Wednesday, December 11, 2013

Berhentilah menjadi ibu yang stress

Perkongsian bermanafaat dari laman Facebook Prof Dr. Rozieta Shaary.

NAK TIDAK PERLU PERFECT UNTUK DIDIK DENGAN BAIK.
 Berhentilah menjadi stress kerana anak belum pandai itu dan ini.

Jika anak belum boleh berjalan pada usia 12 bulan ke ...bawah tapi anak jiran sudah pandai, janganlah stress. Jika dia sudah mula merangkak dan bergayut, itu petanda baik.

Jika anak belum boleh bercakap pada usia dibawah dua tahun, janganlah nak dimarah anak itu. Hanya pastikan pendengarannya okay, bahagian rahang tengkok, lidahnya okay. Bawalah berjumpa pakar jika dia langsung tidak boleh bertutur apa pun pada usia melebihi 2.5 tahun. Sekadar memastikan.

Jika anak belum pandai membaca, janganlah dimarahi anak itu. Ajar dengan sabar. Jika dia masih belum boleh membaca pada usia 8 tahun, bawalah berjumpa pakar untuk mengenal pasti jika dia Dysleksia.

Mesej ibu hari ini ialah - janganlah terlalu stress kerana membanding atau dibanding anak anda dengan anak orang sehinggakan anda merasakan diri anak bukan ibu atau bapa yang baik dan anak anda anak yang tidak cemerlang. Dan yang paling ibu hendak ingatkan jangan sekali izinkan di hati tercetus perasaan benci kepada anak kerana susah sangat nak didik dia
.


Perkongsian yg sangat berguna sebab selalunya perempuan yang baru bergelar ibu dan tiada pengalaman menjaga anak kecil adalah sering susah hati.. yes..seperti aku yang dulu.... Lagi-lagi kalau tengok anak kwn2 yang sebaya anak kita dah pandai lebih. Biar lambat asal selamat. Jangan stress sebab tu akan bagi effect pada baby kite, buat terbaik untuk anak-anak tanpa buat mereka rasa stress ubtuk memenuhi keinginan kita.. bye..
 

Tuesday, December 10, 2013

Cerita takde cerita

Assalamualaikum...

Lama sangat tak tulis blog.. Banyak cerita dah terlepas. Dah expired dah pon.. hehe..

Pasal akim plak, die dah besar sket. Mmg rasa makin mencabar, dah pandai merajuk, kalo papa or mama keluar rumah n tutup pintu.. Nah, dengar la tangisan kesedihan die tu... blm citer mogok kalo barang yang die pgg tu kite amik... Kalo kene marah pon dah pandai mencebik n nangis.. cute sgt.... tapi nangis jap je la... hehe... Tapi die ttp anak yang kuat.. Kalo setakat terhantuk sket2 tu, sempoi je muke.. mama gigit pon wat dek jek...  hehe.. rindu plak dak akim nie...

Ha, saje je kan. dah takde cerita.. citer la pasal anak. Erm  kisah aku plak, last Saturday gi final aadk idol kat PICC Putrajaya.. Meriah banget... tapi yang paling best adalah, I dpt tgk abg nuar zain... wahhhh..... cairrrr mak... gatai tol mak akim nie... gambo, nanti lah upload. tak senang la... :(

oklah happy working semua.. bye...

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...