Monday, April 16, 2012

Kursus Jahitan Pulok

Last week, aku ade citer kan yg aku gi kusus jahit kat Gopeng.. kat Akademi Kemas Gopeng Perak...  seramai 10 org yg bersama2 dlm kusus nie... 6 pompuan, 4 laki..dorang sume dr seluruh semenanjung malaysia, Johor, Selangor, Perak, Perlis, Kelantan n Pahang ktorg berkampung selama 5 ari kat sini... perghh.. 1st time masuk hostel, wa sediy gile.. takde tv, takde econ.. kelas jauh gak.... uwaa~  lgplak, risau meyh, aku tak reti jahit.. tangan keras kayu.. mcmane nak buat.. huhuhu....

Bengkel jahit, kate cikgu jahit ktorg.. tempat ni nak d jadikan kilang, last2 KEMAS
yg amik n wat bengkel jahitan...

ni jadi besfren aku selama beberape hari kat sane.. JACK namenyee.. kacak?? hehehe
Dalam kusus ni we all di minta utk jahit sepasang baju kurung n blouse.. ok, mak rase nak pitam noks... mesin jahit pon dah setahun tak pgg.. ko giler nak jahit bj kurung.. ok, tetibe rase nak selsema.. achummmm...

1st day ktorg berkenalan dulu ngnn cikgu2, ngn brg2 jahit, jenis2 jahitan tangan n we all di bekalkan ngn 1 tool box. dl die ade isi mcm2 brg2 jahit... dari gunting kain, gunting kertas, benang, jarum, penetas n byk lagi la... pembaris2 sume ade.... selesai sesi berkenalan, we all d benarkan blk.. mlm tu ley rest. maklumlah, kebannyakan peserta dr jauh.. so mlm tu rehat ye anak2..

Esoknye, we all mula ngn belajar mengukur, melukis n memotong kain serta menjahit.. huahuahua.. up jadi je la sume pon.. susah tu jahit blouse..lagi2 belah kolar die.. sib baik cikgu kami sume baik2 belaka.. mmg sgt2 membantu.... 
Puan Siti Fatimah tgh ajar kiteorg wat ape ntah....

Kalo gi kusus, tak cukup la kalo tak stori pasal mkn kan.. ok, kami mkn 6 kali sehari.... sarapan pagi, minum pagi, lunch, minum petang, dinner n supper... cukup??? tak sempat lapo perut aku nie... pilihan makanan semestinye tak mcm hotel yg byk pilihan.. brader katering akan wat 3,4 jenis lauk je kalo lunch n dinner, air kordial, buah n sambal belacan... tp, aku suke masakan die.. sume menepati citarasa tekak aku.. kueh2 die pon sedap cume 1 malam tu jek, mase supper, ktorg di hidangkan ngn roti gardenia yg 60sen tu.. motif??? hurmmm... 
makan sedap

ok, i'm on diet.. sampai skang aku tak sangka aku ley tahan dugaan ngn makan
makanan sket mcm nie... syabas!!!
Hari ke 2 dan seterusnya, we all kene jahit blouse n bj kurung.. sampai tahap mengigil2 tangan aku...jahit asik salah, asik kene tetas blk.. sampai 1 mase, prapp suda koyak la itu kain.. huahuahua.... sib baik ade cikgu yg tolong tampal baju tu.. hehehe... jahit baju kurung plak suda silap potong kat pesak die.. sib baik tak effect ape2... aduii.. susah jugak jahit ni kan.. 
bj kat belakang   tu, yg kaler oren.. bdk2 student yg buat... mmg hebat dorang tu...

konon jek... wayang kuat tuh.. hehe

bro ayob a.k.a pak din KK.. hehe.. pak din ni kelako orgnye..
Bengkel jahit ni seronok sbb aku mmg tak sempat rase mengantuk.. bz je nak siapkan baju2 tu.. kelas ptg sampai kul 5 tp selalu telajak smpai 5.30 tak nak blk.. malam pon same, sampai kul 12 mlm pon ade.. pergh.. pagi ngntuk.. huhuhu.... 


tgh belajo, cikgu besar tgh pantau.. huhuh
hari jumaat adalah hari last,hari tu ktorg kene pastikan bj dah siap jahit coz ade majlis penutup sket2.... tp ktorg ladies ni dah bersetuju nak pakai bj baru.. br siap jahit.. panas2 dari oven taww... Alhamdulillah bj yg aku jahit ngn potong pola nye adalah sgt ngam2.. tak besar n tak kecik.. cantik jekkkk terletak.. ewahhhh.. ehehe...
wanita n mr pradeep.. wakil peserta lelaki.. sempoi ar pradepp....

dr kiri- wakil peserta pak din, hj azmi ( dr KEMAS) en Alam shah ( dr AADK hq ) dan wakil dr KEMAS jugak
Majlis penutup disempurnakan oleh Tn Haji Azmi wakil dari KEMAS Putrajaya. dalam ucapan beliau, mmg ade harapan utk kursus ni di sambung lg.. menarik... dpt belajo jahit baju melayu lelaki lg bagus... InsyaAllah... selesai ucapan, penyerahan sijil.. kursus tamat.. alhamdulillah... bole balik... yahooo....
Yahooo... dapat sijil... chaiyokkk2.... 

dengan kawan2, cikgu2, wakil2 dr pihak atasan.. terima kasih sume!!!

wanita2 tukang jahit.... aju baru tu... i suke gambo ni sbb i nmpak kurus.... hehehehe.. peace ladiessss....

Kursus mcm ni mmg bagus... skang pon sume nak multitasking, so, kite kene ade kemahiran2 utk memastikan kiter tak ketinggalan. lagipun secara personal, aku suke n harap dpt menjahit ngn baik 1 hari nti. bukan ape, skang kos upah jahit baju mmg mahal.. kalo ade kemahiran sket dpt la save dr segi upah jahit utk anak-anak aku esk.. heeeee.....

Sape2 ada anak2 sedara, anak2 sendiri yg mg takde minat or kurang bijak dlm pelajaran, minat pada bidang jahitan.. bole la cntact pihak KEMAS. sbb di akademi KEMAS ni memberi peluang anak-anak kite utk mendapatkan kemahiran sama ada bidang jahitan or kulinari... selagi mampu belajar, belajar la selagi bkn ilmu salah.. insyaAllah berguna pada 1 hari nti.. tetibe rase cam cikgu pencen plak..huhuhu...

Oklah, i tinggalkan u all dulu.. jumpe lg nti.. chowsss.. wasalam..

11 comments:

anismelon said...

salam..nak tanye boleh..kursus jait nie selalu ad ke..huuu..

psstt..anis teringin nak belajar..tp anis keje..anis keje kat seri iskandar..office dekat ngn kemas SI..agak agak dorg ade buat kelas mcm nie x..

kalau sudi reply kat email anis eh..anis_melon89@yahoo.com

klimax said...

http://www.facebook.com/pages/Tri-Rings-Fabric-Enterprise/191537894233473

klimax said...

http://www.facebook.com/pages/Tri-Rings-Fabric-Enterprise/191537894233473

Cik Cammy Lia said...

hai sis...nk tanya cmne nk sertai kursus yg kemas buat ye?sy berminat nk belaja jahit ni

Soothers Baby Concept said...

Tawaran Kerja Tukang Jahir di butik kanak kanak di Taman Seri Botani Ipoh. Berminat hubungi kak zaza 0123553767

Soothers Baby Concept said...

Tawaran Jawatan 'Tailor' di butik kanak kanak bertempat di Tmn Seri Botani (Simpang Pulai Ipoh) Hubungi kak zaza 012 3553767

Suzana Ismail said...

Hai..mcmana ye nak sertai kursus mcm ni dan syarat syaratnya.brp kos nye

Yana Amran said...

sis sy dapat kursus kulinari kat gopeng ..kemas jugak lah .. bulan 6 ni masuk ..boleh kongsikan lagi tak pengalaman kat situ ...sy tringin nak tahu

Lily Purple said...

Byk rupenye soklan dari adik2 semua... kursus ni dah lama, sape yg berminat, sila hubungi kemas.. cer gi kemas yg terdekat denagn kawasan rumah awak semua yer...

Pengalaman pal, kursus cume 4 hari.. so far seronok. hostel besar cume masa dulu xde tv dlm bilik. skang tak tau la plak kan..

Bas ada lalu dpn kolej, so kala nak jenjln x risau la kan.. lain2 ok je.. nora bagi 4 bintang!!!.. hehe

Nurul Azma said...

Hai sis . Salam.. Sy dapat kursus jahitan anjuran kemas selama 6bulan. Asrama dan segalanya disediakan secara percuma. Nak tanya sis susah tak belajar menjahit?? reply kat email sy oleh.. arianaraudhah@gmail.com

Nurul Azma said...

Hai sis . Salam.. Sy dapat kursus jahitan anjuran kemas selama 6bulan. Asrama dan segalanya disediakan secara percuma. Nak tanya sis susah tak belajar menjahit?? reply kat email sy oleh.. arianaraudhah@gmail.com

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...