Thursday, September 27, 2012

Assalamualaikum......

hallu... ihiksss
lame tak bersiaran... bz okeh...
2 minggu lepas wat check up..
alhamdulillah semua sihat n ok..
Baby pon okey jugak...

Pn misi advice soh minum susu n mkn ubat asid folic jek...
berharap agar baby sihat n kuat dlm perot,
supaya dpt kami bertentang mata tak lame lagi... :)

Perot mmg besar, dah nampak buyung nye...
padahal baru 3 bln lebiy.. tau2 la kan, ade fibroid besar.. tu yg bolat jek..
mkn pon takley lebiy sgt, kalo tak mengah saje la jawabnye..

Alhamdulillah tekak tak cerewet, ape2 pon bole mkn
sayur pon ok jek, padahal dulu kureng sgt la mkn sayur...
kepci, mcd n pizahut kurang pulak minatnye padahal dulu sebut je mcd, teringat ayam goreng die..
skng tidak lagi..... tp jgn pelawa mkn roti canai kosong... auummmm...
bagusnye baby aku kan, tak demand.. mkn yg murah2 je ye nak.. hehehehe....

1hb 10 nti aku ade appoiment spital.. doakan semua baik2 jek... oklah.. ade keje sket..
jumpe nti ye... bye semua.

Monday, September 10, 2012

i'm.................................

Assalamualaikum....
kabare sume... ade readers lagi ke erk.. ari tu cam nyampah ngn makhluk tuhan yg sgt2 kepoh so i block la utk blog writers saje yg bole tgk blog nie.. ha terus trafic jatuh... hahaha..  nti la kalo ati dah senang, jiwa dah aman br la on blog ni utk public.. elehh, bkn aku femes pon kan.. ade org kesah??? hehehe...

ok2... cerita baruuu.... takde la baru sgt... cume baru nak stori mori... 1st, biar i bagi hint dulu ehh.....

tau tak amende nie??? **pic from google**
hehehe... tau tak? paham tak?? kalo tak paham, kene gi kursus umah tangga la.....  mende tu ade lah pregnancy test kit.. yg mane di gunakan utk check same ade anda mengandung atau tidak.. jeng jeng jeng.... so u rase2 i mcm mane? Agak2 bole agak tak??? erm, kalo u all tgk fb mesti dah ala2 tau kot... tp tak la i yg announce kan.. biase lah, i kan pemalu.. ihikss... :)

Ok2 straight to the point.... Alhamdulillah, syukur pada Allah, ats rezeki yg di beri.. skng i sah pregnant 14 minggu... kirenye bunting pelamin la coz mase nikah tu aku 1st day period... hehe.. laju kan.. rezeki Allah nak bg, bersyukur sgt2...

Actually dah dpt rase awal sbb last period tu mase kahwen ari tu la, pastu tak period2.. weird tau sbb i jenis period mmg ikut mase, tp tibe biler masenye tak kunjung tiba jugak mmg la rase pelik sgt... masuk bulan ke 2 tak dtg jugak, sendiri mau ingat la..  Tapi syukur la, aku tak kene simptom2 yg biase pada pompuan pregnant, aku tak mabuk, tak loya2.. tak uwek2... cume rase malassss, lemah n mengantuk je all d time.... mkn mmg kurang, lg2 mase puase, puase pon full tahun nie.. hahaha.... mase puase tu, hubby bising soh mkn nasi... abes camno, aku tak suke mkn nasi.. lagi2 kalo masak sendiri.. semua pon tak sedapppp....

30 Ogos 2012 - kalo ikut kiraan mmg dah 3 bln, so kene gi klinik utk wat buku pink.. kalo lambat2 nti kene marah puloks... ramai pulak patient kt klinik.. buncit2 sume... hehehe..... mase check tu semua pon ok.. cume mase check perot, nurse tu ckp perut aku besar sgt.. mmg bole rase pon, rase lebiy besar dr perot zila yg dah pregnant 5 bulan mase tu.... nurse kate mcm 20 bln... isk isk...  kebetulan time tu ade doctor sekali so terus die refer pada doctor....

Mase doctor tu tgk perut aku, die ckp, ni dah 6 bln nie... laju je aku jerit 'cant be la doctor.. tak mungkin ' doctor kate, 'ye ke??' dlm ati aku ckp of coz la.... giler ke hape.... then, die scan la dlm perot aku..... doc kate ' baby kecik je, tgk ni...' Ya Allah, sweet nye tgk ade bentuk manusia dlm perut aku.... so sweett..... rase len mcm btl naluri mase tu.. touching.. hehehe...... then doc check sume..  pastu baru dpt tau yg  aku ade fibroid.. its a large fibroid.... alamak.. takutnye.... trus la doc wat appoiment utk aku ke hospital pakar Sultanah Fatimah Muar...

5 September 2012 - Appoiment kat hospital.. Hubby bercuti utk temankan aku ari nie... Sekali lagi kene scan.. sekali lagi nmpak baby.. nampak jantung die berkelip2.. dlm risau2 pon, still boley senyum bile nampak baby dalam perut tu... Doc pakar bagitau, takde ape yg bole buat dlm mase skang nie... juz wait n see.. kene gi hospital utk pamantauan... doc pon terangkan risiko2 yg bole terjadi terhadap aku n baby...  Pada mulanye agak down jugak la, maklumlah aku kan cpt panic... tp aku cpt je recover... aku redha... sokongan hubby, family n kwn2 bg aku kuat n redha terhadap dugaan tuhan bagi ni... InsyaAllah kalo kami mampu hadap bende ni, aku tau baby akan jadi anak yg baik n soleh/solehah.. InsyaAllah....

Skang, aku okey2 je.. sihat walafiat... aku akan cube wat terbaik utk aku n baby... aku harap aku kuat utk hadap ape saje risiko n dugaan akan datang.. InsyaAllah.. terima kasih utk semua yg doakan kebahagian aku... :)


Tuesday, September 4, 2012

Tak Faham La.....

Assalamualaikum....

apsal tajuk tak faham??  erm, kite memerlukan seumur hidup kiter utk memahami sikap2 manusia yg ade dlm dunia nie... ade yg baik, jahat, ikhlas, dengki, busuk ati, mcm2 la kan....

Manusia yg kaki wayang pon byk dlm dunia nie.. buat ala2 tak kenal, tak tau padahal dia la mastermind.. kan????

Tak pelah, as long kite ikhlas, takde niat buruk kat sape2.. dorang bebas nak wat ape jek.. cume, 1 benda je.. kalo kiter buat kat org, esk or luse kene blk kat kite... tuhan tu maha mengetahui...

Mesti ade yg pelik, ape aku merapu mlm2 nie.... yg tak tau, abai kan je lah.. yg tau tu, ini utk kamu.. sy tak marah atas komen2 kamu.... sy mmg tak marah, tak kecik ati pun.. cume sgt kesal, kenape ade lg insan dlm dunia ni yg berpikiran sempit n tak matang mcm kamu...

Tak la kate sy ni hebat sgt, matang sgt... tp sekurang2 nye sy masih berpikiran positif.. bersyukur ngn life sy.. gemuk ke, bulat ke.. alhamdulillah sy bahagia.. tapi x perlu nak kutuk org lain semata2 utk melepaskan perasaan sendiri yg mungkin tak bahagia n cemburu.. well mungkin lah kan.... kesian.....

Saya tak suka nak cr pasal ngn sape2... cume sy harap matang la, umo pon dah berapa.. tak perlu nak komen pastu tak tggal kan name, komen ntah hape2.. Saya bkn org suci.. tp sy belajar utk menjadi yg terbaik utk suami, keluarga n sahabat2 sy.... kalo kamu tak suke sy, jgn bukak blog sy.. terima kasih..

Sunday, September 2, 2012

Majlis di Simpang Renggam...

3 Jun 2012.. Majlis kat uman Hubby pulak....Aku siap2 pakai bj sume dr umah aku, so tak la kelam kabut kat sane nti.. kat sane tggl nalk jln berkompang jek.. suke2.. cousin aku jugak yg make up... majlis kat sini kene pakai tudung...  lawa tak aku pakai tudung?? Hehehe... ktorg dr kg dlm 7 kete... terimas kat sedara mara n jiran yg sudi mengikut kami... meramaikan majlis..... sampai kat balai raya tu pukul 1.15 kot.. dlm kul 1.30 kami akan bergerak keumah mother in law (mil)


muke org kepanasan...

panas ke hape, maintain senyum jekkk...

ok... ready??? gooo!!!!!

jln je laju2.. panas wokkkk.....

Kat sini ramai pengiring yg cumel2... tak caye tgk nie.. hehehehe.. bergadoh2 sampai... cute kan...  kami dihidangkan dgn silat2.. pastu terus gi bersanding kejap... kat sini aku mmg panas giler ok..  sampai cair eye liner meleleh mcm air mate.. mmg tahap nak pengsan....

biler si kecil dah marah..'cepatla jalan!!!!' hehehe

si kecil dah marah, br la princes yg depan tu bergerak.. hehehhe

lalalala......





mak mentua sy

bersama pengiring.. yg ramai2 td dah give up dah.. hehehe

muka yg kepanasan....
Pastu mkn tghari.. special lauk kat sini, lauk2 kampung... ade ikan keli.. sedappppp.....pas mkn, ptg kek pastu  bersanding lg.. amik2 gambo ngn family..  

tgs panas giler, meleleh2 eyeliner dah mcm air mata hitamm

doa

rombongan 

rombongan jugak

jom potong.. besar punye... 4 tgkat lagii....

kek sponsored by mamarul's bakery .. same ngn kat umah i.. rezeki....

jemput la rase....

ni bukan suap.. ni sumbat....

ni baru namenye suapppp....


me n mak

mak, anak n cucu2 mak....

thnks family.... 

tu diaaaaa,,,, ikan keli goreng garing2 sekali ngn sambal belacan..
lapo la pulak tgk gambo neh...
Time to say good bye... mak nak blk dah.. uwaaaaa sedihnye....... kene tinggal.... L kene la belaja suaikan diri ngn family baru... family besar...  chaiyok2... pas dorang dah blk, sesi bergambo beramai2 n sesi bersalaman ngn sedara mara, jiran tetangga makcik2 rewang... uihh.. letih jugak...majlis selesai sume kul 5 la camtu.. pastu mula la berkenalan ngn anak2 sedar, ipar duai... i ni kan pelupa.. so kene ulang byk kali baru bole ingat.... huhuhu... 
mak ngn menantu baru...

jgn tinggal daku mak... hehehe

i love u mak.. muahhh 15juta kali...


sebelah kiri.. sponsor kek terbesar...

with mil....

senyum2.. amik gambo nehhh

ha, ni adek beradek ipar.... hubby anak bongsu, tu mak, abg2 ipar n kakak ipar... makcik tudung putih ialah mil kakak ipar

anak sedara... ni baru sepasang, kalo ade semua.. penuh pelamin...











esknye, kene basuh periuk lagi... kemas sumer bende..... tlg packing mkanan utk org kg yg rewang turunkan khemah... perghhh.. mmg mencabar... penat.... tp pengalaman... ni lah masa nak belajar suaikan diri yerk.. berkenalan.. J  oklah.. ni lah pengalaman wedding aku yg panjang berjela2.. Alhamdulillah sume di permudahkan... syukur sgt2.... lepas dah tanggung jwb mak aku, now hubby plak bertanggung jwb sepenuhnye... semoga rumah tangga kami sentiasa diliputi rahmat n kebahagiaan.. Terima kasih ALLAH.....




semalam 01 september 2012

Sedar tak sedar hari nie dah 2 sept 2012.. semalam 1 september 2012.. dah 3 bln dah bergelar isteri orang.. dah tak berape pengantin baru lg... tp kene selalu rase n buat mcm pengantin baru jugakk... hehe.... kalo bole biar sampai tua pon nak feel mcm pengantin baru.. berkepit sokmo... huahuahua..

Pada tarikh semalam jugak tp tahun 2011, ktorg melangsungkan pertunangan... genap setahun n kami dah selamaaatttttt dinikahkan.. syukur alhamdulillah... dari dulu2 pon niat kalo bertunang takmo lame2 arrr... malas nak layan dugaan panjang2.. letih... alhamdulillah dimakbulkan tuhan....

Pada aku, semua org akan lalu zaman mude, zaman jahiliah, zaman nakal2, mcm aku la kann.. tapi macamane nakal pon, selitkan dlm hati yg kite nak terbaek.. nak berubah bile sampai masa.. InsyaAllah, cpt or lambat tuhan akan bagi kiter jalan ke arah itu... InsyaAllah... :)

Ok lah, b4 mengundurkan diri n b4 sambung kisah blog dgn kisah2 kawen 3 bln lepas... terima la.. gambo yg setahun berlalu.. hehehehe,,  korang mesti dah jemu...tapi blog aku kannn, sukati aku arr... ekekekekeke... byeeee



Jom Basuh Periuk........


02 Jun 2012- ahad....Pagi2 dah kene bgn yerk.. sila kemas n cuci periuk belanga kenduri anda semalam... semalam anda raja n ratu sehari.. pagi ni anda bibik, so jgn lari dr tugas... huahuahua....  tak byk pun, ade lah dlm 10 periuk besar..... lgpon keje aku cume buang bende2 dlm periuk tu jek.. en hubby tukang gosok periuk2 tu.. tq hubby.. hehehehhe...... meh tgk2 gambo... keje kene wat cepat sbb ari ni majlis mengundur kat umah hubby puloks... erm... penat tak abis lg... 








Kebun Kembun dan Mulberi

Assalamualaikum... happy sunday u ols. di johor, sunday keje yerk.. xde makne nak golek2 sampi kul  doblas.. heee Last week aktiviti,...