Monday, September 23, 2013

Sabah

DAy 2 di Sabah..
skang jam 5.07am dah masuk waktu subuh. jom get ready.. kul 6am akan bergerak ke kundasang... full story akan cerita nti, siap pic lg.. hehe.. jom mandi n solat subuh....

Wednesday, September 18, 2013

CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING... NYUMMY

Assalamualaikum...
 
Dah lama teringin makan benda ni tp tak tau nak cari kat mana, akhirnya dapat resepi dan buat sendiri.. tadaaaaaa... hasilnya.... hehehe.. senang jugak la nak buat...
 

 
Dah bole amik order dah kan???? hahahaha... sape-sape area Muar, Bukit Gambir, Ledang san sekitarnya, yang rasa nak makan this CREAM PUFF WITH CUSTARD FILLING or KAYA FILLING  tapi malas nak buat, bole la contact i.. hehehe...  i sudi membantu.. ahakss.. sape yang nak buat, google je resepi.. sedapppp....
 
ok lah bye2....

Monday, September 16, 2013

FAMILY DAY DI TELOK RAMUNIA

Assalamualaikum...
Sedang gigih meng'upload' entry yang berkurun-kurun kat draft. huhuhu...Jom layan...
07.06.2013, Sabtu.. Seminggu selepas aku mula kerja bersamaan 3bln 2hari umor si akim. Kitaorang telah berfamily day kat Teluk Ramunia Kota Tinggi. Kalau dari Pasir Gudang tempat kakak ku memang tak jauh sbb lalu highway yang baru tu, tapi dari Muar memang bercinta la nak sampai. hehehe.... Apepun, bukan senang nak dapat peluang kumpul ramai-ramai macam ni, tambah plak salah seorang ahli keluarga yang dah lama jauh, dah balik semula. Alhamdulillah. Yang best jugak, kehadiran encik akim menambah kebahagiaan kuarge kami, ewahhh....
Pantai Melissa Beach Resort.
Dari Pasir Gudang kami bergerak dalam pukul 2 ptg, dalam sejam lebih dah sampai Melissa resort Telok Ramunia. Dulu nama nya Sun Rising Resort, tapi dah tukar management, so tukar la nama. Resort ni mmg dah jadi pilihan kitaorg. Mungkin di sebabkan lokasi yang tak terlalu jauh, pantai yang cantik,, chalet yang sesuai dengan bajet. Kalo nak chalet family, besar la la sket, kalo nak bilik saja, dalam RM1++. Byk pilihan...  nak BBQ pun kat depan rumah jek..
 
Hero-hero keluarga. My brother, my hubby, my brother in law..
Kitaorg amik chalet family, Harga RM450, chalet ni ada 3 bilik, aircond. Lengkap dengan peti sejuk, dapur, tv dan kerusi meja. Kami amik ni chalet lama sket so toilet ada 1 sahaja, dulu kami amik chalet yang sama cuma baru buat, ade 3 toilet. tak kisah la, janji gumbira..
Sampai je,  angkat barang masuk bilik masing-masing. Pastu encik suami masing2, sila siapkan bbq set yerk... kami kaum hawa, nak chit chat sekejap... hahaha...

nyummy-nyummy..
 
Setiap orang kena beli barang untuk tukar-tukar, setiap orang okey, tak kira la atok, or baby akim.. semua kene beli jugak...Barang murah je pon. semua barang RM2 sajork.. hehehe.. 
Ni la barang2 Nye.. bukan ape, untuk suke-suke jek...
 
Petang tu sepatutnya ada games tp budak2 dah gedik-gedik ke laut... bapak-bapak sibuk masak, mak-mak sibuk berborak. memang ke laut la games nye.. 
Ecewahhh.. bestnye die mandi.
 
Malam tu, acara makan-makan, me n hubby gi mincing jap ngn anak-anak buah. xde hasil pong.. suke-suke saje.. Pastu kita buat cabutan bertuah, ala brg2 2 hengget tadi tu... Hadiah bonanza adalah berus jamban.. hahaha.. di menangi oleh mamat, hadiah dibeli oleh kiki. haaa, elok la tu kan. adik beradik jugak.. Last-last, semua hadiah tukar suke sama suke.. Makcu ko ni jugek kan dpt berus jamban kaler oren tu.. haha...
 
Malam berakhir dengan acara borak-borak... Bukan senang dapat kumpul reramai gini. so, lets borak....
Good Morning ramunia..... Breakfast time,,,
 
Pepagi bangun, makan.. n game time!!! rugi la, xde gambar, semua pakat amik video jek.. tapi memang riuh, kelakar nak mam.... semua terlibat kecuali atok, dani n akim..kiki plak jadi juri dan urusetia... di bahagi 2 kumpulan, kumpulan 1 - makcu(aku ler tu...), kak siti, abg pie, mamat n nisha. kumpulan 2 - en hubby, kakak, abg long, nana n Sabrina... kalo tengok gaya la kan, korang rase sape menang.. huh~~ sempot2 makcik tau kene lari atas pasir.. kurus kejap.. Seriuosly, mmg kelakar. pasangan laki bini di pisahkan kumpulan, so, ape2 hal mesti attack pasangan masing-masing... meriahh...
 
Penat-penat main, jom mandi laut.... Tengah-tengah mandi, hujan pon turun.. Ramai yang naik, takut agaknya... Kami??? tetap mandiii sampai hujan berhenti.... Lepas mandi laut, naik dan bersiap-siap untuk balik., Sebelum balik, acara amik gambar dan penyampaian hadiah.
 
Aku ada buat souveniur untuk setiap family, semoga family day kali ni diingati selalu dan akan sentiasa berulang dari tahun ke tahun, insyaAllah..
 

Keluarga kecil bersma mak terchenta...
 
Johan bagi acara games.. tadaaaa, kumpulan 2... huh~ nyampahhh
Juara... tengok la gagah x gagah depa nie...

x juara.. kurang gagah kot.. hehe
 
Last punyaa.... 
This is my small family.. Baik ke nakal, buruk ke cantik, suke or tak suke, ini lah keluarga aku.. keluarga yang susah senang bersama.. Semoga ikatan kekeluargaan ini kekal selamanya....
 I LOVE MY FAMILY .. Muahhh.. :)

Wednesday, September 11, 2013

Hasil Tangan Yg Pertama

Assalamualaikum...
Saje la kan, nak tayang hasil tangan aku yang pertama... Sebelum ni buat jugak, cuma isi je lah, yg luar tu , inilah percubaan yang pertama,
Memang nampak kelakar, line nye senget benget.. hahaha.. Tapi utk yg pertama, aku rase dah cukup bagus. Tambahan plak, rasenye mmg superb.... Chocolate Moist Kek with blueberry topping... super nyummy..... x caye, tanye kakak ku.. licin.... hehehe..
 
Jom tgk kek ku yg super kelakar sedap.. :P
 

SELAMAT PENGANTIN BARU ZATI...

8 September 2013, Majlis persandingan member kiteorg.. kiteorg tu stand utk aku n hubby la ye.. Masa mula masuk keje kat sini, ni la member aku aka adik manja la jugak sbb die mude lagi. Walaupun muda, aku suke cara keje die, senang paham. hehe.. so die byk ajar aku la. Tak lama lps tu, dia pulak di pindahkan ke Tampoi. dekat dengan umah mak beliau. Walaupun pindah, kami ttp keep in touch, fesbuk kan ade... Masa wedding aku ari tu pon, die dtg ngn cik munah yakni mak beliau.. hehehe... 
 
nurul izzati uyue... uyue tu nama anje2 gitu la...
Majlis sanding diadakan di dewan tmn aman senai. Alhamdulillah, dua kali pusing, jumpa jugak la dewan tu. kiteorg sampai agak lewat sket sbb kat kg pon ade jemputan,  Masa kami sampai, pengantin tengah amik gambo. Pas mkn, jom la amik gambo jugak..
 
apsal alhakim ngn papa tgk bwh.. iskk...
Untuk pengantin,
 
SELAMAT PENGANTIN BARU
&
SEMOGA BERBAHAGIA SELAMANYA
 
Cepat-cepat dapat baby eh... hehehe.. 

Tuesday, September 10, 2013

HAPPY 6 MONTH BIRTHDAY MOHAMMAD ALHAKIM

ASSALAMUALAIKUM..
Sedar tak sedar dah genap 6 bln dah my baby pada 05.09.2013 ari tu. Dah 6 bulan Akim bersama dengan mama n papa.. Akim membesar sebagai anak yang sihat. Semakin hari semakin bijak dan ceria. Semoga anak mama sentiasa dilindungi Allah dan menjadi anak yang baik dan soleh.
Jom tengok tumbesaran Al Hakim sejak sehari hingga ke hari ini.
 
Hari pertama

hari ke 2, Alhakim dah buka mata

2 hari jugak

hari yang ke 4, kulit-kulit hakim mengelupas untuk tukar kulit cantik

Hari ke 7, selepas di botakkan. comot lepas isap susu

11 hari, merah lagi. tu baju dr auntie zila.

13 hari, dah pandai tgk kamera kan?? hehe.. yeloh mama...

hye,nama saye akim...14hari

15 hari, tiap2 hari sy rakamkan gambar dia. betulkan die dah pandai tgk kamera. hehe

15hari

29hari

30 hari, hari ke klinik berat 4.35kg.

37 hari, dah Nampak tembam kan???

41hari, akim kene buli ngn mama.. hahahaha

43 hari

44 hari, yeah... sy dah lepas pantang!!
 
2 bln 5 ari

2 bln 14 hari

2 bln 16 hari - masa ni die dah pandai berborak ngn sy..

2 bln 25 hari. mama buli akim soh meniarap, gigih die angkat kepala.. anak mama kuat!!

3 bln 7 ari

4 bln 6 ari

5 bln 3 hari. raya pertama bersama ustaz hakim. hehe

5 bln 13 hari.. big boy.. anak mama dah bujang...
 
 Alhamdulillah.. dia dah 6 bln.. Die dah besar, susu pun dah tukar langkah 2. Mama dah bole jadi chef utk siapkan makanan anak mama. teruja sgt tgk die makin membesar. Makin comel dan manja. Kawan baik papa dan bintang hati mama.. I love u son.. Membesar la sebagai anak yang baik, sihat, bijak dan soleh untuk mama dan papa...
LOVE YOU SO MUCHHHHHHHH..... MUAHHHHH....
 

BIRTHDAY MY DANI

Assalamualaikum..
Masih lagi stok cerita berkurun. Takde masa nak bercerita.
Ok, ni kisah sebelum Ramadan hari tu. Celebrate birthday my anak sedara bucuk acin. Dah besar dah si 'abu' ni.. hehe.. masa dia dalam perut kakak dulu, aku dah panggel die abu sbb die lelaki... kononn jerk....
2 kek.. takut 1 kek tak cukup utk kaum keluarge. hehe.
 
Birthday budak kecik ni 8 Julai. Memandangkan kami berkumpul kat kg pada 7 Julai, so celebrate la sehari lebih awal. Suke sgt die dapat potong kek sendiri. selalu nak tumpang-tumpang je. hehe...
Tengok muka tu, suke ke tak suke.. sengih sgt kann....

Dani with family...
Bukan main seronok lagi dia ni tau, kelakar pon ade, muke teruja giler nak potong kek. hehehe... Masing-masing plak tak mandi lagi. huh~ celebration yg penuh bermakna kan... pyjamas party la konon. haha..
 
Kat bawah ni gambar-gambar candid si kecik ni.. Sporting je kena cuit ngn krim kek.. ari bahagia la katekan... comel jek....
Makan kacang dengan penuh gaya.

Muka redho

Kalo cute, muke kena kek pon cute kan.. kalo muke haku, ptuii....

kelakar pic nie, siap bagi muke mintak kene conteng.. cettt

kiss-kiss..... muahh

confiuss

smile sayang.. smile....
To my Dani, Happy bufday. bucu love u much-much.. Semoga Dani jd anak yang baik, bijak dan soleh.. sihat selalu... Sayang dak kecik nie..

Tuesday, September 3, 2013

MAJLIS AKIKAH MOHAMMAD AL HAKIM

Assalamualaikum....
Alhamdulillah, setelah sekian lama, dapat jugak aku update entry nie... dah 3 bln terperap hokey... hehe..
 
Majlis ni, aku buat pada 01 Jun 2013, Alhamdulillah selamat dah majlis akikah akim.. memang dah niat nak buat cuma tarikh yang tak pasti. Memandangkan 01 jun ni minggu akhir sebelum aku naik kerja, tambahan pulak bersamaan anniversary me ngn en hubby, so this is a lucky date I guest...
 
Majlis ini serba sederhana sahaja, makanan catering plus ngn kambing sekali.... Kat rumah cuma tambah masak ayam sambal, rojak, sayur keladi dan ikan masin. nyum nyum... Mungkin rezeki alhakim murah, dari sehari sebelum majlis dan hari berlangsung majlis, banyak sangat saudara mara, jiran-jiran sedekahkan kueh-mueh... hampir 10 jenis kot, agar2 je ada 5 jenis kot.. plus kek, bahulu.. alhamduillah rezeki anak mama la kan.. syukur... Sayangnya, makanan tak sempat posing.. bz sgt mak pengantin neh.. hehehe....
 
Pagi seawall pukul 7.00 aku ngn hubby dah bergerak ke pasir gudang untuk amik makanan kat sana, jauh kan?? hehe.. xlah jauh. sejam ke perjalanan.... Balik ke rumah, hampir pukul 11.00. Majlis bermula dengan bacaan berzanji dan marhaban..
 
 
 
En Hubby tengah baca berzanji. Pn Isteri tukang amik gambor sahaja.. eheheh..
 
Biasanya, baby akan di cukur jambul, tapi disebabkan alhakim dah botak masa 7 hari dan rambut dia pun tak tumbuh lagi, so kita bawak akim jumpa tetamu.
 

My Mak with New Cucu

Akim jumpe tetamu

Makcik-makcik saya

May mother in law yang hujung tu....
 
Selesai berzanji dan marhaban semua, tetamu di jemput makan.. Nikmati juadah yang ada. Alhamdulillah, tetamu tak surut, sentiasa ada jek, walaupun letih tapi mmg rasa seronok sgt. Tetiba jadi mak pengantin, Malu plak rasanya, hahaha.
 
 
01 Jun 2013 bersamaan dengan tarikh wedding anniversary me ngn hubby yang pertama. Alhamdulillah dah setahun dah kan.. Dan seronoknya tahun pertama ini, tuhan bagi hadiah yang amat istimewa yang mana kami sambut bertiga dengan mohammad alhakim, hadiah yang paling-paling istimewa dan best sangat tu la.. hehehe.
 
My kakak dah buatkan kami pulut kuning special untuk raikan wedding anniversary kami ni.. tq kakak....
Pulut kuning

Happy Wedding Anniversary.. Setahun Yang lepas baju ni la kami
pakai untuk disatukan.. cewahhh.. Still muat lagi, blm gemuk sgt la tu.. syukurrr. :)


Me n Alhakim
US-CINTA HATI SAYA

Alhamdulillah, selesai majlis akikah mohammad alhakim dan majlis anniversary mama dan papa. Semoga Allah sentiasa merahmati kehidupan kami sekeluarga InsyaAllah.
I LOVE YOU MOHD AL KADRI n MOHAMMAD AL HAKIM..
Kalian berdua kebahagiaan mama dan semoga kekal hingga ke syurga.. Aminnn......

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...