Tuesday, April 24, 2012

entry ke 300.. jom celebrate!!



oooyeahhhhhh....
yahoooo!!!!! jom celebrate!!!!



Alhamdulillah.. sampai dah entry yg ke 300.... syukur kepada Allah.. masih di beri kekuatan utk menulis... walaupun bukan utk org lain tp utk diri sendiri.. Walaupun ade komen2 negatif, tp aku still bole bertahan utk ke entry ke 300... walaupon br 300.. mungkin ade yg kate.. ek elehhhh, emende kecoh.. br 300 blm 3000, 30000... hehehe.. tp pada aku, ni adalah pencapaian yg baik utk org yg cpt bosan mcm aku... Syukur.... ok, ape plan?? jom aku belanje you allss tgk bunge ape nak???  jommmmm.......
*
*
*
*
*
*
*
**
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

KEBABOMMMMM>>>>>



Monday, April 23, 2012

menghitung hariiii

ehemm.. tak sampai sebulan lg, i'm going 30.. ohh noooo.. welcome to 3series... bakal melalui fasa baru dlm idup.. erm, tetibe tak rase mcm 30.. maklum, kwn2 sume 20plus2.. so i rase mude jelita ceria.. hehe.. tp umo ni
menunjukkan kematangan kiter.. walau bagaimana childish nye aku (kdg2 la.. smtimes annoying.. hehehe) tp aku rase aku dah cukup dewasa nak tentukan jln idup aku.. planing aku utk mase depan...dah mase aku berubah... utk mase dpn, keluarga n utk menambah saham akhirat... InsyaAllah....  :)


nota kaki : cam terase baru je sekolah rendah.. budak cengeng asik nangis dlm kelas..... sekolah menengah yg low profile...  now dah hampir 30.. cepatnya mase berlalu..... aku makin tue.. bile pulak nak ade waris?? ye, aku akan pikirkan hal nie... :)

Sunday, April 22, 2012

Gunung Ledang

Esok nak gi gunung ledang.. cik abg beriye2 tak bagi.. tp sian kat kwn2.. semangat dorang nak pegi... erm, cik abg risau.. katenye ade virus kencing tikus kat sane.. ade yg dah kene.. tp masalahnye, tak dgr pon.. tak di wartakan lg la kot... ermm... ok2, esk gi sajek, tak pyh mandi.. gi sane mkn2 pastu tido.. biar dorang mandi... hehehe.. ok la kan.. tak kecikkan ati kwn n tak risaukan cik abang.. huhuhu....

Saturday, April 21, 2012

ihikss

Sebenarnya kan byk cerita yag patut aku kongsi dlm blog nie.... byk benda yg aku dah terlepas nak cerita dalam blog nie.. kenape eh??  er sbb aku malu kot.. segan... pelik jugk.. aku jenis sempoi.. selamba.. tp part ni bole pulak aku malu.. hehehe... entah la.. nti la kot.. huhuhu

Monday, April 16, 2012

a Gift..... so sweet.....

ari sabtu ari tu, aku blk pasig gudang jap. umah kakak aku.. sampai pun dah kul 6lebiy.. mg tak bgtau sape2 pon dtg sane time tu.. actually aku ade urusan sket. tu yg ala2 nak cpt jek... ahad ptg dah blk ke muar semula.. dapat jumpe anak2 buah kesayangan.. mereka la sebenarnye gift dari tuhan utk ibu n ayah dorang n gift utk mokcu dorang jugak..

with dani a.k.a abu.. dah bujang dah budak nie.. love...

wit 'gift'.. kesayangan sy....  dr kiri - adik (ayeen ) belakang- kakak (nisa) bj merah - dani (nini/abu) muahhh...
 Masa turun dari bas jek, nampak si adik(ayeen) terus hug die... walau lame tak jumpe tp ngn bdk2 ni mmg mesra sgt.. mungkin dr dulu dah rapat... dah manje.. tu yg rindu je kalo lame tak jmpe... kalo jmpe plak, mmg tak berenti berckp.... sampai dorang ckp, nape la bucu cpt sgt nak blk... tak dpt tido bilik adik.. hehehe...


tapi... benda yg paling aku nak tunjuk kat u alls adelah.... sesuatu yg sgt sweettttt..... sgt mengharukan.. sgt istimewa..... sbb die dari buah hati sy.....................
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.................... ini la die.....................................bookmark handmade..


ni ade lah gift dr adik (ayeen) sweet sgt.... die wat kat sekolah ngn cikgu die...mase i pas mandi, die dtg soh i dok kat katil, die kuarkan book mark nie dr belakang... bagi kat i.....supriseee laaa.. sweet sgt..... pastu mase tu die tak tulis ape2... then, i soh la die tulis name die belakang book mark nie.. die kate a ah erk.. adik lupe lah.. terus amik semula, masuk dlm bilik die...
comel kan??? anyam2 lagi..
 beberapa minit kemudia, die masuk bilik semula ngn bookmark dah siap tulis.....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 haaa, amik.. tulisan jawi lg.... tradisional sungguh kan.... siap love2 lg.... mmg sweet sgt... bukan harga yg i tgk tp keikhlasan die bg tu yg buat rase terharuu sgt2.... touching *lap air mate sket**

ni la mak temah yg bg gift tu.. sabrina a.k.a adik.a.k.a ayeen....
dah beso la die ni, dah pandai amik ati moksu die... kdg2 rase die mcm bdk darjah 2...
mase cpt berlalu... aku pon makin tue... huhuhu..

Kursus Jahitan Pulok

Last week, aku ade citer kan yg aku gi kusus jahit kat Gopeng.. kat Akademi Kemas Gopeng Perak...  seramai 10 org yg bersama2 dlm kusus nie... 6 pompuan, 4 laki..dorang sume dr seluruh semenanjung malaysia, Johor, Selangor, Perak, Perlis, Kelantan n Pahang ktorg berkampung selama 5 ari kat sini... perghh.. 1st time masuk hostel, wa sediy gile.. takde tv, takde econ.. kelas jauh gak.... uwaa~  lgplak, risau meyh, aku tak reti jahit.. tangan keras kayu.. mcmane nak buat.. huhuhu....

Bengkel jahit, kate cikgu jahit ktorg.. tempat ni nak d jadikan kilang, last2 KEMAS
yg amik n wat bengkel jahitan...

ni jadi besfren aku selama beberape hari kat sane.. JACK namenyee.. kacak?? hehehe
Dalam kusus ni we all di minta utk jahit sepasang baju kurung n blouse.. ok, mak rase nak pitam noks... mesin jahit pon dah setahun tak pgg.. ko giler nak jahit bj kurung.. ok, tetibe rase nak selsema.. achummmm...

1st day ktorg berkenalan dulu ngnn cikgu2, ngn brg2 jahit, jenis2 jahitan tangan n we all di bekalkan ngn 1 tool box. dl die ade isi mcm2 brg2 jahit... dari gunting kain, gunting kertas, benang, jarum, penetas n byk lagi la... pembaris2 sume ade.... selesai sesi berkenalan, we all d benarkan blk.. mlm tu ley rest. maklumlah, kebannyakan peserta dr jauh.. so mlm tu rehat ye anak2..

Esoknye, we all mula ngn belajar mengukur, melukis n memotong kain serta menjahit.. huahuahua.. up jadi je la sume pon.. susah tu jahit blouse..lagi2 belah kolar die.. sib baik cikgu kami sume baik2 belaka.. mmg sgt2 membantu.... 
Puan Siti Fatimah tgh ajar kiteorg wat ape ntah....

Kalo gi kusus, tak cukup la kalo tak stori pasal mkn kan.. ok, kami mkn 6 kali sehari.... sarapan pagi, minum pagi, lunch, minum petang, dinner n supper... cukup??? tak sempat lapo perut aku nie... pilihan makanan semestinye tak mcm hotel yg byk pilihan.. brader katering akan wat 3,4 jenis lauk je kalo lunch n dinner, air kordial, buah n sambal belacan... tp, aku suke masakan die.. sume menepati citarasa tekak aku.. kueh2 die pon sedap cume 1 malam tu jek, mase supper, ktorg di hidangkan ngn roti gardenia yg 60sen tu.. motif??? hurmmm... 
makan sedap

ok, i'm on diet.. sampai skang aku tak sangka aku ley tahan dugaan ngn makan
makanan sket mcm nie... syabas!!!
Hari ke 2 dan seterusnya, we all kene jahit blouse n bj kurung.. sampai tahap mengigil2 tangan aku...jahit asik salah, asik kene tetas blk.. sampai 1 mase, prapp suda koyak la itu kain.. huahuahua.... sib baik ade cikgu yg tolong tampal baju tu.. hehehe... jahit baju kurung plak suda silap potong kat pesak die.. sib baik tak effect ape2... aduii.. susah jugak jahit ni kan.. 
bj kat belakang   tu, yg kaler oren.. bdk2 student yg buat... mmg hebat dorang tu...

konon jek... wayang kuat tuh.. hehe

bro ayob a.k.a pak din KK.. hehe.. pak din ni kelako orgnye..
Bengkel jahit ni seronok sbb aku mmg tak sempat rase mengantuk.. bz je nak siapkan baju2 tu.. kelas ptg sampai kul 5 tp selalu telajak smpai 5.30 tak nak blk.. malam pon same, sampai kul 12 mlm pon ade.. pergh.. pagi ngntuk.. huhuhu.... 


tgh belajo, cikgu besar tgh pantau.. huhuh
hari jumaat adalah hari last,hari tu ktorg kene pastikan bj dah siap jahit coz ade majlis penutup sket2.... tp ktorg ladies ni dah bersetuju nak pakai bj baru.. br siap jahit.. panas2 dari oven taww... Alhamdulillah bj yg aku jahit ngn potong pola nye adalah sgt ngam2.. tak besar n tak kecik.. cantik jekkkk terletak.. ewahhhh.. ehehe...
wanita n mr pradeep.. wakil peserta lelaki.. sempoi ar pradepp....

dr kiri- wakil peserta pak din, hj azmi ( dr KEMAS) en Alam shah ( dr AADK hq ) dan wakil dr KEMAS jugak
Majlis penutup disempurnakan oleh Tn Haji Azmi wakil dari KEMAS Putrajaya. dalam ucapan beliau, mmg ade harapan utk kursus ni di sambung lg.. menarik... dpt belajo jahit baju melayu lelaki lg bagus... InsyaAllah... selesai ucapan, penyerahan sijil.. kursus tamat.. alhamdulillah... bole balik... yahooo....
Yahooo... dapat sijil... chaiyokkk2.... 

dengan kawan2, cikgu2, wakil2 dr pihak atasan.. terima kasih sume!!!

wanita2 tukang jahit.... aju baru tu... i suke gambo ni sbb i nmpak kurus.... hehehehe.. peace ladiessss....

Kursus mcm ni mmg bagus... skang pon sume nak multitasking, so, kite kene ade kemahiran2 utk memastikan kiter tak ketinggalan. lagipun secara personal, aku suke n harap dpt menjahit ngn baik 1 hari nti. bukan ape, skang kos upah jahit baju mmg mahal.. kalo ade kemahiran sket dpt la save dr segi upah jahit utk anak-anak aku esk.. heeeee.....

Sape2 ada anak2 sedara, anak2 sendiri yg mg takde minat or kurang bijak dlm pelajaran, minat pada bidang jahitan.. bole la cntact pihak KEMAS. sbb di akademi KEMAS ni memberi peluang anak-anak kite utk mendapatkan kemahiran sama ada bidang jahitan or kulinari... selagi mampu belajar, belajar la selagi bkn ilmu salah.. insyaAllah berguna pada 1 hari nti.. tetibe rase cam cikgu pencen plak..huhuhu...

Oklah, i tinggalkan u all dulu.. jumpe lg nti.. chowsss.. wasalam..

Friday, April 13, 2012

rindu..

rindu rumah.. xsabar nak tgu esok.. nak blk.. baju dah jahit, bj kurung selai n blouse selai.. tp tak au muat ke tak.. mmg ukur bdn aku.. jap lg ketat.. maut.. huhuhu.. apepun rindu umah sy....

Monday, April 9, 2012

Kursus Kt Gopeng

Now aku tgh berkursus kat Gopeng...  Kursus ngn KEMAS.. ko tau kursus apa??? a haaa, kursus jahit beb.. ak tgk hasil jahitan, tunggu la ari jumaat ti.. jeng..jeng..jeng.....

Sunday, April 8, 2012

Jenjalan Blog Kawan-Kawan

ronda-ronda tgk blog.. singgah blog amyliana. lame dah kenal die nie.. sejak zaman MIssyLily lg.. amy pun ade tinggal komen yg die rindu name tu.. well, sis pon same.. tp di sebalik name byk cerita kan... hurm... amy tgh bz wat persiapan kawen.. lg 50 hari dia akan jd isteri org.. semoga dipermudahkan segalanya ye..

aku plak?? hehehe.. biarlah rahsia.. dulu kini n selamanya rahsia.. kalo ade akan di war2 kan nti.. maklum la, blog i ni terbuke.. kang salah maklumat.. jd bahan pulok kan.. juz wait n see...

to amyliana, wish u all d best ok... semoga semua selamat.. dah kenal lame tp sis belum add kat fb.. nti sis add, kamo approve tau.. have a good life ahead.. :)

kawan

Pada suatu petang jumaat..

aku kat opis, tetibe bunyi sms...cringggg.... tgk sms, si wan.. die cuti ari ni.. smlm dah lepak2 operasi smpai kul 4... sms tanye pasal keje.. aku mls nak reply.. call je la. telefon dpn  mate.. dialognye lebiy kurang mcm nie la...

aku : hello..

wan : hello..

aku : nape?? ape no ...... bla bla bla (pasal keje)

wan : ala, budak tu. bla...bla...bla (pasal keje gak)

selesai cite pasal keje....

aku : ko kat ner? watpe tu?

wan : aku kat umah nie.. tgh masak..

aku : wahhh, ko masak ape..

wan : aku masak bubur nasi jek....

aku : ye ke? uhukssuhukss ( tukar tonasi suara) wan... aku dmm ni... batuk. uhuk..uhuk... aku teringin nak mkn bubur... ( sambil wat suara sakit n batuk2)

wan : ah mengade la ko.. tetibe jek kan....

aku : btl la.. aku dmm nie.. hukhuk... xpe la.. kalo ko tak nak anta bubur.. bye... uhukuhuk...

wan : elehh.. bye....

Balik keje, cik abang dah tunggu dpn umah... ajak gi mkn.. pusing2, gi la mkn nasi lemak kat tangkak.. borak2, gurau2 pastu merajuk, gadoh jap.. pastu blk.. cik abang nak terus blk kg...sampai je dpn umah, bertembung ngn kete wan pon baru sampai.... hhahahaha... bwk bubur nasi dgn lauk2 n ade asam pedas jugak..terbaikk. ehehehehehehe..... sib baik mkn sket je tadi... borak2 ngn wan n cik abang. dorang pon gerak blk secara berkonvoi..

ini la 2 lelaki yg paling rapat dlm idup aku skng.. cik abang n wan...dorang la tempat aku lepaskan bengang (wan kadang2, cik abg selalu), kwn bergadoh ( wan selalu la gado, cik abang tak suke cr gado, aku je suke cr pasal) support aku utk kuruskan bdn... walaupun ayat2 selalu pedas n menyakitkan ati..tp dorang la yg memahami.. byk sharing cerita n masalah.. membantu saat2 memerlukan... aku bersyukur sbb kenal dorang nie.... :)

Friday, April 6, 2012

S>E>R>A>B>U>T.....


hamik ko...
skang aku mmg serabut...
byk btul bende yang jadi.

semalam blk umah kul 4 pg..
bukan aku gi ber ladies nite...
bukan la berjimba2..
aku keje... aku keje okeh...

so, pg ni aku bgn ngn pale weng..
nampak burung2 je terbang....
kat opis, byk plak mende nak setelkan...
sampai bende penting tak sempat nak buat...
ari isnin nak gi kursus pulak....

duit sponsor utk wedding my lalink pon blm bank in..
gilo la.. sume pun tak setel..
ni yg wat aku makin serabut nie...

eh blah la.. blah la..
aku dah kate ko mmg tak di undang.. pi sane jauh2...* dialog utk serabut**
ermmm.. dah giler upenye...
 daaa~


Thursday, April 5, 2012

Peluang ke 2

Sape yg tak penah dapat peluang ke 2?? kadang2 berpuluh2 peluang bagi, tapi tak pernah hargai.. btl tak? Aku pun br rase seolah-olah di beri peluang ke 2 oleh ALLAH s.w.t.... syukur alhamdulillah... Semoa peluang ni akan aku guna sebaik yg mungkin bersama org2 yg paling aku sayang....  :)

Selagi ade peluang, selagi ada masa, hargai ape yg kite ade.. sebelum kiter tersedar yg kiter dah takde ape2, xde sape2.. mase tu nak nyesal pon tak bole..  so, ape tunggu lg??  :)

Sunday, April 1, 2012

Semalam di Melaka

ini yang membawa aku ke melaka... nasi ayam penyet a.p tesco melaka.... sambal dier.. arghhh pedas giler. tp tu yg paling
sedap... 

cuci mate n telinga tgk becha. tak sampai ati nak nnaik takut pakcik becha patah kaki....

korang penah tgk brand ni?? aku br tgk, pastu semalam die dok offer plak..
giler ramai wanita2 kat kiosk die... tp offer mmg murah gilor la... aku tak beli byk..
takut tak sesuwei ngn mukee...

yg syok nye, eyeshadow cume rm1 1kaler.. so utk penuhkan pallete elianto aku tu.
beli 6 kaler(yg tgh2 tu.. br 6hengget kan.. 15thn lg abisla kot make up nie..
bkan suke pakai pon.. saje jek... :)

pastu beli rm6 dpt mende ni foc... hehe.. nak pakai ke tak nak.. takut plak.
kang tak sesuwei.. lain pulok jd... (abaikan selai rambut gugur kt ujung tu..)

Saya di jam 2.01am

assalamualaikum....
skang dah pukul 2.01am.. mate tak ngntuk lg.. maye bgn lewat la pagi td... insyaAllah kalo takde aral, esok nak blk kg pulok.. nak bwk mak gi klinik, lately mak kurang sihat. so, nak ajak gi check up la ari isnin or selasa.. 

mase buka blog td.. tgk2 kat side visitors tu, tanjat maimon.. smlm visitor ade 82 org... ok2, i pelik sgt coz blog ni mane ade peminat, paling byk pon sehari dlm 20 kali kene jengah. tu paling ramai, paling sket 2 kali.. kahkahkah... folowers pon berape la sgt, kebanyakan pon dah pencen.. pelik n takut pon ade, mane la tau kot2 jadi bahan rujuk pihak2 tak menentu.. matey la.. hehehe... tp rasenye blog ni clean, kalo ade pon pasal aku sajalah.... erm...**garu2 pale memikir**

Td g melaka.. Mulanye, saje nak mkn nasi ayam penyet kat Tesco, pasu jenjln survey brg sekali.. cr kasut tak jumpe2.. sib baik la Si Dia tak merungut. sabo je lah.. dr tesco, mahkota parade n dataran pahlawan.. takde plak yg berkenan... last week ngn im dah gi aeon bandaraya melaka.. pun takde yg berkenan.. mane la sume kasut2 lawa tersorok... hurmmm..... 

ok lah, nak tido suda... sok byk lg mende nak buat sebelum lik kg. harap sume urusan dipermudahkan.. Amin...

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...