Thursday, January 31, 2013

Alhamdulillah...

Semalam surat ni sampai kat tangan..
Alhamdulillah...
Semua di permudahkan..
Rezeki baby la ni... :)
 

Mini Reunion...... :)

Assalamualaikum...
 
Last week kan cuti panjang.... Langkah pun panjang la jugak... hehehehe.. Sebenarnya mmg kene cuti panjang sbb byk urusan nak di buat... Bergerak balik kg rabu mlm khamis n jumaat pagi2 gerak ke p.gudang pulak. Sementara ke sana, mmg nak jumpa bakal pengantin, nak pass hadiah. takut tak dpt dtg ke jengka.. keadaan badan cam tak mengizinkan jek..
 
Kebetulan pulak la, hari tu, ramai yg bercuti2 malaysia.. Ape lg bole lah wat mini reunion.. bestnyeee.... tq utk en hubby sebab bagi peluang kat cik bini utk berpoya-poya ngn kawan2 lame... :)
 
Lokasi reunion - mc donalds...
 

Affa - Zai - Yana - Me - Zura

Best sgt dpt jumpe kwn2 lame... :)

Zai - Yana - Me - Zura - Net

Peace... Kawan sampai bile2 okey... :)
 
Seronok sesekali dapat kumpul ramai-ramai mcm nie.. Tak kisah la ape pon status kiter kan, single ke, partner org ke, bini org ke :) yg penting, nilai sahabat tu ade.. Pada aku kawan tu bukan la perlu sms or contact ari2.. Cukup la kalo tak hilang terus n ada bile kiter perlukan n tau nak nilai kawan tu.. selalu aku ckp, kenal bertahun pon belum tentu die tau nilai kawan.. Jap lg, br dgr citer sket pasal kawan tu, dah sentap, takmo kawan dah.. motip?? ko nak kawan ngn org perfect je la.. ado??? diri sendiri pon tak tentu perfect lagi der.... hee.. Oklah, bebel panjang2 pulak.. hehe.. Salam sahabat.. :)

Wednesday, January 30, 2013

Pregnancy 34 weeks

Assalamualaikum....
hye semua.. peace!!
Lame tak update blog.. A ah sbb merajuk tak ley upload pic.. ni baru bole, so dah tak merajuk dah.. hehehe.... Erm, tadi baru gi klinik wat check up lagi.. dah 34 weeks... sekejap je mase berlalu.. Dalam sket masa dah boleh bersalin dah... Perasaan?? erm, macam2 ada.. excited, takut, segan, tak sabar.. macam2 la..Maklumlah, pengalaman pertama.. Apepun, harap semua dipermudahkan.. InsyaAllah...
 
Since pegnen ni, jarang rase update blog ngn gambo2 sendiri.. segan la konon.. hehehe.. Before beranak ni, bole la update gambo utk kenangan kan.. hehehe..
 
ngn dani boy

34 weeks.. masih sihat n bertenaga.. ekekeke

3d.. hahaha.. pandangan sisi.. bolat kan??

Hahahaha.. sihat kan?? alhamdulillah, mmg berat badan naik dkt 10 kg dlm mase 34 weeks nie... Tak kisah la, janji baby sihat.. Planning, akan bersalin kat HSF Muar. Dalam seminggu dah setel sume, baru balik kg.. Harap dipermudahkan.. amin.... Doakan semua berjalan lancar yerk.. :)

Tuesday, January 29, 2013

JOM TUKAR IC....

Assalamualaikum..

sekadar gambar hiasan.. hehehe... **pic google**
 
Dah lame nak tukar ic baru yg ade 2 gambar tu, tapi malas nak pegi JPN.. Alhamdulillah sume di permudahkan dengan kehadiran bas ni di office kami.... hehehehe....


 
Sebenarnya, bas ni datang utk buat ic klien2 CCRC Muar, so kami pegawai2 ni amik la peluang utk tukar ic jugak...  nyebuk je knnn.....
Jom naik bas buat ic... hehehehehe... :)

Cap jari dulu.... :P

senyummmm... say cheese~~~
Suke tau dapat wat ic dalam bas,,, hahaha...............

Tuesday, January 22, 2013

Produk Bersalin

Assalamualaikum....

Apa khabar orang kampung?? hahaha... owhh, u bkn org kampung eh? sorry eh.. ape kabar org bandar,pekan n kota?? sihat ke? aku sht jek.. alhamdulillah....

Saje je nak wat entry nie,maklumlah skng nie dah semakin hampir ari yg ditunggu2.. Teruja + berdebar.. hehe... Skang ni tgh prepare brg2 baby n mama.... brg baby dah tinggal sket2 lg, tp brg mamanye blm sempat nak beli....

Skang tgk survey produk bersalin nak pakai nti... Byk sgt produk kat pasaran skang nie, ikut je pilihan masing2... Member aku kat KL ari tu cakap produk hpa.. dia kater murah n bagus... Tapi tak jumpe pon kat area sini, tgk kat internet jek, harga RM80.00 kot 1 set.... Tapi member yg kat Muar ni kate tak sesuai plak ngn die...Tiap org kan beza2.. Tapi survey punye survey, aku cam minat nak try produk NR. Harga mmg agak mahal la jugak, RM365.00.. Tapi kat SINI, bole dapat murah sket RM300 siap money order .Bile tgk barang2 n testimonial mmg bagus la.. Yg paling best, pil die bole melawaskan sistem kiter.. hehe.. aku kan kdg2 sembelit, so bole imagine la kalo time beranak tu sistem plak tak lawas.. OMG... heeeee... selekehh... :P

Tapi masih belum beli lg, masih usha2 lg... kot2 kalo ade remeken lg brg2 lain... Tapi aku masih nak pakai jugak tradisional punye cara, pilis, param, madu n daun2 sume tu... brg tu dah order dah sket2 plus ngn barang2 dari set bersalin nti.. hope di permudahkan la semua nya kan....

okelah, kalo ade nak share pasal produk nie, bole la bgtau aku yerk.. kot2 kene ngn jiwa i... heee... :) okey la.. Bye2 sume....

Friday, January 18, 2013

Salam Jumaat

Assalamualaikum...
Salam Jumaat semua...
Esok adalah sabtu dan lusa ari ahad, hari yg aling di gemari oleh kebanyakan org yg keje mkn gaji.... keje kuli mcm haku.. hehehehe.......

Ape nak citer erk, tak tau la... Biler dtg idea, mcm2 nak tulis taw.. tp biler dah dpt keyboard nie, hanyut semua..... Masalahnya, ilham tu selalu dtg time yg tak sesuai.. contoh nya, dlm bilik air, sambil mandi, time tu la ade idea... kdg2 time e ek, time tu a idea dtg mencurah2.... okeh tak senonoh.. maaf kan saye.... :P

Jom cite pasal my pregnancy.. dah masuk 32 week, last check, baby still songsang, jantung baby 153.. dalam tahap baik.... berat badan mama baby naik 600 gram.. okey la tu.... masalahnye, kencing plak problem.. aisehmen, terpaksa di klinik kesihatan utk urine test kat lab... pastu jumpe doc, bagi ubat antibiotik n urine alkalize.. tak sedap nak mamps... bluerk... tp mak redhooo.....  huuuu~~ darah tinggi sket, kene pantau plak, silap2 ari kene amik ubat darah tinggi pulakk.. adoiii, tulun  laaaa..... skang still maintain mkn ubat vit c, asid folic, ascorbic asid n iron.... risau gak kalo tinggal ubat2 nie, maklumla kiter ni special kes.. :)

Awal bulan 2 nti ade appoiment kat Hosp Muar.. Ingat nak booking utk kusus rakan suami.. hehehe... bole la encik hubby teman kan ai beranak nti... InsyaALLAH.. :) Bersyukur sgt skng nie, walaupun dah 32weeks, tp keadaan aku masih okey.. still bole bergerak walaupun sakit2.... Bersyukur jugak sbb en hubby byk sgt bantu kat umah.. Tolong mendobi, mengemas n masak pon same2.. Syukur la, aku tak la terbeban macam org gaji.. heee.....

Wahai kawan2 n readers, doakan kesihatan n kesejahteraan aku n baby... Semoga doa kaian di makbulkan Allah n kebahagiaan sentiasa bersama kalian.....Amin....

Salam sayang untuk semua....

Tuesday, January 15, 2013

Tq Ryn !!!!


Dapat gift dari bff.. Study kat oversea, gift dari Paris.. sweet sgt.. tp malangnya pc takley upload pic.. sentap betul!!! nti ade mase i upload la.. apepun.. tq gf!!! comey sgt kasut+stokin tu.. like..like..like... heeeee :)



Tuesday, January 8, 2013

tension!!!!!

Apsal takley upload gambar dlm blog???? ape masalahnye erk????? iskkk, stressss tawww.......

Monday, January 7, 2013

ISTERI DALAM PANTANG DIBELASAH SUAMI CEMBURU

KANGAR, 6 Jan (Bernama) -- Seorang suami dilapor telah membelasah isterinya

yang dalam pantang di rumah mereka di Kampong Repoh dekat sini awal pagi

semalam, akibat cemburu.

Lelaki berumur 40 tahun itu bukan sahaja membelasah isterinya dengan lesung

batu, kerusi dan bingkai gambar, malah membakar pakaian dan motosikal isterinya,

yang baharu 40 hari melahirkan anak kedua mereka.

Ketua Polis Daerah Kangar, Supt Abdul Rahman Mohd Noordin berkata kejadian

berlaku kira-kira pukul 5 pagi.

Si suami dikatakan baharu pulang dari Kuala Lumpur dan dia kini direman

selama empat hari.

Mangsa yang berumur 27 tahun kini dirawat di Hospital Tuanku Fauziah di

sini.

Abdul Rahman berkata kes disiasat mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan

kerana mendatangkan kecederaan serta Seksyen 435 Kanun Keseksaan kerana

melakukan khianat dengan menggunakan api.

-- BERNAMA

sumber - yahoo news


-BILA IMAN DAH BERKURANGAN, INI LAH YG BERLAKU.. NAUZUBILLAH......

Thursday, January 3, 2013

Dating at PolkaDot Buffet, Steamboat & Grill Batu Pahat

 
Assalamualaikum...
Amacam gambar opening? ok tak? hehehe.... Ni hari ahad lepas, balik dari kg, we all gi Batu Pahat, shopping sket kat Bp Mall.. Pastu gi la melayan tekak kat sini.. Hari tu masa bulan puasa penah la gi sekali ngn wan, nurul n zila.. Tetibe terasa ingin plak makan lagi... Ari tu mcm nak majuk2 jap bile tak jadi pg.. sib baik dapat jugak menikmati steamboat ni.. kalo tak, takut je baby kuar leleh air lior.. hehehe.....

My chef..
Masa dok P.Gudang dulu, selalu gak gi mkn ngn member2 kat Permas Jaya n Tebrau.. tp since pindah Muar ni, susah sket la.. Tapi bila dah tau ade kat Batu Pahat nie, boleh la gi selalu2.. hehehe....
Wayang saje... kahkahkah....
Sape2 yang dok area Muar, Batu Pahat n berdekatan, nak mkn steamboat n grill Buffet, bole la gi sini.. Harga RM20.00 utk dewasa, RM8.00 untuk kanak-kanak n RM15.00 untuk warga emas.. Pilihan makanan byk jugak, termasuk nasi goreng, mee goreng, nasi putih n meehon... Ade mushroom sup jugak, pencuci mulut, n berpuluh2 bahan untuk grill or rebuss.. Bole pilih sup ayam or tomyam...  Pendek kate, sila la datang untuk menikmatinya, baru tau puas tak puas.. Kami dok sini dekat 2 jam.. mkn pelan2 baru la puasss.... hehehe...

Nak tau lokasi? clik la kt sini
PolkaDot Buffet, Steamboat & Grill FB
Peace mama!!! suke pic nie, nmpak kecik sket.. hehehe

Wednesday, January 2, 2013

7 months pregnancy - lenggang perot??

Assalamualaikum...
Alahai, sedar tak sedar dah 7 bulan dah aku bwk baby dalam perot nie.. Makin hari makin lasak n makin hari makin besar. hehehe....
 
Masuk 7 bulan ni biasa nya kene kenduri kan.. kenduri doa selamat.. Ada yg buat kenduri lenggang perot.. Sejujurnya, aku mmg tak reti ape2. Sampai la mak call soh balik kg bulan januari ni sebab nak kenduri doa selamat. Aku ok jek... Tapi last week tetibe mak mertua plak call en hubby soh blk kg.. Ingatkan sebab dah lama tak jumpe ktorg, ye lah since awl november ari tu, last kiteorg blk kg.. Pastu mak mertua plak gi jenjalan ke Sabah. Tu yg lame tak jumpe...
 
Balik keje ari jumaat, kemas2 pas maghrib terus balik kg Simpang Renggam... Rupa2 nya, baru la tau yg mak mentua nak wat kenduri... kenduri doa selamat n mandi merangkap lenggang perot sekali.. alamak, tetibe rase terharu la plak... huhuhu... Mak mentua kata, biarlah dia wat kenduri ni, kalo kenduri potong jambul baby sok buatlah kat kg i puloks...InsyaALLAH....

Majlis wat simple2 jek.. ade akak2 ipar jek, pastu panggil org mesjid utk yasin n panggil Nyai aka makcik urut utk sempurnakan mandi2 i nanti... Tidak di lupe, tarik hubby amik mak kat kg.. ari bersejarah aku nie, mesti la mak harus ade di sisi... hehehe... Actually ni ikut adat jawa, hubby kan org jawa.. Aku x kisah la adat mane2 pon selagi tak bertentangan ngn syariat n agama, aku follow sajek.. Oh yea, ni biasanya utk anak sulung je wat camni. Lepas2 tu wat kenduri jek.. :)

Kenduri makan nasi ambang.. Mula-mula aku tgk dorang kenduri nie jakun abis la aku nie iya la kan sbb kenduri mkn nasi ambang, ingatkan macam beli nasi ambang di packing mcm kat warung tu.. Rupa2nye nasi n semua lauk pauk masuk dlm dulang untuk 4 or 5 org.. pastu siap boh plastik sume, biasanya dorang tak mkn pon atau mkn sket jek.. yg baki tu tapau bwk balik... Senang gak tau sbb tak byk pakai pinggan mangkuk juz pakai dulang ngn cawan2 je lah.. pasttu aku rase dpt merapatkan tali silaturahim sbb mkn share2 sedulang... i like... Oh yea, kalo utk kenduri lenggang perot nie, ade special sket sbb ade rojak pulak, rojak tu masuk dlm daun pisang yg dibentuk mcm mangkuk tu.. letak kat dulang nasi ambang tu....


lebih kureng camni la * PIC GOOGLE **
Pastu mak mentua dah standby kain batik 7 helai, benang, telur, gunting, beras, duit syilling berape hengget ntah, bunga2 n daun pandan potong kecik2...
 
Daun pandan n bunga2 + syiling masuk dalam besen campur air utk air mandian.. Masa mandi2 tu malam pas isyak, sib baik mak mentua dah masak air panas utk mandi, kalo tak gegel la... huhu... Anak sedara hubby kate aku ngelat sbb time die dulu mengegel mandi air sejuk..hahahaha... jgn jeles ehhh.... :)  Mula-mula mandi, Nyai mulakan siram yg pertama sambil bacaan doa n selawat, pastu kena pnggil 6 org lagi kaum wanita untuk wat siraman seterusnya.. amboi ayat skemaaaa... hehehe... pas Nyai, mak i, pastu mak mentua, ipar2 duai sume.. cukup la 7 org...  pas mandi2 tu,  Nyai amik benang yg dah di lilit buat cam rantai besar untuk masuk kat perot, pastu gunting.. Acara seterusnya pulak, amik kain batik... tukar kain 1 persatu sampai 7 helai... masuk dari atas, pastu yg kite pakai tu bukak, mak mentua sambut kain tu kat bawah, sampai 7 helai kain batik tu..hehehehe....  
 
Last sekali Nyai amik telur, dari atas, lepaskan telur tu dlm kain kemban.. kain kemban??? aiuuwww... hehehe.. mak mentua try sambut kat bawah.... kate org tua2, kalo telur tu jatuh n pecah, anak perempuan la gamaknya, kalo telur tu tak pecah, anak lelaki.. Wallahualam, bak kate kakak ipar aku, ape pun kuasa Allah dan kebetulan time die n menantu dia menjadi pulak bende tu.. anak sulung lelaki sbb telur tak pecah.. hehehehhe... :) Aku???? suprise..... :P
 
Selesai je mandi2 tu, tukar baju, masuk bilik, Nyai urut perut sket... Baby mmg songsang lagi kepala blm turun bawah.. Lgpun aku kan ade kes.. So, byk2 berdoa semua akan berjalan ngn baik.. :)
 
Alhamdulillah, bahagia rasanya bila rasa di hargai oleh keluarga n keluarga mertua.. takde beza la anak sendiri ke anak menantu ke..Syukur sgt2.. Skang ni, kene jaga diri jugak, perot makin besar, pergerakan pun terbatas.. tp gi keje tetap merempiittt... vroommmmm... ehehehe... Doakan aku n baby sentiasa baik n selamat.. Aminnnn......

WELCOME 2013

 
 
Selamat datang 2013
Selamat tinggal 2012
Aku akan selalu mengingati 2012 sbb terlalu byk perkara indah n terbaik dalam hidup berlaku di tahun 2012 ni... gonna miss u 2012.. Semoga 2013 akan memberi sejuta rahmat, kebaikan dan kegembiraan dalam hidup aku, keluarga dan semua sahabat...
 
 
SELAMAT TAHUN BARU 2013
TERBAIK UNTUK SEMUA...

Weekend with Family n Durian.. :P

Assalamualaikum...
Apa kabar semua.. hope fully sihat di tahun baru nie yerk.. masih lagi entry tahun lepas.. hahaha... Entry ni 2 minggu yg lepas, masa kakak ku n family die dtg umah.. Walaupun ada kt umah tak sampai 24hours, tp seronok sgt dpt jumpe budak2 ucuk acin tu sumer.... paling best adalah aktiviti melantak durian mcm tak hengat.....
 
Sebelum ni, dorang penah datang n beli durian kat sini.. dapat dah la murah, isi mmg terbaek la gaban.... tu yg sanggup datang untuk mkn durian nie... sekilo rm4 tp rase die.. perghhhh... (sila lap ayak lioq sendiri.. hehehe)
POsing ngn guni durian.... beli rm 50 kot.. tp tak abis mkn... Puasss.... heee

My lalink yg baju putih tu tukang kopek, yg sedap hulur bini mkn,,
 pastu bini ngn baby dlm perot jd kembonggg...

Ape yg penting?????? bekerja sama!!!!!! mcm ni ipar duai kan, nak bagi bini masing2 mkn doyan.. hahahahaa

Kebun Kembun dan Mulberi

Assalamualaikum... happy sunday u ols. di johor, sunday keje yerk.. xde makne nak golek2 sampi kul  doblas.. heee Last week aktiviti,...