Friday, September 30, 2011

Cara Potong Kuku


Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jara
ng nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,
dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss
khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku
yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun
hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai
berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi
menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang
bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan
kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan
seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk
ke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan
mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau
lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah
bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi
Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai
cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)


dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

DAH HABIS BACA TU SHARE LAH PD KEKAWAN YG MUNGKIN ADA YANG BELUM TAHU...INSYA'ALLAH BITAUFIQ MAANNAJAH....

((Adapun tentang jari mana yang hendak didahulukan ketika memotong kuku, al-Imam Ibn Hajar al-'Asqalani (10/345) menyebut:

لم يثبت في ترتيب الأصابع عند القص شيء من الأحاديث .... وقد أنكر ابن دقيق العيد الهيئة التي ذكرها الغزالي ومن تبعه وقال : كل ذلك لا أصل له ، وإحداث استحباب لا دليل عليه ، وهو قبيح عندي بالعالم ، ولو تخيل متخيل أن البداءة بمسبحة اليمنى من أجل شرفها فبقية الهيئة لا يتخيل فيه ذلك . نعم ، البداءة بيمنى اليدين ويمنى الرجلين له أصل وهو (كان يعجبه التيامن)

Maksudnya: "Tidak thabit dalam tertib jari-jari ketika memotong kuku sesuatu hadithpun... Ibn Daqiq al-'Ied telah mengingkari bentuk (memotong kuku) yang telah disebut oleh al-Ghazali dan orang yang mengikutnya, dengan berkata: "Semua cara-cara itu tidak ada asalnya, dan untuk mengatakan ia suatu yang digalakkan, ianya suatu yang tidak ada dalilnya, ia merupakan suatu yang tercela di sisiku, sekiranya seseorang menggambarkan, cara memotong kuku dimulakan dengan jari telunjuk tangan kanan disebabkan kemuliaannya, maka jari-jari yang lain, dia tidak akan dapat menentukannya dengan cara itu. Ya! memulakan dengan yang kanan samaada tangan ataupun kaki itu ada asalnya, kerana Nabi S.A.W. suka memulakan sesuatu dengan sebelah kanan."))

wallahu a'lam.

Wednesday, September 28, 2011

penat Giler...

ari ni bz..
kelab keluarga ade wat open house..
aku, zila n kak abna setelkan bahagian desert..
penat nye seharian memasak...
i ulangi... memasak!!

penat!!!!!!!!!

Friday, September 23, 2011

Bengkel Pelaksanaan Kemahiran Kaunseling Islam siri 01/2011e

Assalamualaikum..
19-21 september, aku kursus kat JB. Actually, bkn kursus tp bengkel.. tp same je pon.. hehe... kursus ni 3 ari 2 mlm bertempat di hotel Tropical Inn Johor Bahru. Bengkel ni mmg menarik, lagi2 penceramah yang datang adalah yang terbaekk..

Ada silap sket la board nie,sepatutnye ' BAHAGIAN RAWATAN & PEMULIHAN ' je.. Perubatan tu patut xde.

my room.. ralat sungguh rasenye x dpt bilik 1905... my lucky num.. hehe

jb dr tingkat 19

dah dkt 2 tahun aku tglkan Jb... byk btl berubah.. kalo drive, silap2 ley sesat.. hehe

aku n zila, mase rehat kul 5.. sempat lg gi window shopping kat kota raya b4 tutup utk renovation..

zila, me n zaty.. kawan lameeeee.... hehehe

cik izaty dan clientnye, en ahmad... heee... aku pun kene gak jd caunselor kunun2.. tp pic x amik plak... rugi... :)

selesai suda!!! kami suda dpt sijil.. hehe

wanita- wanita.. eh silap... ustazah2 sementara.. :)

last lunch at tropical inn... not bad la makanan die... i like...

Bengkel yang sgt bagus, byk maklumat yang di kongsi. Ayat-ayat yang baik untuk kita pun di beri. Kadang-kadang, kite x tau yg kite nie sakit... fizikal sihat tp jiwa kite ni sakit.... so, kiter perlu terapi2 utk memulihkan jiwa kite yg sakit nie. erm, byk.. nti ada mase, aku kongsi lagi ye..
wassalam

Raye Lagi!!!

hollaaa.....
raye lagi..
kat umah iskandar ngn umah en azmi...
ari ahd mlm 18/9/2011
yg butaks tu iskandar.. tuan umah... sadan ngn emy yg kelaparan.. iyerr, mmg lapo.. dah la asik slh jln jek... pkai gprs thn gajah punye

adlina anak abg anep ngn kak hawa yg cute jekk.... die dah ngntok time ni, meragam jek.... iskandar br dpt baby br.. time aku tgh pgg bby tu, ley plak die muntah.. huhuhu.. sib baik tak bau masam... hehehe

ni kat umah en azmi plak... suke umah nie.. cantik n moden...

ni mkn kueh dulu.. pas mkn kueh br mkn sedap.. ade nasi impit, kuah kari, kuah lodeh, sambal kacang... dessert plak, jelly ais krim.. terbaekkkk... x lupe juga bubur jagung.. sedap2.. sy sukaaa....

blk dr umah mereka2, kami dlm kekenyangan.. rase nak muntah sb mkn byk.. syukurr... :)
sebelum balik, haruslah ade pic kenang2an dr tuan punye blog kan....
terimalahhhh
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
taraaa... meee!!!! suke carpet merah nie.. rase nak terbang!!!!

Open House vs Hari Bertemu Pelanggan

Assalamualaikum...
kabare?? lame tak bersiarann..
bz ngn keje n kursus..
br free ari nie...

last sunday, aku ade keje utk ke Sembrong, Kluang...
ade hari bertemu pelanggan KDN ngn open Housee parliman sembrong sekali..
Sebenarnye, kami di panggil dtg bkn la utk tu,
tp utk memeriahkan n meramaikan majlis kat Cure n Care Service Centre Aadk (CCSC) sembrong yg baru je di bukak n big boss pon ade..
Lokasi CCSc ngn Tapak OPen House n Hari Bertemu Pelanggan tu mmg tak jauh.. jln kaki jek..
ni ade la sket2 pic yg sempat aku amik. x clear sgt sbb pakai fon jek...

tapak tempat karnival Hari Bertemu Pelanggan bersama KDN

kene pakai baju kebangsaan, giler panas dowhh... terbaek x jejake2 yg bersiaran bersame??

lokasi menunggu sate di bakar.. hehe...
banyak sgt gerai2 makanan n minuman yg di sediakan.. makan la sampai muntahhh!!

bersame sate yg berjaye di rebut oleh abg2 saye.. haha.. abg amer n abg isa.. macehh bro..

dlm khemah.. giler ramai org... mmg xde sit.. kalo dpt kusi mmg dah cukup syukur.. heee....

ini gerai2 makanan n minuman.... hamboi2 makcik tudung pepel tu.. lokasi padang lecak, so kalo aku tgk akak2 pakai heels je, rase simpati jek.. hehehe

hahaha.. ni ade lah geng sorok... sbb ape geng sorok?? ade la.... wahahaha.. aku sorang je bunga di kepit kumbang2 terlarang.. eh??

haaa, last punye.. ngn ustaz balyan.. ustaz hot kat Puspen muar.. huhuh.. tp la ni die dah pindah tampoi... sempoi je ustaz nie.. cayalah ustaz!!

pas amik pic nie je, ktorg gerak blk... mlm tu ade plak plan beraye ke umah kawan2.... see u there.. :P

Saturday, September 17, 2011

open House!!

assalamualaikum...

erm, semalam kan cuti.. ari malaysia..
so, ade la 2 jemputan open house..
kat segamat ngn melaka...

jauh gak tu,
tp bos yg jemput kan, xkan x dtg... heee....

gerak dr muar kul 2.30.. trus ke pekan jabi segamat...
sesat2 lagi... pusing2 lagi... dekat 2 jam gak la... hehe..
act tu umah my bos kicik..
ade majlis kenduri potong jambul sekali..
tp syg, xde pic plak.. :)

dlm kul 5, gerak ke melaka plak...
ade open house lg 1..
tp b4 gi sane, singgah umah mber kat merlimau dulu...
beraye jap....

ni zura n family.. sian tgk die bwk perot die yg bolat2 chomel tu...

ni helmy ngn isa.. aku, emy,isa n tunang isa naik 1 kete...

musa, wak sahar n ujang 1 kete... :)

pas raye kat umah nadirah... sekali ngn die gi ke tiang 2.. ade open housee....
sampai2 jek, tgk cam kenduri kawen.. siap khemah bagai.. perghh...
meriah...
isa dan tunangnye.... pas majlis bergegas anta cik tunang blk batu pahat... ha, tu la menu special.. jagung bakar....

aku, emy n nadirah..... nampak x cahaya keimanan kat spec aku tu.. heh...

aku with nurul.. tunang wawan...


saya la tu.. peace yowww.....

pas kenyang.. trus blk umah.. mandi, rehat n tido... erm... aman....

saloooon... :)

tgk tajuk, teringat plak citer saloon..
ade kan dulu movie tu,
kalo x silap, raja farah heroinnye..
kalo x cy, try google.. :)

sbnar nye aku nak cite pasal rambut...
wat rambot kat saloon mase raye ari tu..
raye ke 2 ptg br nk wat rambot..
hehe.. entry lapoks br nak cerita kannn..
aku wat kat saloon uniq kat pontian sane tu..
dah lame aku jd pelanggan setia saloon nie..
selesa kot.. amoi tu pon dah kenal dah.. :)

citer byk x guna
tgk la gambo, saat aku nak ubh rambut utk wat digital curl...

hehe.. cam kene karen dah aku tgk nye... tp wat digital curl nie lagi kejap n relaks dr wat rebonding yg hazab menahan pedih kulit pale n lame plak tu.... nak melawa, redha je la kannnn..

dan hasil rambot di raye ke 2....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
x ya scroll lame2, x suprise sgt pong...



[ tumpukan perhatian pd rambut yerk.. bkn pada spec beso tu, muahaha.. ]

huhu... x la nmpak sgt ke kerintingan nye.. sebab die nmpak bergulung jek... tp i like coz die nampak natural n ber volume.. aiceh... x penah wat rambut camni.. selau rebonding tukar cutting jek.. ni lain sket.. x la susah pon nak jaga.. boh minyak, pusing2 pakai jari.. siaappppp!!!!

k la.. done entry pasal rambut... :)

Friday, September 16, 2011

jumaat yg blues..

erm...
ari malaysia ari nie.
cuti....

aku masih melayan perasaan
kacau bilau.. haru biru....
dr mlm td menganggu jiwa
x suke....xsuke...

mane kekuatan aku..
mane suara tegas aku...
ilang dah..

jap lg
gi umah terbuke ngn mate bengkak n muke sembap...
damn......

Thursday, September 15, 2011

Cepat Bosan?

cepat bosan??
aicecehhh.. konon tande soal ( ???)
padahal, mmg penyakit ko le tu...

ssh kalo ade sakit cepat bosan nie
tak kira la ape pun.
keje, cinta, rumah, makanan...
mcm2 ley wat contoh...

skng aku dah mula nak bosan dah...
dah mule takde mood dah...
erm, xpe lah... masih ade mase nak ubah keadaan..
bosan!!
boring...
meluatt...
weekkkkk....

Tuesday, September 13, 2011

keje..keje..keje....

lately ni keje asik nak naik hangin jek...
mungkin suasana dah berubah..
budak2 berubah...

2010 adalah tahun terbaek utk aku.
sbb tu dpt pegawai asrama terbaek u olss...
time tu keje best gilak... anak2 pon terbaekk....
ckp je, order jek.. sume siaapppp!!!
siap n terbaik wokk....

skang beza..
ckp 50 kali pun x jadi jugak...
mmg lemauuu....
ermm... aku tau sebabnye...
bkn silap aku...
aku ttp ikhlas bekerja..
dpt pahala n dpt gaji..
dugaan skng nie..
mungkin dugaan nak naik gaji kot...
amin...
doa2kanle.. heee..

Saturday, September 10, 2011

'Giveaway Souvenir dari Jepun dan Korea


tarikh tutup : 22 september
meh la join kat asmaradayana

Lawatan Keluarga Hari Raya

hari ini n esok PSM mengadakan lawatan keluarga hari raya..
keluarga di jemput hadir utk bertemu pelatih2 yg sedang menjalani pemulihan di PSM..
masa ini la, berduyun la keluarga.. mak, ayah, atok,nenek,isteri, anak2, sedara mara, jiran2 dan seisi kampung dtg berjumpa mereka2 ini...

terserlah la kasih sayang keluarga terhadap mereka2 ni..
terserlah dgn hadirnya mereka dgn, makanan penuh di tangan..ada yg dtg bwk mangkuk tingkat, bakul picnic, periuk belanga... peti ais je x bole bwk.. x cukup masak2, beli pulak kat warung cik salmah.. semata2 nak celebrate raya ngn mereka2 yg di sayangi neh...

kami2 warga kerja PSM ttp bertungkus lumus menjayakan dan bekerjasama bagi memastikan program nan mulia ini berjalan dengan lancar.. dari pukul 8 pagi hingga lah 5 petang kami berusaha utk memberikan khidmat terbaek kepada semua...
akhir kate, bukti kami sedang bekerja dengan begitu tekun dan gigih..


*
*
*
*
*
*
*






[ eh... apsal gambo tgh ngular nie?? hahaha.. kantoi.. ]

meroyan..

mungkin entry di bawah mengandungi sedikit unsur-unsur emosi yang tidak keterlaluan.. pembaca di bawah usia 13tahun perlu bimbingan ibu apa...

erm.. yeye je warning kat atas tu..
tetibe rase nak menyumpah dlm blog nie...
tak tau la...
hati membara.. sedih...
keterlaluan...
harammmmmmmmmmmmmmmm...
benci!!!!

'bile perlakuan x seindah kate2'
aku dah tawar ati..
ade, ade la... kalo takde, aku ok jek....
aku x harap lg dah...


end

Tuesday, September 6, 2011

selamat hari raya

rasenye blm terlewat nak ucapkan

selamat hari raya
&
maaf zahir batin

kepada semua sahabat2, teman2 blog, readers, kalo ade la kan.. manetau sepanjang saye berblogging, ade patah2 tulisan yg menguris atau mengganggu tidur semua... ampun dan maaf dr hujung rambut hingga hujung kaki... semoga raya di samut dgn penuh kemeriahan dan kebahagiaan...

p/s : byk citer syawal.. citer jangka dan x di jangka.. tgu ade ase.. aku publish semua..

The smurfs


sabtu lepas gi jusco bandaraya melaka tengok movie nie ngn im..
best sgt...
aku kan pengemar cartoon yg tegar.. hehehe..
ohh my smurfs...

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...