancar n mengikut planning.. InsyaAllah..
act, perut memulas2 ni.. maybe effect smlm.. byk sgt mkn pedas.. lunch smlm mkn meggi cup d campur ngn cili padi potong.. berasap beb.. pastu mlm td, gi umah kakak.. dier ader wat kenduri doa selamat sket.. kat umah akak, byk makanan yg pedas2 belaka.. yg paling best, ikan sumbat.. mak sumbat ngn sambal yg jugak berasaskan cili padi.. nyummmy.. n mungkin aku mkn sambal cili padi tu lebih dr ikan tu sendiri.. haha.. pastu ade pecal, sambal telur n ayam masak lemak cili padi... cant u see, betapa kayanya masakan mak ngn cili padi n kepedasan.. meletoopp.... :P
selalu pon, aku takde masalah ngn mkanan pedas2 nie... tp tak tau nape, kali ni kalah plak.. dr kul 1am, perut dah memulas.. kul 4am.. bermula lah sesi berulang ke tandas.. haha... sediy woo, dah la ngntuk, kene lak sakit perut... tp aku gagahkan gak utk berpuasa ari nie.. seawal2 jam pertama.. pose ok lagi.. tp perut kembali memulas, tekak dah kering... erm, dgn separuh rela, aku pon berbuka kul 11am (dpt half day, sok pose half day lg, ley dpt 1 ari.. hahaha... kartun tol) bkn ape, tak nak perut makin sakit.. n sabtu plak nak gi camping.. kalo sakit berlanjutan cemaner? so aku pon berbuke ngn roti n 100plus.. sib baik gak tak join kwn2 gi mkn durian pas kenduri mlm td.. kalo tak, abislah.. mesti pakej ngn muntah2 sekali.. syukurlah...
sbnarnye, kenduri tu kakak yg wat sbb dier pregnant dh 7 bln n d jangka akan melahirkan 17/07/2009.. guess what, samer date ngn bday someone.. hehehe... alhamdulillah, kandungan kakak, dah takde masalah... mula2 je ari tu cam lain mcm sket... risau gak aku nie.. maklumlah, dier la satu2 nye kakak kesayangan aku.. ari tu, baby dlm perut dier(we call tht baby 'abu') menyongsang, means yg 'abu' dlm keadaan duduk.. kalo 'abu' tak berada dlm keadaan sepatutnye till mase kelahirannye nti, kemungkinan besar dier kene kuar melalui 'tingkap' (operation).. mintak d jauhkan...br2 nie, kakak dah gi scan.. so, nmpak la kedudukan 'abu' dlm keadaan yg sepatutnye ngn ade buah yg tergayut ( now, paham tak nape aku panggel baby tu 'abu' hahahaha, so tak macho kan) ape pun, Alhamdulillah.. bersyukur yg mama n baby dlm keadaan yg baik n sihat.. hope sampai mase kelahiran nti, takde lg ape2 masalah n komplikasi.. luv u both...
jap lg blk, yeahyeahh...mlm gi bertemu teman2.. esk nak gi shopink brg camping.. nmpak bz la.. harap sumer, baik2 saje.. :)

Wednesday, June 3, 2009

Bahagia Kah??

Antara mazmummah utama yang menghilangkan bahagia di hati ialah :

1. Pemarah paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak tenang.

2 . Pendendam tersembunyi iaitu ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung.

3. Hasad dengki - amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan.

4. Bakhil - sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dll. dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. (rezeki yang diberi oleh Allah elok dikongsi bersama..-derma) Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui maknusia

5. Tamak orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut...walau berapa banyak yg diminum tetap tak abis jugak...lagipun org tamak selalu rugi.. ** Ingat ! yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita. (mungkin ada hak orang lain di situ) Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan.

6. Tidak sabar andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. (oleh itu banyak2kanlah bersabar bila hadapi dugaan..cthnyer time keja banyak..tetap maintain vogue walau keja bertimbun atas meja..heh..heh..)

7. Ego - ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin.

8. Riak terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakun-lakun di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. -Allah marah kalau kita riak..takabbur dgn aper yg kita ada..

9. Cinta dunia - tidak dapat menderita, ...dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya.. Berhartalah tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu. biler mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh/solehah... Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.

Kesimpulan Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara TOTALnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dllnya. tetapi ialah MAZMUMMAH. Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak BAHAGIA. Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. So..sama-samalah kite sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain...andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya.

Wallahualam"

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...