Monday, August 24, 2009

kenaNgan mLm rAmadan.... hukhuk...

ASSALAMUALAIKUM....
cemaner puasa ke 3 ari nie?? masih lemah.. bole angkat jari tak?? haha.. kalo tak bole.. jirus je air satu baldi.. lembik sgt watpe.. huhu.. kejis nye aku...

sila tgk tajuk d atas... bak kater org tue, kalo suke, jgn suke sgt... nti duka jdnye... tgk la kat aku, ari jumaat tu, entry tak habih2 kater nak blk kg.., sahur pertama ngn mak.. hahaha.. at last, lain lak jd nye.. padan muke haku.. wakaka(gelak utk diri sendiri)...

meh aku story, kesah perjalanan aku.. akan ku tulis yg paling simple n senang kalian paham.. kui..kui.. jumaat 21/08-6.30ptg... pas je abis waktu keje.. aku trus ready nak lik kg..kalo ikut time, 2 jam ley sampai kg.. lewat2 pon 2jam setengah.. tp ati cam tak best.. tp mls nak layan.. kdg2 ati tak best, tp takde pape pon jd.. so, dgn niat nak jmpe mak.. aku nekad teruskan perjalanan...

p.g highway mmg jammed ptg tu.. mmg tiap2 ptg time bz, jammed selalu.. tp aku rase kete aku cam tak berape tenteram.. huhu.. tp aku nekad gak nak teruskan idup, eh truskan perjalanan.. smpai perling, temperature kete naik seare tetibe.. huh, sib baik dah kuar dr highway n ley park kat tepi jln.. tp jln besar la beb.. sape2 tau kipmart tampoi.. dpn sket dr situ.. aku blur jap.. sediy beb.. ape2 pon, kene nangis dulu.. biar lege.. hehe.. aku call mak aku, akak aku n kwn2 area situ..

tipon abg workshop(jiran akak aku) nak tau ape yg ptt aku buat..die kater tggu sejuk dulu.. pastu bukak bonet engine.. tgk air kering or tak... pastu br tau ape prob nye... tggu la aku dlm kete diam2... dah sejuk, aku bukak bonet tu.... tiba-tiba............ hehehe... sj nak bg gempak... aku tgk penutup radiator (tmpt letak coolant tu) dah takde.. ilang.. sape yg curik?? aku try ingat blk.. owh, upenye aku gak punye angkara.. ekeke.. pagi2 check kete, check air n minyak itam.. aku la tu yg lupe nak ttp elok2.. sengall... dulu aku ilangkan penutup minyak itam.. careless kan? isk..

aku calling kwn2 kat area situ... mintak tlg crkan brg tu... tp kedai sumer dah ttp.. erm, cemaner erk... ape2 pon aku isi air gak walau takde tutup.. biar sejuk engine aku tu... last choice, aku call abg workshop td tu.. tnye ade stock ke tak.. alhamdulillah, mmg ade... tp aku terpaksa tebalkan muke sbb nak mintak tlg dier dtg anta.. erm, jauh gak tau.. tp i have no choice....

call dier, then dier pon nak tlg.. aku siap nak byr service charge.. hehe... awin dtg temankan aku jap.. escot aku g park kat tempat safety sket.. pastu awin dah blah, best fren aku dtg.. umah dier mmg area tu.. td dier gi terawih.. tu yg lmbt dtg.. temankan aku smpai abg workshop smpai.. dlm kul 10 lebiy... abg workshop tgk kete, isi kan air.. bg sume stabil, pastu aku dah ley teruskan perjalanan... biler aku nak byr upah dier.. ngn selamba dier tolak.. iskk, malu aku beb.. dah la dtg jauh2, duit lak tak nak amik.. isk.. mmg aku rase berat sbb termkn budi.. tp dier kater, ikhlas sempena ramadan.. huhu.. segan nye mak...

ngn rase terharu, aku naik kete n trus blk ke p.gudang.. blk umah aku.. sbb dah kul 11 lebiy pon.. tak berani nak blk kg... pape jd kang.. mamposs.... subuh tu aku bersahur la kat umah aku.. sorang2.. muahahaha.... aku blk kg keesokkan paginye...

tolong la jgn gelakkan saye ye kwn2... sumer yg jd ni atas kecuaian saye sendiri... hukhuk.. moral of d story.. berhati2 dlm buat ape pun n saye bersyukur ngn ape yg berlaku.. bersyukur sbb takde perkara yg lebiy teruk... dan bersyukur sbb masih ade insan2 berhati mulia yg nak menolong saye... ape pon, ikhlas dlm segala perbuatan, insyaAllah, tuhan akan bg balasan yg baik utk kiter jugakk..... :)


p/s- maaf sbb kali ni blog sy terlalu panjang... hehehe

8 comments:

miji said...

takpe aku tak gelak, biaselah kes camni kdg2 tak dapat dielakkan, ape pun better ko check dulu betul2 sebelum bertolak, bkn ape utk keselamatan gak... mcm ustaz plak aku hahahaha

miji said...

tag aku bile nak buat haaa????

MiSsyLiLy said...

miji -time kash sbb tak gelak yea pak ustaz.. hehe...aku dah buat tag tu.. br je jap.. sila bc n nikmatinye.. muahaha..

NooR said...

alaa cian nyerrr....nasib baik xde pe2 yg jadik kan..tu tandenyer BABY GREEN nk mintk tukar (tukar kete la...)hehehe

MiSsyLiLy said...

ahakss.. tukar kete..shyy, jgn ckp kuat2...nti baby green dgr, lg dier majuk.. hahaha... sen tada,, camner nak tukar br.. erm.. loan ngn boss ley tak??

hartinihawa said...

aku tak gelak la... tol ni... ty shida... aku just sengih sikit2 jek... lek2 kadang2 ada benda jadi utk kebaikan... aku pernah gak dok tepi tersadai sbb temperature naik ... tapi bukan sbb penutup ilang tapi kipas dah tak fungsi... camtu la adanya... dan memang akan ada insan2 yg akan bermurah hati menghulur bantuan... hy yg MAHA ESA sj membalasnya...

hartinihawa said...

emmm.. lagipun kalau ko redah gak mlm tu... sampai kat area pulai jaya ada satu kemalangan yg leh tahan ngeri dimana wira dihenyak lori ....

MiSsyLiLy said...

kak tini - btl la kak.. ha, kan btl tu.. mmg ade hikmah d sebalik tiap kejadian.. kalo teruskan jugak mgkin jmpe eksiden tu kan.. n kalo truskan, mungkin kah...... isk.. selisih... thnks 4 d info kak...

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...