Tuesday, June 9, 2009

cOraT-CoRet CaMpiNg



Hye sumer..

Selamat hari selasa wat sumer, smlm Monday blues kan? So ari ni, mesti sumer lebiy bersemangat nak keje kan? Semlam Monday aku yg mmg ajak blues.. act penat camping tak habis lagi… so, 1 whole day, tak byk ckp.. hehe… ari nie, maybe dah pulih sket kot.. huhu….

Ni nak story psl corat coret camping 2 ari lepas.. mcm2 berlaku.. alhamdulillah kami dpt bercamping ngn selamat n seronok.. so, aku nak share sket story mory pasal camping kali nie. ( mase n jam sume anggaran saje,tak tgk jam d setiap mase ) n versi aku, versi simple.. nak lebiy details, sila ke page cik zura.. hehehe –

Date – 06/06/2009 to 07/06/2009
Place – teluk ramunia sun rising, kota tinggi.
Anggaran mase perjalanan – 2 jam kot (utk kelajuan biase2)
Peserta (eceh!) – plan awal hampir 20org yg akan join.. tp masing2 pon ade masalah sendiri, so last yg ader cume – saye, im, zura, spidey, boboy, fyra, affa n deera… kekeke.. tp sedikit keciwa coz ryn n ray tak dpt join.

Jumaat – 05/06/2009
9.00pm – im sampai, kami b6 (me,im,fyd, boboy,spidey n zura) gi tesco utk shopping brg2 camping. Shopping tak byk sgt. Ngn bajet yg agak ngam2. kami ngn terrer nye meng adjust perbelanjaan kami, jgn sampai over bajet.. dan akhir nye.. sucsess~ hehe…

11.10pm – kami yg kelaparan, mula menjejak2 tempat mkn yg best utk mengisi perut.. dan akhirnye, Bamboo gak jd pilihan.. ceh, takde tmpat lain agaknye.. hehehe~ kat saner, insiden kami d serang kucing yg sdg bergado berlaku.. hehe.. lucu..

12.45am – pas mkn2, ktorg blk ke umah fyda utk buat persiapan terakhir.. prsiapan mende je.. nak bersihkan ayam n perapkan ayam tu. Zura nak wat sambal ikan bilis.. ala2 rewang gak lah subuh2 ari..pastu, blk umah nak kemas bj. Zura n spidey tido umah fyda.

Sabtu - 06/06/2009
7.30am – kumpul kat dpn umah fyda. Kemas n angkut segala mcm brg2 utk keperluan kami kat saner. Dah setel, ktorg gi umah affa nak amik dier ngn deera. D sini bermula segalanye. Hehe… spidey, zura,affa n deera gerak dulu g isi minyak,tp my adik green, tak mau idop.. jenuh la kami tolak ke dpn n kebelakang, nak idopkan.. tak berhasil. Then spidey n kwn2 lain patah blk tgk ktorg..
- tak tau ape masalahnye, coz ba3 tak smpai sthn n br jek bg abg utk service smlm. Ctc workshop, sumer pon tak pick up. Maybe terlalu awl or tak bukak kedai (public holiday).
Last choice, call abg iparku.. dier dtg, tgk2 soh kwn2 tolak sket, then vromm.. idopla jugak.. thnks bro..tp utk keselamatan, ktorg gi cr workshop utk make sure sumer tak berlaku lg.. hehe

9.30am- gi Scientex(workshop) dorang br jek bukak.. Biler dorang tgk, ba3 dah rosak upenye. So, kene order dr boss dorang.. kene tggu lg nmpak nye. Sabo x sabo je lah. Sib baik kwn2 sumer x kisah. Sowi frens..

10.30am – boss pon sampai bwk ba3 baru, bdk2 workshop yg sporting tu pon terus menukar n merepair ape yg ptt.. hampir ½ jam. Sume setel.. alhamdulillah…

11.00am – perjalanan d teruskan menuju t.ramunia…perjalanan agak smooth.. lege sgt2…

12.15noon – kami sampai ke destinasi. Hoyeaahhh.. cuaca yg baik. Byr utk tapak khemah.. tpt khemah berhadapan ngn laut.. ade batu2 (name pon teluk) tp ade gak pantai kat sblah ujung. Tmpat camping agak privasi n sure la tak menggangu penghuni chalet kalo memekak d mlm hari.. kat bwh pokok2,tak panas.. pade aku, selesa n bersih.. aku suke…smpai jek, spt biase, pacak khemah.. siapkan brg2 n biler siap kemas br perasan yg nasi siap masak 5pot tertinggal.. kene la beli nasi.. xpelah, xde rezeki namenye tu…

2.30pm – kwn2 ku yg kreatif sediakan tmpat utk bbq.. dpn khemah jek.. aku, zura n boboy g carik sipot.. haha.. sipot tol.. best sesekali dpt lepak tenangkan pkran tgk laut btl2 dpn mate.. fuh… sonok beb… pas siap tapak bbq, ade agenda kuch kuch hota hai.. mak tak campur.. hehe

4.30pm - mula ber bbq.. fyda, boboy, deera n affa gi pekan, nak cari mate kail ngn udang. Nak mancing mlm nie.. yeahh… aku, spidey, zura ngn im trus ber bbq sambil berborak ria.. laponye…

5.30pm – dorang blk bwk ikan n air kelapa…tp adik green yg noty wat hal, power window jem.. ttp je ngn penghadang matahari tu.. mls nak pk dah.. trus gi bkr ikan plak..n masak nasi goreng.. pastu dah setel sumer, seawal nye kami pon dinner.. sungguh selera mkn dpn laut.(walaupon adik green prob, mkn ttp mkn). wahhh… pas mkn, kemas.. ktorg trus mencari port utk mandi2… jap je mandi dah maghrib.. bersihkn diri n rehat2… kami buat unggun api kecil2 lan.. hehe…

8.00pm - bulan penuh mlm tu, bayangkan, bila cahaya bln penuh menyinari lautan, terpancar 1 keindahan yg mmg mengasikkan mata aku.. org lain aku tak tau.. tp aku mmg teruja ngn permandangan tu.. cantik sgt2.. indahnye ciptaan tuhan… awl mlm, sumer rest jek.. mungkin penat sbb smlm tak cukup rehat.. xtvt bermula agak lewat.

10.00pm – game d mulakan.. game kali ni, d buat sbb deera nak bg present utk affa. Mgkin kebetulan, last month punye camping, c ryn nak bg ray brg.. kali ni deera plak.. wah2.. aku plak biler lg.. hahaha… tp game tu mmg best.. habis, rahsia gua terbongkar.. ceh, baik punye kawan eh… hehehehe… affa plak, suke la tu dpt present slps d smack down oleh deera pada siang hari nye.. hahaha.. gurau je, ampunn…

11.40pm – tgh syok bergelak ketawa, ade la sore2 hamba ALLAH, men’suit2’.. phm tak perkataan tu?? Ala, cam feewiit gak tp yg cam bunyi tikus tu.. hehehe… mula2 jauh. Lame2 makin dkt.. tak bole jd nie… takut jugak.. walaupon antara kami ade yg ‘macho’.. tp hakikatnye, kami ttp perempuan.. biler mende2 camni jd, mmg scary la jugak.. hamik parang n besi utk cucuk2 mkanan tu smpan kat sebelah. Kalo kecemasan, mmg berguna la.. ktorg call en syed (tuan punye tapak khemah) bgtau ape yg jd. Bunyi2 tikus busuk tu masih dgr lg.. en syed dtg, bunyi tu trus ilang.. en syed dtg ngn assistant 4org.. check keadaan keliling. Pastikan sumer selamat.. tikus2 busuk tu mesti dah lari.. d pahamkan, ader 2 chalet besar, d sewa mat indo.. dlm 20 org gamaknye.. iskk.. takut you… mungkin dr siang dorang tgk ktorg yg comel2.. tu yg sibuk nak ngaco.. kalo gak dorang rapat mlm tu. Mmg la, ade yg rase dok spital la.. hehe.. kuat kah aku?? Wawawa…

12.30am – setel game, acara mkn2 plak.. hahaha.. sedapnye… mkn roti, sambal ikan bilis ngn telur… huhuhu…. Sumer dah penat gamaknye… aku lepak je kat luar.. dgr bunyi ombak… angin sepoi2 bahasa… tenang nye… zzzzz… terlelap seketika… pastu, kene kejut soh tido dlm khemah.. erm, lgpon, rase nye sumer selamat.. bak kater affa, bau udara selamat.. so, sumer pon tido ngn lene smpai pagi…..

6.30am – aku kene kejut ngn im, mintak temankan gi toilet.. kelat nye mate gua.. ngntuk la.. tp mber dah nak lepas hajat kan.. kuar je khemah, tgk c fyda ngn boboy tgh tido kat luar, pekes.. panas la agaknye tuh… pas gi toilet tuh, mmg dah tak tido lg.. nak tunggu matahari terbit… gi duduk atas batu, tggu matahari terbit.. lagi 1 keindahan ciptaan tuhan.. slowly, matahari terbit menyinari bumi (ayat2 skema).. cantik la, biler cahaya nye memancar ke laut.. air laut nampk berkilau2.. ssh nak explain how beautiful it is… bersyukur, masih ade kesempatan dpt menikmati keindahan ciptaan yang maha kuasa..

7.30am – dah puas tgk matahari, tgk air.. jom siapkan bekfes. Zura n deera jd chef.. goring telur n panaskan baked beans jek.. mkn ngn roti.. air teh o ngn v.i.c.o- vico.. hehe… mkn ngn penuh selera ( mmg tiap kali mkn pon selera)… dah siap mkn, kemas sket2.. pastu nak mandi laut lg… jom ke laut…

8.40am – dah get ready nak terjun.. best nye.. erm, kat tepi laut, nmpak la tikus2 busuk (mungkin la ) tgh seronok nak tgk kecumelan kami.. lantak korang lah… mase kiter tgh bergelak ketawa dlm laut. Nmpak la en syed dtg rapat ngn tikus2 busuk tu. Dgr gak sayup2, yg en syed sound kat dorang.. hahaha, padan muke… pastu, sorang2 blah dr tepi laut tu.. hehehe..

11.00am – pas mandi, siap2 n mandi bersih. Kemas2 brg yg sepatutnye… erm, ade lagi adegan kuch kuch hota hai part2. lain plak pelakon nye.. yg nie, kiteorg kene campur, kalo tak, ade yg tak nak blk…hehe.. tp seriously, kuase kamera mmg bole pakai. Dr hangat trus kembali tersenyum.. yeaahhhh….

12.00noon – sume dah setel, kami pon nak siap blk. Tp, tetibe adik green wat perangai lg… alarm tak function.. biler bukak manual, menjerit la dier.. lantak ko lah.. fyda gi cabut plag.n bunyi tu pun stop, cumer lampu jek berkelip2.. biar lah… mmg kesabaran tercabar.. tp amik keputusan mls nak pk.. hehe…

12.30pm – dlm perjalanan. Hujan turun ngn lebat.. power window still tak function. Amik penghadang matahari tutup.. pastu letak plastic.. hehehe.. kalo tak, aku la yg basah.. tp singgah mkn jap kat tmpat r n r… sume lapo.. kalo dorang lapo n x mkn, nti ade yg ngamuk.. hehehe…

2.00pm – gerak blk, ujan still lebat. Masuk kete, sit dah bsh.. sedih tol.. tp ape pon.kete ttp kene jln. Nak gi larkin anta im. Dier nak kene blk klang.tp pas dlm 10 min perjalanan, tetibe try tekan power window, eh function la plak.. trus tutup n aku xkan bukak lg.. hehe.. singgah toilet, lampu alarm pon stop gak.. bgus nye… mmg adik green nak usik aku kan… nakal… perjalanan ke larkin d teruskan..

3.45pm – sampai larkin,im amik bas kul 4. tp gerak kul 4.45.. hampeh… pas dah setel sumer, going back.. gi umah fyda. Nak kemas brg n basuh ape yg ptt… bdn penat.. zura ngn boy dah sampai awl. Tgh tido… aku pon tidoo gakk

7.00pm – erm, bgn tido. Segar sket.. angkat brg.. going home.. gi umah akak jap. Nak jmpe mak.. kul 10 blk umah aku.. n tidoo…

Ini la kisah ari minggu aku.. penuh suker, kelakar, gembira, bengang n tension.. hehe.. tp mmg pengalaman yg tak bole lupe… hehehe..camping ngn kwn2 mmg sronok.. b4 end up, ni ade extra note.


Last but not least –
Date -08/06/2009- isnin
time - 8.00pm to 12.30midnite
Place - Umah fyda
Agenda – mkn2
Dorang sms ajak mkn tomyam.. nyum.. dorang wat tomyam campur, ade mihun n mee kuning.. pas mkn tomyam.. kenyang2 giler.. ade plak durian.. ape lg.. bantai durian plak.. ade plak mangga epal yg zura bwk.. mkn lg… d sulami air stoberi ngn oren jenama f&n..
Kul 11.30 sumer jd giler.. ye, anak2.. jgn amalkan mkn bercampur byk2 n elakkan mkn durian ngn air gas.. nti pening n mabuk… huhu….

end of story n this is my story..

9 comments:

~ ZuRa ~ said...

lampu alarm pon stop gak.. bgus nye… mmg adik pink nak usik aku kan <---jap adik green..jap adik pink..mane satu la deiii..huhuhu

mmg best la camping..cam2 yg jadik..heheh
tetiba teringat lak kejadian malam tdi..hahaha..x leh nak handle..asik nk gelak je..mabukkk ke? makan doyan byk sgt..

Misz ryN said...

bateri baru tu x fully charged sebab tu power window ngan alarm jammed... power x sampai ke fius... xpe2.. da selamat sampai.. next destination????.. plan awal2 bley kitorang kumpul duit.. next destination kl eh.... kite g skytrex buat little adventure kat bukit cerakah je...

MiSsyLiLy said...

owhhh, silap lak zura.. adik pink ader kat umah.. bear2.. hahaha...

ha ah, pasni kiter gi kl lak.. tp jauh la plak kan.. kene bincang ngn bdk2 p.g eh... :)

~ ZuRa ~ said...

ermm..bole2..tapi kena plan tul2 la..kena smpan budget..heheh

MiSsyLiLy said...

btl2.. after raye la kot... skang duit tarak.. heheheh

Sp|dEy said...

klu x de duit, pnjm la 10 hingget...halal ek??muahahahahahahaha.....

MiSsyLiLy said...

hakhakhak... spt ku kenal ayat tuh.. hahaha....
saper nak bg 10hengget halal ek?? mau..mau.. :)

Misz ryN said...

wakakaka...
aku mau jugak

MiSsyLiLy said...

muahahaha... mau nyaaa duit...

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...