Wednesday, September 9, 2009

cerita 090909 -

hye all....
ape kabar ari ni?? puase ok ker?? buke semalam kenyang tak?? semalam msk ker beli?? abis mkn ker?? or sedekah kat mr tong sam pah??? ermm... bln2 pose camni, mmg mr tong sam pah akan selalu kenyang.. ade je rezeki utk dier.. kiter?? membazir!!

act, ade 1 citer yg aku nak share ngn kalian... dr pagi aku dpt tau citer ni.. rase menendang2 idea dr pale hotak nak soh kuarkan cepat.. tp la ni br la aku senang...

td aku call kakak aku, nak tau perkembangan nisa yg tgh exam tu.. tetibe c kakak ni bukak la citer psl kwn nisa nie.. sediy sgt aku dgr.. nisa kater, dier ader kwn..kwn dier miskin sgt.. mase exam tu dier pakai pensel yg sgt pendek.. cam jari kelingking camtu.. pastu getah pemadam dier kecik n pembaris ihsan dr cikgu.. c mak nisa soh nisa bg pensel dier kat bdk tu, mula2 nisa takmo sbb syg.. gift dr maksu die(aku la tu).. tp biler mak dier pujuk.. dier kater dier akan bg.. aku harap dier kotakan ckp dier, kalo tak cukup.. aku sendiri bole belikan lg..

yerp, bdk tu mmg dr keluarga miskin (sgt susah kate kakak aku) dorang kater, bdk tu kurus... paling sediy la aku dgr, mase gi sekolah.. dier bwk bekal(korang paham x? bekalan la)... nasi ngn sayur.. pastu bekas makanan die tu jatuh kat pasir, bertabur la nasi kat pasir.. c bdk tu pungut nasi tu.. bile c nisa larang dier pungut(sbb dah kotor kan) dier kater, 'syg makanan.. tak baik buang makanan'.. sediy giler aku dgr.. rase cam nak nangis jek...

ermm, aku pon dtg dr keluarga yg susah.. tp sesusah aku, aku masih cukup mkn.. masih mampu beli pensel.. masih mampu dpt duit belanje nak mkn kat sekolah... tp biler dgr ade lg manusia yg susah camni, d zaman ini... cam citer drama plak..

kwn2, mungkin kdg2 kiter terpikir, nape la aku ssh.. duit tak cukup... mkn ari ni tak best.. tak cukup duit nak beli kasut baru..bj raye sepasang tak cukup.. tp tau ke kiter, yg ade lg manusia yg bkn sajer tak cukup, tp takde langsung, raye ke tak,samer jek.. so,pk2 kan la ape sbb sy share kisah benar ini bersame kalian... erm, bersyukurlah....

6 comments:

miji said...

tulah, sebenarnye kite beruntung ade keje & boleh lagi makan walaupun tak cukup duit... ade lagi yg kurang bernasib baik kat luar sana...

(mcm ustaz plak aku)

Nini said...

moga 1 kesusahan akan jadi motivasi berguna..
pengalaman adalah pelajaran terbaek utk berjaya dalam idup..

smoga adik yg susah tu akan dirahmati Allah, dimurahkan rezeki..

insyaAllah..aminn..

*miji..kau ustaz ke..??*

fhad said...

erm sian plak dgr cite dak tu sis.. harap dah besar nnt die akan jadi insan yg berguna dapat tlg keluarga die blk..

liny honey said...

ya Allah..
sedihnya bca n3 ni.
smga dia bjya dpt kptsn cmrlang,smga dia jd ank yg bjsa pd kluarga dia..
sy sgt2 sdh ngn cite ni. :(

MiSsyLiLy said...

miji - ye miji.. tu la..sesekali kiter dgr citer camni, rase insaf seketika...
(mudah2an miji ley jd ustaz)

nini - ye lah kan.. moga2 adik tu ley jd senang.. kot2 ade rezeki terpijak utk dier.. sian...

fhad - ye fhad.. mmg sediy.. rase sis nak tgk bdk tu.. nak tk umah dier cemaner..

liny honey -btl2.. semoga dier berjaya dan ley ubah status kehidupan dier.. mase kiter dgr citer dr kakak, rase sayu je ati.. isk, nangeh plak aku neh..

honey bunny said...

sedeyh nyer..
nak menitis air mata nih..
harap2 die dapat ubah hidup family die.
amin..=)
syer pon kan,lau blh na pegi uma dye..
nk bg dye mam sedap2..tapi ta mengizinkan..
xbleyh la dga cter cmni..touching..
t sis tolong kim slm kt dye tau..suh blaja rerajin..hihi..=)

Kebun Kembun dan Mulberi

Assalamualaikum... happy sunday u ols. di johor, sunday keje yerk.. xde makne nak golek2 sampi kul  doblas.. heee Last week aktiviti,...