Wednesday, January 2, 2013

7 months pregnancy - lenggang perot??

Assalamualaikum...
Alahai, sedar tak sedar dah 7 bulan dah aku bwk baby dalam perot nie.. Makin hari makin lasak n makin hari makin besar. hehehe....
 
Masuk 7 bulan ni biasa nya kene kenduri kan.. kenduri doa selamat.. Ada yg buat kenduri lenggang perot.. Sejujurnya, aku mmg tak reti ape2. Sampai la mak call soh balik kg bulan januari ni sebab nak kenduri doa selamat. Aku ok jek... Tapi last week tetibe mak mertua plak call en hubby soh blk kg.. Ingatkan sebab dah lama tak jumpe ktorg, ye lah since awl november ari tu, last kiteorg blk kg.. Pastu mak mertua plak gi jenjalan ke Sabah. Tu yg lame tak jumpe...
 
Balik keje ari jumaat, kemas2 pas maghrib terus balik kg Simpang Renggam... Rupa2 nya, baru la tau yg mak mentua nak wat kenduri... kenduri doa selamat n mandi merangkap lenggang perot sekali.. alamak, tetibe rase terharu la plak... huhuhu... Mak mentua kata, biarlah dia wat kenduri ni, kalo kenduri potong jambul baby sok buatlah kat kg i puloks...InsyaALLAH....

Majlis wat simple2 jek.. ade akak2 ipar jek, pastu panggil org mesjid utk yasin n panggil Nyai aka makcik urut utk sempurnakan mandi2 i nanti... Tidak di lupe, tarik hubby amik mak kat kg.. ari bersejarah aku nie, mesti la mak harus ade di sisi... hehehe... Actually ni ikut adat jawa, hubby kan org jawa.. Aku x kisah la adat mane2 pon selagi tak bertentangan ngn syariat n agama, aku follow sajek.. Oh yea, ni biasanya utk anak sulung je wat camni. Lepas2 tu wat kenduri jek.. :)

Kenduri makan nasi ambang.. Mula-mula aku tgk dorang kenduri nie jakun abis la aku nie iya la kan sbb kenduri mkn nasi ambang, ingatkan macam beli nasi ambang di packing mcm kat warung tu.. Rupa2nye nasi n semua lauk pauk masuk dlm dulang untuk 4 or 5 org.. pastu siap boh plastik sume, biasanya dorang tak mkn pon atau mkn sket jek.. yg baki tu tapau bwk balik... Senang gak tau sbb tak byk pakai pinggan mangkuk juz pakai dulang ngn cawan2 je lah.. pasttu aku rase dpt merapatkan tali silaturahim sbb mkn share2 sedulang... i like... Oh yea, kalo utk kenduri lenggang perot nie, ade special sket sbb ade rojak pulak, rojak tu masuk dlm daun pisang yg dibentuk mcm mangkuk tu.. letak kat dulang nasi ambang tu....


lebih kureng camni la * PIC GOOGLE **
Pastu mak mentua dah standby kain batik 7 helai, benang, telur, gunting, beras, duit syilling berape hengget ntah, bunga2 n daun pandan potong kecik2...
 
Daun pandan n bunga2 + syiling masuk dalam besen campur air utk air mandian.. Masa mandi2 tu malam pas isyak, sib baik mak mentua dah masak air panas utk mandi, kalo tak gegel la... huhu... Anak sedara hubby kate aku ngelat sbb time die dulu mengegel mandi air sejuk..hahahaha... jgn jeles ehhh.... :)  Mula-mula mandi, Nyai mulakan siram yg pertama sambil bacaan doa n selawat, pastu kena pnggil 6 org lagi kaum wanita untuk wat siraman seterusnya.. amboi ayat skemaaaa... hehehe... pas Nyai, mak i, pastu mak mentua, ipar2 duai sume.. cukup la 7 org...  pas mandi2 tu,  Nyai amik benang yg dah di lilit buat cam rantai besar untuk masuk kat perot, pastu gunting.. Acara seterusnya pulak, amik kain batik... tukar kain 1 persatu sampai 7 helai... masuk dari atas, pastu yg kite pakai tu bukak, mak mentua sambut kain tu kat bawah, sampai 7 helai kain batik tu..hehehehe....  
 
Last sekali Nyai amik telur, dari atas, lepaskan telur tu dlm kain kemban.. kain kemban??? aiuuwww... hehehe.. mak mentua try sambut kat bawah.... kate org tua2, kalo telur tu jatuh n pecah, anak perempuan la gamaknya, kalo telur tu tak pecah, anak lelaki.. Wallahualam, bak kate kakak ipar aku, ape pun kuasa Allah dan kebetulan time die n menantu dia menjadi pulak bende tu.. anak sulung lelaki sbb telur tak pecah.. hehehehhe... :) Aku???? suprise..... :P
 
Selesai je mandi2 tu, tukar baju, masuk bilik, Nyai urut perut sket... Baby mmg songsang lagi kepala blm turun bawah.. Lgpun aku kan ade kes.. So, byk2 berdoa semua akan berjalan ngn baik.. :)
 
Alhamdulillah, bahagia rasanya bila rasa di hargai oleh keluarga n keluarga mertua.. takde beza la anak sendiri ke anak menantu ke..Syukur sgt2.. Skang ni, kene jaga diri jugak, perot makin besar, pergerakan pun terbatas.. tp gi keje tetap merempiittt... vroommmmm... ehehehe... Doakan aku n baby sentiasa baik n selamat.. Aminnnn......

No comments:

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...