Saturday, December 17, 2011

Al Fatihah~



Innalillahiwainnailaihirajiun...
Allahyarham Mahmood bin Md Yasin telah pergi utk selamanya pada 16 Disember 2011, pd jam lebiy kurang 10.50 pg di Klinik Kesihatan Bukit Gambir Ledang disebabkan serangan jantung.. Allahyarham adalah seorg pembantu perubatan U29 kat tmpt keje aku, seorg yg berpengalaman.. dah lame keje kat pusat.. dan beliau seorg yg sgt2 sy hormati... beliau pandai n rajin masak utk kami2 sume,, paling memahami n kalo ade ape2 poblem, cerita je kat die, then u all akan rase release sbb die sgt cool n akan bg kate2 yg terbaek utk kite...

aku masih lg terasa kehilangan n rindu pada arwah.. dia dah mcm ayah pada kami semua.. percaya atau tidak, pd hari terakhir kepergian beliau, aku, wan n wak sahar ada bersama2 berbual siap bergurau gelak2 lg, takde kelainan pun pd arwah... tibe2 beliau di serang sesak nafas yg sgt teruk, di bawa ke klnik dan beliau di sah kan meninggal, tak sampai setengah jam... ape perasaan korang kalo korang di tempat aku??

sgt2 terkejut.. kehilangan... blur.. bingung.. seharian aku n wan rase bodoh.. cam tak percaya... tp itu lah realiti kehidupan.. bila dah janji tuhan... tak cpt n tak lambat.. itu lah masenye.. moga allayarham di tempatkan di kalangan orang2 yang diredhai.. Amin...

Monday, December 5, 2011

Jom Makan

jom makan..
nasi lemak daun pisang...
ayam goreng,,, sotong keping letak sambal.. ok, this is good.... eheee....

owh.. tak lupe telur puyuh.. ok terbaekk......



ok... dah cuci mate??

jom kiter jodohkan dengan kopi terbaekk....
gandingan ideal...
like it.. opss no... but i love it...... :)

AADK Idol Part 3

ni adalah entry n kesinambungan utk ini dan ini.. aicehh, bajet ko glamer, ade entry sambung2...

okey.. kabar diterima yg peserta tak bole di ganti.. kene peserta asal saje, kalo nak ganti.. kire disqualified.. sentap ok.. mmg mak sentapp... big boss ckp direct jek, xpe, xmenang takpe.. janji kite ade wakil... partner duet plak, asik anta msg... ala pujuk jugak la. aku mmg xnak masuk.. nak nangis pon ade.. aku takut okeh.. lgpun aku masuk saringan ke 2 ni pon sbb nasib baik jek.. bkn sbb aku bgus pon... tu yg x puas ati tu...

biler dok pk kan boss, pk kan partner duet.. cam kesian plak.. kang kurang pulak markah skt aku nti sbb langgar perintah.. kahkahkah... last day keje b4 pertandingan, br aku dtg berlatih kat bengkel muzik... pastu bj mmg tak cr.. ingt nak pakai sempoi.. tp 2nd boss cam soh pakai bj yg same mase pertandingan kat jb ari tu.. ulangtayang.. kesian... wakakaka

pertandingan : 14 november 2011
lokasi : auditorium 2, jab kebudayaan dan kesenian negara, negeri sembilan


ada 400 sit... aku akan nyanyi dalam auditorium nie... wahhh, teruja... tp yg paling best.. jantung aku tak berdegup mcm kat jb ari tu.. rase seronok pulak... hehehe.. ok, turn aku nyanyi no 18... mungkin b4 tghari la.. ade 50lebiy peserta kot..wakil dari johor, melaka, n9, selangor, wilayah persekutuan dan ibu pejabat.... byk kan??

bile pertandingan nak mula, kami2 peserta ni di minta dok kat sebelah kiri pentas, sng utk bersedia.. maklumlah, ramai kan.. takut merayau2 je.. pastu keliling2 pon bdk2 dr johor.. ok its fun... lebiy pada berseronok sebenarnye... masa ni br aku terpk.. bkn sng nak dpt peluang mcm nnie.. suare aku bkn sdp pon.. tp dpt peluang nyanyi kt auditorium ni dah cukup seronok... cam retis la kan..

taraaaa...... hehehe.. ok, bj ulang tayang.. tudung pun same...... partner bj mcm YB.. wakakaka,, ni sume idea my 2nd boss la... alhamdulillah,nyanyi ok takde mistake... kami buat ngn baek.. cume kurangggg manjee jek, kate abg Lan.. wahahaha...

tapi syiok... kuar je nak mula nyanyi. team2 johor dah jerit... meriah giler.. team johor mmg ramai, mmg sporting... sampai mc ckp, penyokong johor yg paling ramai.. sampai negeri lain pon johor tlg sorakkan sekali.. heee... yg paling kelakar PS Muar siap wat banner lg... mentang2 dua wakil anta ke peringkat zon... kahkahkah...

saya la tuu.... sedang menjiwai lagu ni... owhhhh sungguh touching sekali.. muahahaha

teringat lagi.. mase tarik tang korus tu.... budak2 johor sume jerit.. kahkahkah.. kelako nak mampss... hahahaha.... alhamdulillah... aku dah tau dah, takkan menang punye.. cume taknak wat mistake jek.. bole nyanyi x sumbang or terpeleot pon dah cukup bagus.. masa pas setel nyanyi.. masuk blk dlm dewan, akak pengacara siap wat signal bagus.. syukurr... :)

kan aku ckp... penyokong2 dr johor paling2 happening.. hehe.. sambil nyanyi kene sorak.. siap banner lg.. wah, cam artis realiti..ko ado??? wakaka...( gelak angkuh) :P

setel nyanyi.. join penyokong2 johor nak sokong kwn2 yg belum wat persembahan.. br seronok menjerit2 bg support... tak kire la sape pun nyanyi. asal dr johor, banner PSM ttp naik... tak kire la ko dr Kluang ke, Jb ke... asal bole jekkk.. hehe...


atas ni budak PSM gak.. same ngn aku.. tp die ni pelatih... mase kat Jb ari tu die juara... beso hamper die dpt.. tp kedekot.. nyampahh...

ni la barisan penyokong2 dr johor yg begitu meriah n happening.. ko tgk banner tu.. panjang gilerrrr okehh... ingt nak wat selimut ke hape?

okeh.. mase utk mengumumkan pemenang dan 5 tempat teratas utk pg ke separuh akhir kat putrajaya... mase ni aku ade kat belakang2 tu.. dah bajet mmg tak menang.. tu yg rilek je kat belakang dok belek tabir pentas.hehehe...

cewahhh.... sume pon berdebar2 kononnye.. ihikss...

ni 5 peserta teratas kategori solo..kategori duet, takde gambo.. yg kanan tu, brader tu dapat no 1.. die mmg best.. ko tgk muke ganas tu, nyanyi lagu patah hati- sudirman.. lenggok die mmg best.. blk je dr aadk idol ni aku terus donload lg patah hati tu.. hehe.. belah kanan sekali tu sore sedap jgak.. nyanyi lagu mencintaimu -kris dayanti... yg sebelah pompuan tu, satu2nya wakil johor yg masuk separuh akhir.. tahniah2...

seperti yg di jangka.. aku kalah... hahaha... eh ade yg menang.. kami menang sorak.. weehuuuu.... amik gambo dulu... sbb tak tau la sampai lg ke idak kat sini...

amik gambo lg.. yg belakang tu, peminat jugak tu.. die yg asik amik gambo aku byk2, blm mintak sain jek.. hahaha... sila muntah ijoo.... ekekeke

gerak balik dr n9 dlm kul 5.30ptg.. jln jammed kat highway, di sebabkan lori tembikai eksiden.. bergolek2 tembikainye. sib baik jauh.. kalo tak bwk blk tembikai la kami.... sampai umah kul 8 kot... lege..... :)

ok, tamat la 3 episod AADK Idol.. ni pengalaman pertama aku.. aku bole nyanyi tp bkn utk msk bertanding atau ape.. tak layak.. suke2 jek..tp pengalaman ni mmg berharga sgt... btl kate boss, atas pentas, kite bole bina keyakinan diri kite... berdepan dgn ramai org buat kite belajar bertenang n cube handle suasana tu.. seronok sebenarnya... aku nyaris2 lepaskan peluang utk pengalaman yg berharga nie... so, utk semua.. kalo ade peluang baik. jgn sia2 kan.. sbb mungkin kiter ssh nak dpt peluang tu utk kali ke 2... nikmati ape je yg kiter dpt... sbb tu terbaek yg tuhan bagi utk kiter... wassalam...

Sunday, December 4, 2011

Jom Cuti-cuti Muar... :)

18,19 & 20 hb november ari tu, kengkwn dr s.alam dr kat muar.. so secara rasmi nye ai di lantik utk jd tourist guide kat muar ni.. nampak je 3 hari tp sehari je yg penuh ngn aktiviti... dorang sampai pon 18hb kul 10lbiy kot.. masuk umah, lepak2 minum kopi kapal api n mkn kopok mony..pastu nak jugak merayap kejap.. bwk la pusing2 kat muar n lepak jap kat tg emas.. tgk2 air.. kene angin2 sejuk... borak2 jap.. pastu blk umah.. tidoo, esoknye akan bz ngn aktiviti2... :)

esoknye -19 hb 11 2011... kite mulakan langkah kite dgn.......makan.........

pagi-pagi sarapan sate.. heeeeh~ kat muor je la aku jumpe gini.. blm jumpe lg kat mane2... sate tu sedap okeh... beso.. br 50sen.. ade plak sate paru.. okey, 1st time mkn.. sedap.. like.... :)

ehemm.. muke org tak mandi lg... okey ape.. we all nak gi mandi air terjunn kan.. ape pon kene mkn dulu.. lokasi kedai sate ni dpn bas stand express muor... pagi dah operasi tak sure sampai kul berape... pastu ade mcm2 makanan lain gak, lontong, mee bandung, mee rebus.. lontong n mee rebus die sedap jugak...

setel makan, bergerak gi mandi sungai... sejukkk.. hehe.. aku rase byk btl entry pasal gunung ledang kan... huhuhu.. dah tu jek tmpt best yg paling dekat.. hahaha.. lokasi utk pelancong2 yg dtg ke muor.. heee.. aku kan tourist guide.. :)

sedang melayan air yg mengalir... wahhhh, ayat... bluerkk...:)

mencari kutu dan uban adalah termasuk dlm pakej pelancongan ke muor.. huahuahua....

dan juge mencuci rambut atas batu gune mangkuk bertuah.. huahuahua lagiii.....

setel mandi.. perot dah mula berkeroncong. jom makan lagi.. hahaha... jom pekena asam pedas kat jj restoren.. lokasi restoren adalah kat jalan joni... asam pedas terbaik.. dulu penah bwk boy n zura kat sini.. kene jugak ngn selera dorang... terbaekk.....

nyummm nyummmm.... mula2 order 4 ketul, 2 pari n 2 sembilang..pastu tambah lagi 2 ketul pari.. nak balik bungkus lagi 2 ketul ikan pari.. ko ingat???

kan aku kate terbaek.. tulang je tinggal... pastu ade jugak jantung pisang air asam.. sedap jugak.. arghhhh... nyummm.. tetibe kecur lak air liuq... haisshhhh...... ok, nak balik, order lagi sorang 1/2kg perencah asam pedas nie ( kecuali aku, at last nyesal x beli jugek..mengade )... perencah tu baru kuar dr periuk... panas lg.. masuk dlm fridge,2 bln pon bole tahan..

bergerak ngn perot kenyang.. mata pon ngantuk... tetibe cik keira nak beli pau pulak.. haa, singgah.... bkn nak mkn sgt pon sbb perut dah kenyang.. saje nak buktikan yang dlm pau tu ade telur puyuh sebijik.. hahahaha... ok keira btl, ai yg dok muor ni pon x tau tawwww... :)

jalan punye jalan..... nak pulak singgah beli kupang.. x tahan godaan pas kupang, kupang.. pas kupang, kupang... hahahaha.....
ni adalah lokan.. menatang ni bole makan pas pecahkan kulit/cengkerang dia nie.. tp masak lah dulu.. baru mkn.. tapi kami tak beli pon....

mini pos office nie lokasi kat serom. cute je kan... :)

blk umah terus rehat n tido... bgn tido nak minum air kelapa... haa, amik la kat tepi taman tu.. rendang je pokok kelapa nye.. ingat tak bertuan upenye org taman tu punye... i'm sorry tuan tanah kedaung.... :P

rilek je belah kelapa pakai pisau.. muda sgt lagi kelapa nie.. isi pun takde.. hehe.. tp air nya sedap di minum....

lepas minum makan.....cik keira masak tau... kupang berlado... nyummy2..... sedap jugak kupang eh... aku tak mkn, tp bile dah mkn.. sedap pulak.. erm, lgpun kupang fresh.. mmg sedap.. tp kuah die ya ampun masin.. bkn salah aku boh garam yerk, tp mmg masin sbb frsh dr laut kot.. wallahualam.. :)


jemput makan.. sila2....

hahahahaha... ngap-ngap.... sedap?? :)

lepak mkn kupang, kiter rht2kan perut jap.. then bersiap utk ke lokasi mkn seterusnya... sebelum ke lokasi, singgah dulu snap2 kat sawah area umah.. tgh naik padinye.. cam karpet.. dtg plak time matahari nak tenggelam.. tp kan1 benda yg paling aku suke kat sini, org kg tak penyebuk.. tak jakun.. bdk2 bujang pun samer.. tak la pelik tgk org luar dtg amik gambo, sexy sket plak tu,, makcik2 siap senyum2 lg... bgus kan,, :)

matahari terbenam..
pic aku pon byk kat sawah nie gak.. tp ni ramai2 kan... tourist guide kan...


senyumm... :)

next station... mee bandung central... lokasi kat depan sekolah sains muar... mee bandung terbaekk... sedap, nyum..nnyum..nyum.... 5 star.. wink**

silakan makan... sampai 1 pinggan dulu... pastu lambat pulak nak sampai pinggan2 yg lain... aishhh... tu yg otak2 abih tu sbb tgu mee x sampai2...
ngap..ngap..ngap.... sedap???

kali ni, org 4, oerder 5 pinggan.. super sedap eh??? hehehe

lokasi terakhir adalah dataran muar.. sbnr nye mlm smlm dah sampai sini dah cume tak amik gambo jek.. nak jugaakkkk amik gambo.. ni yg dtg jugak..hehehe.. pelancong kan.. kene la amik gambo.. heee~~

okey... selesai la pakej percutian 3 hari 2mlm d muar.. pakej ni siap umah sekali.. bole2 msk2 jugak.. hehehe... ape pun, happy bile dpt bwk kwn2 jln n mkn2... harap, dorang puas ati n x serik nak dtg lg.... to faei, keira n im, kalo ade yg kurang selama u all's bercuti kat muar ni, minta maaf byk2.. kalo ade mase n kesempatan, dtg la lg.. happy bile korang ade.. fren sampai tue ok?? :)

esoknye -20hb november 2011... dorang gerak blk ke s.alam dlm kul 10.30... ok kwn2.. semoga jumpe lagi.. jg diri baik2 yerkk... :)

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...