Wednesday, December 11, 2013

Berhentilah menjadi ibu yang stress

Perkongsian bermanafaat dari laman Facebook Prof Dr. Rozieta Shaary.

NAK TIDAK PERLU PERFECT UNTUK DIDIK DENGAN BAIK.
 Berhentilah menjadi stress kerana anak belum pandai itu dan ini.

Jika anak belum boleh berjalan pada usia 12 bulan ke ...bawah tapi anak jiran sudah pandai, janganlah stress. Jika dia sudah mula merangkak dan bergayut, itu petanda baik.

Jika anak belum boleh bercakap pada usia dibawah dua tahun, janganlah nak dimarah anak itu. Hanya pastikan pendengarannya okay, bahagian rahang tengkok, lidahnya okay. Bawalah berjumpa pakar jika dia langsung tidak boleh bertutur apa pun pada usia melebihi 2.5 tahun. Sekadar memastikan.

Jika anak belum pandai membaca, janganlah dimarahi anak itu. Ajar dengan sabar. Jika dia masih belum boleh membaca pada usia 8 tahun, bawalah berjumpa pakar untuk mengenal pasti jika dia Dysleksia.

Mesej ibu hari ini ialah - janganlah terlalu stress kerana membanding atau dibanding anak anda dengan anak orang sehinggakan anda merasakan diri anak bukan ibu atau bapa yang baik dan anak anda anak yang tidak cemerlang. Dan yang paling ibu hendak ingatkan jangan sekali izinkan di hati tercetus perasaan benci kepada anak kerana susah sangat nak didik dia
.


Perkongsian yg sangat berguna sebab selalunya perempuan yang baru bergelar ibu dan tiada pengalaman menjaga anak kecil adalah sering susah hati.. yes..seperti aku yang dulu.... Lagi-lagi kalau tengok anak kwn2 yang sebaya anak kita dah pandai lebih. Biar lambat asal selamat. Jangan stress sebab tu akan bagi effect pada baby kite, buat terbaik untuk anak-anak tanpa buat mereka rasa stress ubtuk memenuhi keinginan kita.. bye..
 

Tuesday, December 10, 2013

Cerita takde cerita

Assalamualaikum...

Lama sangat tak tulis blog.. Banyak cerita dah terlepas. Dah expired dah pon.. hehe..

Pasal akim plak, die dah besar sket. Mmg rasa makin mencabar, dah pandai merajuk, kalo papa or mama keluar rumah n tutup pintu.. Nah, dengar la tangisan kesedihan die tu... blm citer mogok kalo barang yang die pgg tu kite amik... Kalo kene marah pon dah pandai mencebik n nangis.. cute sgt.... tapi nangis jap je la... hehe... Tapi die ttp anak yang kuat.. Kalo setakat terhantuk sket2 tu, sempoi je muke.. mama gigit pon wat dek jek...  hehe.. rindu plak dak akim nie...

Ha, saje je kan. dah takde cerita.. citer la pasal anak. Erm  kisah aku plak, last Saturday gi final aadk idol kat PICC Putrajaya.. Meriah banget... tapi yang paling best adalah, I dpt tgk abg nuar zain... wahhhh..... cairrrr mak... gatai tol mak akim nie... gambo, nanti lah upload. tak senang la... :(

oklah happy working semua.. bye...

Tuesday, November 26, 2013

Wanita.. sila baca.....

Assalamualaikum wbt..

Meh, kita share sket, penting untuk wanita... Tak tau la betul atau hanya petua orang dulu-dulu, tapi relevan jugakla... Kalau benda baik apa salahnya kisah kongsi bersama...


UNTUK WANITA....

Jangan minum air sejuk, air soda dan air kelapa semasa haid. Rambut jangan juga dicuci/dibasahkan sebab pori-pori kepala sedang terbuka semasa haid. Dan itu boleh menyebabkan sakit kepala. Itu sangat berbahaya. Effect ini boleh dirasakan semasa muda dan disaat kita tua nanti. Research membuktikan, minum sejuk semasa haid boleh menyebabkan darah haid tersisa di dinding rahim. Dan setelah 5-10 tahun dapat menyebabkan KANSER RAHIM. Tolong info ini disebarkan ke wanita lainnya. Baik isteri, anak perempuan kita & teman. Ini menunjukkan bahawa kita peduli. Sayangi wanita....

Monday, November 25, 2013

Solat Dhuha

Amalan yang sangat senang tapi sangat jarang dapat dilaksanakan.. InsyaAllah, minta di mudahkan, diringankan hati untuk melaksanakan ibadah sunat ini... insyaALLAH...
 
 
 
Solat Dhuha merupakan amalan sunat yang di galakkan kita amalkan nya. Ia dikatakan sebagai "pembuka rezeki" sebagaimana yang di nyatakan dalam hadis Rasulullah tercinta kita SAW.
Solat ini boleh dilakukan 2, 4, 6, hingga 12 rakaat.

Cara Ringkas Solat @ Sembahyang Sinat Dhuha :
Rakaat : 2,4,6 hingga 12
Waktu : 10 pagi atau antara 7am - 1pm sebelum waktu Zohor.
"Solat Dhuha ini afdalnya ketika ...matahari telah meninggi dan kian panas sinarnya.
"Imam Nawawi menghuraikan masa tersebut sebagai masa berlalunya seperempat tempoh siang hari iaitu pukul 10 pagi hingga 1 petang (Kitab Al-Majmu;' karangan Imam Nawawi).

1. Rakaat Pertama "Allahuakbar"& Niat dalam hati :
"Sahaja aku sembahyang sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
Baca Alfatihah hingga akhir
Baca Surah, pendek pun takpa. (paling elok surah As-Syams )

2. Rakaat Kedua
Baca Alfatihah hingga akhir
Baca Surah, pendek pun takpa. (paling afdhal surah Addhuha)
Tahiyyat akhir & Beri Salam..

3. Doa
Mohon Allah murahkan rezeki kita..berkati kerja kita.
Doa apa sahaja..mengadulah pada Allah..
Paling mantap guna Doa ini khas untuk waktu Dhuha :

Maksudnya:
Ya Allah,
sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu DhuhaMu,
kecantikannya adalah kecantikanMu,
keindahan itu keindahanMu,
kekuatan itu kekuatanMu,
kekuasaan itu kekuasaanMu
dan perlindungan itu perlindunganMu.
Ya ALLAH,
jika rezekiku masih di langit, turunkanlah,dan
jika di dalam bumi, keluarkanlah,
jika sukar, permudahkanlah,
jika haram, sucikanlah dan
jika jauh, dekatkanlah.
Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,
Limpahkanlah kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh
 

Saturday, November 16, 2013

KEBAIKAN AIS DAN AIR SEJUK????

###FAKTA YANG WAJIB DIAMBIL KISAH###

Ramai org kata x elok minum ais, lebih elok minum air panas.. Namun, sedarkah kita, Nabi Muhammad SAW melarang kita mengambil makanan dalam keadaan yang panas. Akhirnya kini fakta terbaru kebaikan AIS y...
ang tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia.

Teruskan membaca untuk lebih memahami.

Percayalah kepada Al-Quran dan Al Hadis.. kerana kita tidak akan tersesat selagi berpegang pada keduanya.

~ Rahsia dan Kelebihan Di Dalam Ais

“Zat di dalam ais tidak akan mampu dihasilkan oleh mana-mana saintis mahupun manusia”. Jangan ingat minum ais tu tak elok untuk kesihatan. Sebenarny ada kebaikan didalam keburukan.

Udara panas lebih memudahkan penyebaran penyakit berjangkit kerana bakteria lebih agresif dan cepat membiak. Liputan ais di Antartika (daerah Kutub Selatan) dan Artik (daerah Kutub Utara) adalah pengimbang dasar bumi yang amat panas. Kombinasi dalam bumi yang panas dan luaran bumi yang sejuk adalah rahsia keseimbangan tekanan semulajadi alam yang mengawal graviti dan pergerakan bumi pada paksinya.

Air sejuk yang hening dapat menolong pesakit insomnia yang sukar tidur agar dapat kembali tidur seperti biasa.Orang yang tidur dalam udara yang sejuk dan berselimut untuk memanaskan tubuhnya adalah kombinasi yang baik untuk menjaga kesihatan secara menyeluruh dalam jangka masa pendek apatah lagi jangka panjang.

Membenarkan anak mengunyah ais akan menguatkan giginya dan memberi kanak-kanak makan ais krim secara perlahan-lahan dan berterusan boleh menghilangkan batuk dalam masa beberapa jam. Mengambil ubat batuk biasanya akan mengambil masa satu minggu untuk melegakan batuk secara total. Air sejuk juga akan menguatkan tulang bayi. Ia akan meningkatkan sistem imun yang luar biasa sebagai tenaga pencegahan berbagai penyakit alahan dan jangkitan.

Ais atau air sejuk dapat mengembalikan memori atau sifat pelupa yang keterlaluan. Air sejuk mempunyai daya rangsangan yang boleh mengembalikan semangat orang yang telah hilang seperti pengsan, gila dan koma kembali sedar.

Membiasakan diri mengunyah ais akan meningkatkan kecerdasan fikiran dan kepantasan pergerakan. Ais amat diperlukan oleh mana-mana atlit sukan dalam kecederaan yang tidak disangka-sangkakan. Air sejuk atau ais kini dijadikan bahan perencat kepada kecederaan yang akut seperti demam panas yang biasanya dihidapi oleh bayi yang mempunyai potensi menghidapi penyakit sawan.

Air sejuk juga adalah terapi yang amat popular sebagai penguat tulang yang telah patah dengan syarat ia dibalut dengan kain hitam. Air sejuk dalam rahsia cuka adalah sangat baik untuk menguatkan tulang yang patah kerana ia dapat menyembuhkan tulang dengan lebih cepat. Air suam dengan rahsia cuka yang diminum akan melemahkan dan mengecutkan sistem aliran darah yang menjadi penyebab utama terjadinya lumpuh. Mandi air sejuk akan menguatkan tulang. Tulang yang berlebihan dengan urik asid akan meningkatkan suhu tulang dan melemahkan struktur tulang.

Adalah makruh mengambil air sembahyang (wuduk) pada suhu yang tinggi atau yang telah terkena panas cahaya matahari yang pastinya akan mengganggu sistem deria pada kulit. Air sejuk secara psikologinya amat ditakuti oleh pesakit yang mengalami gangguan jin atau dikuasai oleh unsur-unsur spiritual yang jahat. Air sejuk mempunyai nada bunyi dalam tekanan rendah yang amat lembut lagi mengharmonikan.

Air kelapa muda bersifat sejuk dan amat baik untuk kesihatan kerana ia amat berkesan meneutralkan kesan keracunan dan keasidan yang berlebihan di dalam aliran darah. Tubuh secara semulajadi bersifat panas dan ia memerlukan pasangan yang bersifat sejuk. Oksigen dan hidrogen bersifat panas dan ia menguasai bahagian perut. Adalah menjadi suatu kesalahan memulakan amalan pemakanan di waktu pagi dengan unsur-unsur yang panas. Minumlah seteguk air sejuk di awal pagi kerana ia akan menguatkan perut.
 
No wonder la, my mother in law merupakan peminum ais yang tegar masih sihat walafiat sampai ke hari in walaupun berusia 80 tahun ++..... Setiap keburukan ada kebaikan dan setiap kebaikan mungkin ada keburukan.... So, amik iktibar mane yang baik oke....

Friday, November 15, 2013

22 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!

Assalamualaikum...
 
Terjumpa artikel ni kat fb. Terasa nak share n nak tgk kene tak ngn haku yang baru je 8 bln ada bby nie.. hehe.. Jom wat testimonial diri sendiri... auwww.....
 
22 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!

 Diantara perkara-perkara yang akan berubah selepas kita mempunyai anak

1. Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar. ( mungkin la, time tu baru kite sedar yg kite mampu x tido mlm sbb anak dmm n mampu jd superwoman nak setelkan keje umah )

2. Kita akan merindui saat-saat 9 bulan 10 hari mengandungkan anak yang tersayang walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!! ( sangatttttt, walau berat umpama bwk kembar 3 but still miss that moment )

3. Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!! ( tak tentu la, my akim mmg bangun tak tentu masa, so statement ni x kne ngn ai...)

4. Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru setelah merasai sendiri kelelahan membesarkan seorang anak ( a haaa, betol..betol..betol....)

5. Kita akan rasa jauh lebih sakit, jika anak kita jatuh sakit.. ( sangat... risau memuncak walau die ley senyum lagi..)

6. Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat ( ermmm, tak jugak.. my akim always tido awal, so mum n dad no problem.. tiap2 mlm pon bole mlm jumaat.. wakakakaka)

7. Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh jika berlaku hal-hal berkaitan dengan anak. ( yess..... me bole meleleh2 air mata tgk tv or fb bile berkaitan ngn baby kene dera, kene bunuh, sakit kronik.. arghhh )

8. Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri. ( a ah, kdg2 selekeh pon tak perasan )

9. Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita rasa happy bila anak kita poo-poo! ( iyeaaaaa, kalo poo poo mesti mama cakap, akim dah yak, nti tak sakit perot.. lagi byk yayik die, lagi suke.. hehehe)

10. Kita akan lebih menghargai diri kita dan suami kerana telah kehidupan berumah tangga telah lengkap dengan kehadiran anak ( ye ke..ye ke..... erm.. jap, bayangkan.. hehehe )

11. Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.( a ah, btl2.... kdg2 ngam2 jek punch kad tu.. heee)

12. Kita akan menjadi photographer serba boleh apabila setiap detik aksi-aksi terbaru sang anak akan dirakamkan. ( betoolllll, akim dah duduk, akim dah mkn nestum, akim dah tumbuh gigi.. dah dah..dah..dah.... snappp )

13. Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh. (

14. Kita akan mula mencari resepi-resepi baru untuk dijadikan menu apabila si anak menjangkau usia 6 bulan. ( a ah. excited, tp buat anak x suke... last2 sumbat nestum.. heee )

15. Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat menyukainya. (hehehehehehe..... papa..... )

16. Kita akan mencatat setiap perkembangan terbaru mengenai anak kita - senyum, ketawa, meniarap, mengengsot, merangkak, bertatih, bermain, berjalan dan sebagainya.( yesss.... setiap kali ada bende baru, kiter mesti bgtau 1 dunia... hhahahaha )

17. Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan lebih memahami situasi mereka. ( a ah, jd prihatin pulak.. )

18. Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!(haha, teringat pagi td, mandi laju2... bukak pintu toilet akim dah depan pintu, gagah mengesot cari mama.. hehe )

19. Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.( betol, we will do anything utk buat die diam n selesa... owhh anakku...)

20. Buat mereka yang rajin surf internet, mereka akan mencari online store yang menjual pelbagai barang-barang bayi dengan harga berpatutan dan mereka yang sukakan shopping di luar akan sentiasa mencari maklumat mengenai Mom & Baby Fair ? ( bole la, suke tgk2 barang n baru je terima brg mainan beli dari online store fb. heee )

21. Kita akan merasai betapa nikmatnya menghabiskan masa bersama suami dan anak-anak dirumah pada hari minggu. ( yessss... heaven.... love my family... )

22. Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak. ( yerp, no more baju baru tiap bulan, beg, kasut baru di aidilfitri yg penting brg baby cukup semua... )
Byk yg tepat.... hurm, itu lah bile dah ada anak, bahagia mengatasi segalanyaaa, auwww ayat... Bersyukur sangat sebenarnya. So, sapa-sapa yang mampu berkahwin dan berkeinginan.. berusaha lah, sbb apa yang anda akan rasa bile dpt pegang anak sendiri adalah...... speechless..... :)

DENDAM YANG TERINDAH

Salam motivasi jumaat..

Pada aku,  dendam yang terindah adalah bila kita berjaya menukarkan dendam kepada sebuah kemaafan dan menjadikanya motivasi untuk lebiy baik di masa depan.

aku sedang belajar melakukannya.... :)


INSYAALLAH..

Thursday, November 14, 2013

Siapakah yang berbaju kurung kuning itu??

Hari ini...
 
Hari ni aku puasa.. Puasa sunat 10 Muharam.. Hari ni jugak ada bas JPN datang opis. Motif gambo ni aku upload adalah sebab...
 
Macam kecik sket jek.. macam kurus jek.. hahahahahaha
Memang takda maknenye la, baru puasa sehari dah bajet kurus.. tuii...
Ok lah. nak wat keje.. babai....

Akim dah 8 bulan

Assalamualaikum...
Yuhuuu, Lama tak tulis blog.. windu bangettt... Hurmm, nak citer pasal Akim..
 Akim dah 8 bulan 5hb 11 ari tu.. yiehaaaa.... Cepat jugak masa berlalu, dari hari ke sehari, tengok tumbesaran dia, seronok.. menarik.. comel... kadang-kadang rasa nak gigit jek.. hahahaha
 
Jom tengok gambo-gambo akim...
*
*
*
Ni masa Akim umo sebulan, bawak gi Klinik... Tido je die...

My fevered pic. mother n son... akim 40 hari...

My Small Family..
 
Masa dalam pantang nak tunggu sebulan tuh, pergh seksa banget.. tapi bile dah sihat, eh kejap je 3 bulan.. Dah nak naik keje.. haiyaaa
3 bulan - ari akikah al hakim

Baby with mama...


With al hakim 3 month..
 
Ni masa die dmm. Risau nak giler.. tp die ttp senyum jek.. syg anak mama
 
Akim 8 bulan....

Anak mama dah pandai pegang botol susu sendiri...

Dah pandai duduk... yeahhh

Rambut pon dah panjang.. ensem tak??

Dah pandai tgk tv, lagi-lagi banananana...... suke sgt....

Saya dah besar la mama.. kadang2 tak suke naik walker. sbb akim dah bujang!!!
 
Kejap je dah besar. Dah 8 bulan dah.. Tak penah jemu tengok muka dia, tak penah jemu layan nakal die, tak penah jemu kiss2 pipi die.. Sayang anak mama..
 
Apa pun Akim tetap daddy's besfren
Solat same-same

Tido same-same dari umo sebulan..... sampai la......

Umo 8 bulan... mama jeles.. :)
 
Harapan Mama, agar Akim sentiasa sihat, dilindungi Allah, menjadi anak yang soleh dan mendengar kata mama dan papa.. Mama nak akim membesar depan mata mama sbb mama tak rugi sikit pon tgk tumbesaran dak comey, manje dan baik nie.....Amboii up-up anak sendiri nampak??? :P
 
Love my family much-much....
 

Monday, November 4, 2013

Salam Tahun Baru

Assalamualaikum
 
Salam tahun baru hijrah.. Dah 2 kali sambut tahun baru dengan hubby dan pertama kali sambut dengan alhakim.. Semoga tahun baru ini akan memberi kebaikan dan beribu rahmat pada aku dan keluarga. Berazam untuk jadi isteri, ibu, anak, adik dan sahabat yang terbaik untuk semua... InsyaAllah.. Amin...... Jgn lupa doa akhir tahun dan awal tahun malam ni yea....

 


Amalan Murah Rezeki


Saturday, October 19, 2013

SALAM AIDILADHA

Salam Aidiladha...
Jom layan gambar-gambar aidiladha.
 
My Family....

Me Sister n Niece

Family Kakak

Kami..

My baby boy... saying dua-dua...

Akim dengan kakak Qiqiey

Friday, October 18, 2013

Jom santai kat JOM SANTAI

Assalamualaikum...
Nak cerita pasal minggu lepas punya cerita. ehehehe.... Sesekali rasa boring pulak makan Nasik, nak jugak makan western food, aicehh.. Kat Bukit Gambir ni tak tau mana la nak cari western food yang sedap denagn suasana santai n rilekss kan???
 
Ok, teringat pulok kat restoren JOm Santai nie, lokasi kat area Rawang Muor... bkn Selangor yerk.. Dari Bukit Gambir amik masa dalam setengah jam je.
 
Masa sampai tu, wah ramai nya orang.. Takut takde sit jek, en hubby pg usha line dulu, sib baik ada sit, Alhamdulillah...
Jom Santai
 Jom santai ni lokasi di halaman umah jek, ada kaunter n skrin tv besar. Memang santai la. Ramai customer pulok tu. Tak lama duduk ada akak dtg amik order. Walaupun ramai customer, tapi akak ni tetap layan kami dengan baik dan bole suggest la makanan n minuman yang sedap kat sini. Bukan apa ye kengkawan, ada antara kedai makan ni, bile ramai org, pelayan dah wat muke ketat. Ntah pape ntah....
Ada wifi laa.... jom online...
 I order lamb chop dengan air limau+ asam boi n en hubby mkn lamb chop jugak dengan air epal+asam boi. Tengok-tengok menu mmg banyak pilihan dengan harga yang berpatutan. Lamb cjop pon baru RM9.90 kalo tak silap, sirloin steak baru RM12.90. Nasi putih dengan lauk pauk pun ada, mmg banyak choice la.
 
Budak kecik ni tak order sebab die takde gigi nak makan...


Budak kecik lagi...
 Order sampai, jom try test.. nyummyyyy... sedap-sedap.... Air sedap sangat... selalunya, air sejuk ni dorang letrak banyak ais jek, yang ni, mmg tak byk ais dan air die mmg sedap dan ada rasa. tak tawar la. gelas besar pulak tu.. sangat puas hati okey... Lamb pon sedap, lembut jek..
Saya puas hati.. hehehe.. :)
tadaaaa, lamb chop dan air sedappp.. hehehe
Untuk kengkawan kat area Muar, Bukit Gambir, Tangkak dan sekitarnya, sapa nak santai2, I suggest kat jom santai nie. Pada I memang memuaskan. makan sedap, layanan memuaskan, dan suasana yang santai dan yang paling penting adalah harga yang berpatutan..  2 lamb chop, 1 epal+ asam boi, 1 limau+asam boi, otak-otak 5, RM27.++.. So? nak pk ape lg? Jom la.......

Friday, October 11, 2013

RAHSIA SURAH AL-KAUTSAR

RAHSIA SURAH AL-KAUTSAR
BISMILLAHI RAHMANI RAHIM

INNA A'TTOINA KALKAUTSAR
FADSALLILI ROBBIKA WANHAR
INNA SYAANIAKA HUAL AB TAR

Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat dan diturunkan di makkah dan bermaksud sungai di surga.kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Berbagai khasiat terkandung di dalam surah ini boleh di amalkan:

baca surah ini ketika hujan turun dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t memakbulkan doa kita.

jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosokan di leher, insya Allah hilang dahaga

jika sering sakit mata, seperti berair, gatal,bengkak sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x mudah-mudahan Allah s.w.t bagi ilham kepada kita dimana letaknya sihir itu

jika membacanya 1, 000x rezeki kita akan bertambah

jika rajin membacanya, hati kita akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat

jika orang teraniaya dan terpenjara membacanya sebanyak 71x, Allah s.w.t akan memberikan bantuan kepadanya kerana dia tidak bersalah tetapi dizalimi

(ADA 2 PILIHAN UNTUK ANDA)
1)biakan didalam ini tanpa bermanfaat untuk orang lain.
2) anda sebarkan pada semua kenalan anda.

Rasulullah bersabda,
Barang siapa menyampaikan satu ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia) dia akan tetap memperoleh pahala. SELAMAT BERAMAL...

Dari sini - Ceramah

Wednesday, October 9, 2013

Sabah Day 4 ( Last Day )

Sabah Day 4
 
Hari terakhir di Sabah.. Sob..Sob.... Akhirnya tiba di hari terakhir.  Bangun seawall 5pagi. Kemas apa yang patut. Baru terasa yang banyaknya barang!!! akim pun bangun awal, mandikan dan kemaskan dia, abang amir beli breakfast lg hari ni. Kueh mueh yang besar gedabak tu. Ari ni beli nasi lemak kaler kuning ar, tp pic takda pulak.
 
Hari ni kena keluar awal sebab nak sambung misi mencari tshirt. Selesai breakfast, load barang masuk dalam van, pastikan takda ape yang tertinggal, anak-anak sume cukup, tak kurang.. hehehe.. okey lets go.. Kunci bagi abang yang jaga rumah tu.Kami pun bergerak untuk misi seterusnya.
 
Seawal 8am dah ada kat depan pasar Filipina or Pasar Kraftangan. Kat tepi pasar tu ada pasar lambak ar, cam pasar karat gak, ade jual sayuran, baju pon ada. Tapi main longgok je lah..
 

Pasar Pagi

Akim badmood sebab kepenatan..

Posing jap kat pasar, Pusing-pusing, tgk apa yang ada. Tanya pada peniaga berdekatan, Pasar Kraftangan ni buka biasanya pukul 9 or 10 am. Kitaorg punya flight pukul 10.10am, tak sempat la.. Ati ada keciwa sket la. Pikir balik, pasar besar mesti dah bukak, tak jauh dari pasar kraftangan ni, kat tinggat atas ada gak jual baju-baju dan barang-barang lain. Let's go.. Masa yang ada harus digunakan sebaik yang boleh, habiskan duit yang ada.. yieeehaaaa....
 
Aku dengan zila dah macam explorace pulak.. Kat sini memang tak banyak pilihan, lagipun kedai baru bukak, harga pon berlagak mahal. cess....Sib baik ada jugak yang berkenan di mata, harga pun bole cerita la, walaupun tak semurah harga kat pasar Kraftangan tu, boleh la, dari tak ada.. huhuhuhu... Last punya, gi borong kueh cincin, belacan, udang kering.. Habiskan saki baki duit yang ada kan???? heeeeeeeeeeeee.....
 

Muka shuke sangat lepas duit dah abis...
 
Selesai bershopping, Jom pegi airport, nanti tertinggal kapal terbang pulok. Sampai airport, sempat lagi sambung shoping kecil-kecilan.. Dasar wanita, mmg kuat sangat shopping.. ehhh, lelaki pon same kot.. hehehe..
Kelabu mata...

Kesian akim, terkepet2 tu haa..

Sabar ye sayang, jap lagi kite terbang pulang....
Setel drop bag, sempat la rembat anak patung 2, 1 utk jiha, 1 untuk akim.. takut bosan masa dalam flight, kena belikan mainan.  Jom masuk balai pelepasan. Tak lama menunggu, ada announce untuk beratur cam kanak-kanak untuk masuk kapal.. yeaaahhh..... 
jom nek kapaltobang


Cepat amik gambo... Nanti kene marah. hahaha
Masuk dalam kapal jek, eh pelik.. nape kami dok kusi merah, depan sekali pulok tu.. ni kan hot seat?? Upenye, baru teringat yang masa penerbangan kami ni di cepatkan, so seat pon di ubah. Beli seat biasa, tapi dok hotseat. Tapi depan sekali la pulok, masa dorang tgh set untuk anta makanan, orang yang kat depan ni keroncong perot, bau sedap..  Sib baik dapat gak beli nasi lemak sebungkus. Last tuh.. :P Sempat jugak beli fridge magnet Air Asia.. Duit yang ujung-ujung tu.. hahaha...
Cakkkk.. Akim lena sepanjang perjalanan...

Orang belakang tetibe sibuk pulok.. haha..

Ha, tambah lagi.. hehehe

Kami sekeluarga...
Alhamdulillah, lega rasenya tiba di Senai Airport. Cuaca tak berapa baik, hujan gerimis. di airport, kami berpisah. Abg pie dan kakak dah ada kat sana nak jemput kiteorg.
 
Syukur Alhamdulillah, percutian yang sangat menarik dan menyeronokkan. Harap-harap 1 hari nanti dapat lagi bercutian bersama-sama. Maybe bole jalan jauh lagi sket.. ewaahhhh, berangan.. heeee.....
InsyaAllah kalau takda aral, aku, hubby, baby n mak akan ke Langkawi pada Mac 2014. Hope takda aral melintang pukang la. saja nak bawak mak rasa naik kapal terbang. :)
 
Okeylah, tamat suda cerita 4 hari di Sabah. Nanti aku akan bukak 1 entry lagi untuk tips and ctc num tokei homestay n van sewa kat sana. Untuk kegunaan aku jugak, manetau esok lusa nak pegi lagi.. ehhhh??? haaaahahahaha.... bye....

Artikel untuk parent and parent to be.. untuk anak bijak... InsyaAllah

Artikel untuk parent and parent to be..

Subject: Otak Kanan - Teknik Jepun Shichida Methods...

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak die 2
thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh jepun melatih
anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak sebelah kanan ni lebih
efektif sebenarmya dari otak sebelah kiri tetapi kena practise sikitlah
penggun...aannya. Kelas ni mahal,kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje...dia pun bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.

Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru
seminggu aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.

1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die sepenuh
hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik, dia anak
soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur dah, tapi kena buat seikhlas
hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak korang tu dah tidur,
ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada
dalam tidur2 ayam punya situation. Aku buat kat anak aku sebab die bangun
pagi lambat pas tu siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia,
dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun
awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n Ahad.

2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar ABC-Z guna card seminggu
je,sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan
pendek-pendek..buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang
cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insya Allah cepat die dapat sebab bila
kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak korang
main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb.
memang le kite yang kene mengemas tapi takpe....satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis
ikut apa yg korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-pandai....sebab depa makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan
semuanya dalam otak kiri....kalau termarah depa, pi balik kat cara no 1
tadi, and mintak maaf kat die.....

5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat die
orang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah
merapu takpa.....kita pun bukan tak biasa merapu....

6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak tissue and
suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option
macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat setengah jam sehari....tak payah lama-lama.

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak
boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka tengok tv ka, tak
jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai
Alhamdulillah tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...

Lagi satu untuk berkongsi sesama pembaca....

Kaunselor UTM pun ada cakap benda yang sama dan dia
ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna
perkataan jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya....Tolong
senyap Abang,,,berbanding Jangan bising bang..

Dlm Islam sendiripun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2
ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan..
 
Artikel dicedok daripada : fb kak mie

Monday, October 7, 2013

Sabah Day 3


Sabah Day 3

Morning sabah.. pukul 5.00 pagi automatic mata dah celik, azan berkumandang depan rumah je kan.. Lepas solat subuh, angkat baju-baju kotor, pi dapur… Ape lagi, mendobi la, homestay ni siap washing machine tau, fully auto lagi walaupun tahap antik, tp still baik lagi. Balik nanti takda la kain kotor berbakul-bakul. Oleh sebab homestay kitaorang tu berpagar semua, so tak risau nak jemur baju, confirm tak hilang. Lepas cuci baju, jom breakfast.. Hari ni breakfast kat rumah saja, buat milo, beli kueh, Abg Amir beli nasi lemak. Brulp…. Kenyang Alhamdulillah.


 

Plan untuk hari ni??? LET’S PULAU!!!!! Kalau ke Sabah, antara aktiviti yang patut buat adalah melawat salah satu Pulau yang cantik-cantik kat sini. Di Taman Tunku Abdul Rahman ada beberapa Pulau yang boleh kita pergi, antaranya adalah Pulau Mamutik, Pulau Manukan, Pulau Sulug, Pulau Gaya dan Pulau Sapi. En Hubby dah mengigil-gigil nak rendam kat pulau, jiwa diver la katekan.. cehhh… Jom ke Jesselton Point tengok tiket. Actually, semalam member abg chik dah offer untuk 1 boat die bagi RM200 plus dengan snorkelling set, tapi tak amik sbb nak usha kat Jesselton  Point.
*pic google
 
*pic google


Sampai kat sana, usha kat kaunter, satu Pulau RM23.00 or RM33.00 ( lupe la ), tax RM7.20, kanak-kanak RM18.00. Kalau nak pergi 2 pulau atau lebih, tambah lagi RM10.00 setiap 1 pulau. Kira punye kira, kalau untuk kami laki bini saje memang boleh amik la, tapi kesian kat Abg Amir n family, tolak tambah kena bayar 100lebiy, fuh, tak berbaloi… Mintak Abg Chik call member die yang offer bot semalam tu. Sekali dia kata sudah takde la. Alamak, frust nya… Tak seronok pulak kalau kami je pergi, sian abg Amir. Bincang punya bincang, takpe lah, kitaorg hantar abg amir pegi  Lok Kawi Wildlife Centre n aku n zila pergi la ke mana-mana. Dalam ati agak kecewa la jugak sebab tak dapat pergi Pulau coz tu antara senarai ‘mesti pergi’ yang aku dah buat. Kecian jugak kat en hubby, dah bersemangat nak pergi, Dalam hati berdoa moga ada kesempatan dapat pegi sana.
*pic google

Tetibe hp abg chik berbunyi dan tetiba jugak muka aku pandang penuh harapan, walaupon tak tau sape yg call. Hahahaha, dasar kepoh. Dia angkat dan bercakap, ala-ala berita gembira jek. Dia tanya kiteorg, ada bot la, nak pegi tak? Mestilah jawapan semua, NAK!!!! Van patah balik ke Jesselton Point, masuk parking. Bayaran bot RM180 saja tapi takde alatan snorkelling, kalo nak sewa asing la.. Syukur Alhamdulillah… Berkat doa,  sekejap je Allah bantu. Alhamdulillah… Dah bayar tax, jom naik bot…J







Kami pilih untuk ke Pulau Mamutik atas cadangan Abg Bot sbb katanya coralnya sangat cantik. Perjalanan dlm 15 minit sahaja, tak jauh pun. Sampai je Pulau, wah ramai nya orang, hehehe.. Pulau yang cantik, air yang jernih, menarik tertarik.. Tourist pun ramai. Sebelum masuk bayar RM3 per person untuk marine tax kalo tak silap. Jom lepak-lepak. Kami dapat tempat lepak yang agak baik sebab ada meja semua.Senang la baby akim n baby jiha nak tido.. Kat sini byk didikan khemah yang siap kerusi meja macam umah kenduri kahwin tu. Kebanyakan telah di booking oleh tourist, kat sini la juga tempat cuci mata kalo nak tengok bikini bottom.. hahahaha..  Tadi kat jetty, aku dah beli sarung kamera untuk di gunakan di dalam air, ley la en Hubby amik gambar ikan-ikan kat bawah tu, ye la pn besar kan kene jaga baby, no chance la nak masuk ke laut, tengok gambo je le… L



 





 

Lepas papa mandi, time mama pulak nak snap-snap.. Jom Akim kite posing kat laut hijau nan cantik, saujana mata memandang, ayat drama swasta..  Dah siap semua, call abg bot, dia dtg ambik kiteorg. Dia bawa pusing kat Pulau Manukan sebelum balik ke jeti. Tq untuk abang yang peramah tu. Alhamdulillah dapat juga ke Pulau yang cantik di Sabah ni.
 




 



 





pulau manukan

Pandangan Kota Kinabalu dari laut.

 
Lokasi seterusnya adalah Pasar-pasar-pasar, dari pasar basah, ke pasar ikan masin dan ke pasar Filipina, dekat-dekat je tu. Selamat bershopping sahabat-sahabatku… Aku cuma bercucian mata, penat kot, belum ada mood nak shopping. Yang paling best adalah abg Amir n Family, siap kotak bagai. Seronok… hehehe…. Pukul 3.30ptg, bergerak balik ke rumah untuk rehat, akan keluar semula petang nanti. Yang penting pukul 7.00ptg kena ada depan tv coz citer JANNAH tu last episode. Haha, i tak follow pon, dorang-dorang yang follow, laki bini lagi.. meriah..hahaha..



 
 

Akim macam tak sihat, mungkin sebab perubahan cuaca, tapi risau juga kalau susu yang aku beli semalam tak kena dengan perut dia. Malam tu jugak bermula la misi mencari susu Akim, pegi giant pun tak ada. Last-last call GPS bergerak, terus spot pasaraya yang jual susu anmum langkah 2. Terus gerak ke sane. A ahaaa, ada pun, yahoo.. misi mencari susu bucuk selesai… Terima kasih kawan-kawan… Misi seterusnya adalah jom shoping sampai pengsan.. Malam ni kene beli segala yang patut, ingatlah segala, makcik,pakcik, makngah, makteh untuk di beri  souveniur.

 

Dah selesai shopping, baru ingat nak makan, malam ni agak special sebab, tokey homestay sekaligus GPS bergerak kami nak belanja, Alhamdulillah, rezeki ALLAH tiba pada masa yang sangat sesuai. Duit dah hampir selesai , lepas bershopink, datang la rezeki makan sedap. Syukur… Makan sedap dan jus avocado nya pon sedap sangat.. lembut je.. nyummy… Akim agak meragam, mmg dia penat sangat la tu, dah 3 ari non  stop berjalan sampai tengah malam baru balik, kesian die.. Selesai makan, jom balik tido… Shoping sampai pengsan pun, ada jugak yang tak beli. Dok sibuk ingat nak beli untuk org tu, org ni, tshirt laki bini tak beli..  Nampaknya, esok ada kembara mencari tshirt aku n hubby pulak.. maknenye kene bangun awal, check out awl n bergerak ke pasar pilipina. Itu pun kalo ada la..
harapan…

 

Balik umah kene kemas barang siap-siap. Esok pagi bole keluar awal untuk misi seterusnya.. Aduii, penatnye… Jom kemas….

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...