NUFFNANG

Wednesday, November 30, 2011

Pada Suatu Petang

pada suatu ptg yg mendung... tetibe zila ajak gi tgk empangan.. dah dkt 2 thn keje kat sini, n tiap kali musim ujan & banjir, issue empangan mesti ade, tp aku x penah tgk lagi tmpt tu.... ok, zila ajak, aku join je.. ngn en mahmood n wan... dalam perjalanan nak gi sane mesti lalu sawah yg tgh naik cantik.. nmpak pulak gunung ledang, cantik tau!!!

cuaca mendung tp kat gunung terang jek..

gunung ledang di selaputi awan.. :)

dr jarak dkt sket.. comey...

jln merah.. tgk air dah naik...

dan lagi...

sawah ring


nmpak x org tgh2 tu.. die tgh menjala.. byk gak ikan die dpt.. tp berani sungguh la die berjln dlm air tu.. cr rezeki gtu la kan...

tuan tanah kedaung kene ade gambo jugak.. bahan bukti katenye... blk keje, harus la berpakaian skema.. hehehe...

wan, en mahmood n zila.. aku n zila study camne nak bukak empangan nie.. sbb len jek tgk.. hehe... upe2nye cam pemberat.. bukan cam bukak pintu tu...

kisah empangan akan timbul bila musim ujan... biler ujan lebat, air akan naik.. so, kalo empangan ni x dibukak, kg keliling akan banjir teruk n kemungkinan empangan ni bole pecah atau retak utk tampung air yg byk tu.. tp kalo di bukak pulak, tmpt keje aku akan banjir... tahap air naik tu tgk pada ujan, kalo byk.. tgi la air nye.. kalo x, tak la tgi.. kenangan bln 2 ari tu cukup wat kami lebiy bersedia.. byk brg rosak, harta jahanam... so, skang tgh bersedia kalo banjir dtg lg.. takde pilihan pun... kalo ujan lebat n berterusan, ini lah risikonye... so, kite cume bole meminimumkan kerugian n kerosakan.. tu je la yg mampu pon.... stkat hari ini, persediaan dah bermula... masing2 standby jek.. tp harap2 tak berlaku la.. mls nak ulang alik keje tmpt lain.. walaupun banjir lps bwk kenangan yg best, tp xnak lg dah.. penat.. :)
ok la.. bye...

No comments: