Thursday, November 13, 2014

My Baby Muchuk....

Dah besar dah dia.... Nakal, manja, pandai merajuk..
I love u sayang....





 Di pagi hari, mama nak gi keje, tercari cari stokin yang nak di pakai.. Berpusing-pusing cari... Rupenyeee......

Comel je kat kaki die tu... Bile soh amik gambo, siap duduk n posing... anak oo anak....



Tuesday, November 11, 2014

Resepi buat roti paling senang!!

Hari tu nak gi picnic, sibuk la buat roti bagai kan..

Roti sosej.. tetibe rasa lapar

Bun.. Cicah kopi pon sedap...gebus gitu
So, nak share resepi paling mudah, simple n InsyaAllah jadi ngn u olls semua.
Resepi ni aku dapat kat FB, perkongsian kak Kathy Kay n dah 3,4 kali buat dan hasil tak penah kecewa la!! Selalu tak cukup adalah... Ewah, hot sangat gitu kan..

Jom tengok resepi..

Roti -

Yis 1 paket (11 gram)
1 cawan air suam
4 sudu gula
2 sudu susu pekat

Campur semua bahan di atas, tunggu dlm 10 minit. kalo berbuih tu, elok bebenor la tu, sebab yis dlm keadaan baik.. Pas 10 minit tu campur kan

I biji telur..

Gaul sehingga sebati

3 1/2 cawan Tepung Gandum
2 sudu planta

Gaul tepung n planta.. Sebati..
Pastu- masukkan bancuhkan yis tu sket demi sedikit dlm tepung..Bancuhan yis tu ikut kesesuaian tepung. Kadang bancuhan tu lebih, kalo termasuk semua dalam tepung, doh jadi cair n melekat-lekat. Masukkan tepung sket2  sampai jadi doh yang lembut n x melekat di tangan. Uli dan uli la sampai doh jadi lawa... hehe


Rehatkan doh dalam sejam.. Dah kembang 2x ganda.. Pukul-pukul sket, biar angin kuar, pastu uli sket, biar doh jadi cantik.. pastu ley la wat bentuk apa yang di inginkan, nak wat bun ke, mini pizza ke.. ikut la tekak korang....

Dah bentuk, biar kembang setaman sekejap, dalam 15min ke stgh jam...Baru bakar... 150 degree sampai masak..

Dah masak, kuarkan dari oven, sapu ngn marjerin atas susu cair untuk kilatkan roti n lembutkan roti. Pastu bole makan.. nyumm...


Selain roti, aku gunakan untuk doh pizza jugak.. Memang la tak sama ngn pizza hut n dominos, tapi  untuk tekak kuarge memang bola sangat.. Ikut kreativiti masing-masing la...
Nanti aku share resepi buat pizza pulak eh.
Pizza.. Nyummy...

Sedap nyaaa...
Ni aku share, cara gulung roti yang macam kat atas tu...
Aku letak sos and mayonis. Kalo ade mozzarella, lagi syiok...
Selamat mencuba...





Monday, November 10, 2014

JOM KE BAYOU LAGOON WATER PARK MELAKA !!!

Assalamualaikum

Plan hari cuti!!!
Planning awal nak wat bbq kat pantai Pengkalan Balak Melaka ngn kengkawan. Tapi last minit semua cansel, tensen tau I... Memandangkan semalam nya dah belikan akim pelampung itik, aku pon dah beriya-iya wat roti n kek pisang konon nak piknik, aku kena jugak kuar ke mana-mana.. Janji ley lepak mandi-mandi..
Roti sosej

Bun Kosong..sape nak resepi??? angkat tangan!!

Pagi-pagi hujan, pukul 9 lebih, hujan dah berhenti. Papa!! jom gi mandi gunung Ledang!! Siap-siap pakai baju mandi n tapau kek & roti. Tak lupa, baju-baju n pelampung baru akim.. heeeee

Jom!!!


Eh, papa masuk highway?? Rupenya terus ke Bayou Lagoon Water Park Melaka.. Yeahh!!! tapi pakai baju buruk jek.. hahaha.. Belasah la.... Dah lama plan nak gi Bayou Lagoon ni, tapi tunggu masa yang sesuai, ingat nak gi ngn geng mak jems, tapi dah tak menyabar.. I survey kawasan dulu la ye u olss.. hahaha..

Lokasi Bayou Lagoon Resort ni kat Bukit Katil Melaka, Kalau dari Tol Ayer Keroh, Jalan terus sampai jumpa traffic light simpang 4, kanan ke MITC, amik ke kiri, straight saje.. Sampai jumpa simpang ke kanan arah Bukit Katil.Staraight je, nanti nampak bangunan tinggi sebelah kanan ada board Bayou Lagoon Resort. Sampai!!!


Boleh sewa apartment untuk tidur-tiduran n mandi mandi kat waterpark. Walaupun waterpark ni tak la sebesar Wonderland or A Famosa Resort jauh sekali Sunway Lagoon, tapi memang best. Tempatnya bersih n airnya sejuk!!! Yang penting Akim Happy sesangat la... Tiket masuk dewasa Rm20.00 perperson n kanak-kanak RM 15.00. Akim FOC.

So untuk info lanjut ley click sini


Ok lah, Jom layan gambo akim gedik mandi mande!!
akim bersama pelampung itiknya..

kaki jejak tu.. suke la jln2 kat kolam ngn itik

Anak n ibu.... emoknye mama die.. hahahaha

Best moment..

Mama, akim n itik. Akim excited nak lompat dlm kolam.. selambe die je.

Kat kolam ni aku rendam akim, terbatuk2 die.. hahaha.. saje nak biasekan die ngn air..
sok akim ley follow papa diving eh...

Dah berendam lapo plak.. Tu kek pisang yg mama buat.. sedap ka?

Time lapo mkn ape pon sedap.. hehe....

Pas makan, kite gi mandi lagi... :)

Gigih okeh bawak pelampung sendiri..

Mandi ngn papa!!!

Papa n akim...

Peace papa!!!
Inilah kisah cuti kami sekeluarga minggu ni.. Best dapat spent time ngn family..
Next time datang lagi laaa....  

Thursday, November 6, 2014

Demam Denggi

Assalamualaikum.

Denggi datang menyerang!!!! Betul korang, kat area taman perumahan aku dah diserang denggi. Sebenarnya dah lama, selalu sangat ada sembur nyamuk dari pejabat Pejabat Kesihatan tu.

Nyamuk jahat

Bulan 8 ari tu aku kene denggi gak., Mulanya tak bajet pun demam denggi, ingat demam biasa je. Dah la tengah period time tu, Tapi demamnya memang teruk, badan sakit, makan pun tak lalu, kepala pening jek. Makan ape pon tak nak, hubby siap belikan burger KFC, konon nak pujuk soh makan. Baru burger tu depan mata, dah terbeluek.. muntah... Makan panadol pun, jap je berpeluh tp pastu sejuk n sakit badan memang tak hilang. Udahla time tu ada wedding anak saudara hubby kat kampung.. Sorry la memang tak turun padang pun rewang.. 

Hari pertama demam dah gi klinik, amik mc.. Check darah, suhu badan masa tu 41c. Panas tak panas badan. Tapi result darah masih okey. Doc cakap gak pas 3 hari kalau demam lg, datang klinik semula. Pastu balik kg wedding, gi berurut kat umah bidan. Bidan kata peranakan jatuh pulok.. Urut la pulak. Pastu Alhamdulillah la, badan kurang la sakit2 nya. Tapi demam ada lagi. Balik umah, naik keje hari isnin, tak larat. keje half day. Hari selasa, kt badan byk ruam2 merah, tang ni risau pulak. Trus gi hospital. Alamak, sekali check darah confirm ade denggi... Kena masuk wad, platelet darah dah turun 43. So masuk wad gak malam tu pukul 11.00 mlm. 

Kad wad, takde lain, keje kene cucuk saje. 3,4 kali jugak la kene amik darah, sampai 1 masa tak dapat-dapat darahnya, sakit woo kene cucuk-cucuk... Doctor kate, simptom ruam-ruam tu makna nya demam tu dah nak baik, tapi kene pastikan patelet darah tu naik sebelum dapat keluar. Cara nak naikkan platelet darah tu adalah, minum banyak air masak, Sebab tu, jumlah air yg di minum nak kene catat dalam paper,, Jumlah kencing pon nak kene sukat gak tau.. okey, jgn geli eh.. ni realiti.... huhuhuhu...

Esoknya, Seawal 6.00 pagi dah dtg amik darah, pukul 9.00pagi pun datang, kalau platelet darah tu naik, dah boleh balik.. hip hip horey.. gigih lagi minum air masak byk2... huhuhu.... Keputusan keluar pas lunch, Alhamdulillah, naik 73 kot. Cepat-cepat packing barang, nak balik. hehehe
Alhamdulillah, semuanya okey.

Ada gak kawan-kawan bagi tips nak naikkan platelet darah, minum 100plus, air kelapa, air daun betik n makan sup ketam. Keberkesanannya tak tau la pulak, tp usaha la kan.

Masa aku masuk wad ari tu, rupanya ada member sekerja, dok 1 taman perumahan pon kene denggi jugak. masuk wad jugak. Baru-baru ni, member sekerja yang jugak jiran aku pon kene denggi ngn anak die yang umor setahun lebih pon kene jugak. Kesian sangat. Camne nak setelkan masalah ni???

1 je cara nak elakkan dari jangkitan ni, kebersihan longkang n sekitar taman perumahan kene jaga. Ni kalo tengok longkang, memang fengsan!!. Yang penting kesedaran. Ni kalo harap pej kesihatan je, memang la tak jadi apa... 

Ok lah u oolss... jagalah kebersihan rumah kite untuk kesihatan bersama. Jauhkan aedes dari kehidupan kite, seksa wooo kene kene denggi...


Wednesday, November 5, 2014

Resepi Buttercream

Okey, i dah janji nak bagi resepi buttercream terlajak senang...

250gram cream well
100gram margerin
150gram gula icing

Cara :
Pukul sampai kembang semangkuk.. Kembang, biler cream tak meleleh bile di terbalik kan..
Bahagi beberapa bahagian, letak pewarna dan sedia untuk di gunakan.

* Cikgu kata - guna marjerin lebih baik dari mentega/butter untuk buat cream, sebab agak pekat sket bila nak bentuk n hasil lebih cantik. Kalo butter die lebih lembut ye anak-anak.Kang nak wat bunge sume jadi bunga layu.
* Cikgu kata lagi - Kalo nak wat hiasan kek ni, lebih baik dalam bilik yang ade econ atau sejuk, so cream tu tak jadi lembik. Masa aku wat ari tu, mmg panas sket, bunga jadi jugak cume agak kurang kemas la. padahal die yg tak pandai, nak salahkan panas pulok.. :P 

Simple kan...

Peralatan lain
 Plastik n nozzle..

Masukkan cream dalam plastik then scrett atas kek..
selamat mencuba!!


Kursus Hiasan Kek Cawan bersama Kolej Komuniti

Assalamualaikum.
Haaa, lengkap tajuk. Senang nak carik.

Kursus ni aku join masa fiesta di Pasar Tani Bukit Gambir, Yuran masa ni baru RM5. Dorang bagi cupcakes 4 bijik n ajar kite cara gunakan noozle, setiap noozle akan hasilkan bentuk yang berbeza. Mengigil jugak la tangan masa nak buat. Cikgu-cikgu pun sempoi. Kebetulan, aku sorang je time nak belajar tu, wah, seperti anak murid kesayangan pulak.. haha.. okey tipu jek...

Gigih sangat kan..

semangat!!

Nak siapkan 4 bijik cupcakes tu bukan lama pon, try test kejap, eh dah abis dah cupcakes nye. So kursus nya pon sangat cepat la, 30 minit je kot. Boleh la belajar basic je. Nak lebih, sila ke Kolej, sambung kursus lagi.

Ni yang paling susah

Mengigil tangan nak conteng kek

Kursus 30 min dengan bayaran 5 hengget, dapat plak cupcakes 4 biji, dapat jugak sijil... dasat ar, Kolej Komuniti Ledang ni kan. I like..Tengok, cikgu pon lawa. ensem n comel-comel belaka.. i like lagi...
Tq cikgu!!

Hasil.. Memang tak lawa tapi puas hati hasil kerja tangan sendiri.
So, sapa berminat nak join kursus jangka pendek atau panjang bersama Kolej Komuniti, bolehla hubungi kolej yang berhampiran, dan untuk yang nak kursus kat Kolej Komuniti Ledang, boleh la hubungi

No tel - 06-9783597
Website : http://www.kklej.edu.my/v2/
Facebook : Jabatan Pembelajaran Sepanjang Hayat Kolej Komuniti Ledang

Banyak kursus2 yang di tawarkan, cth- buat roti n pastri, cheese cake, repair econ,service motor dll.Kalo ada geng boleh mohon nak kursus yang korang minat, call je, nanti bincang la ngn pegawai sana. Tapi harga tak la dapat RM5 ye, sebab harga ni masa dorang wat event ari tu. Tapi aku ley jamin, harga yg dorang tetapkan memang terlajak murah. Berbaloi-baloi..

Ok lah, byk dah promosi ni.
Untuk readers yang nak kursus kat Kolej Komuniti Ledang ni, kalau nak kursus wat roti, kek, pastri n masak-masak, apa kata awak awak ajak saya.. Ley cukupkan korum sambil luaskan silaturahim.. Ilmu dapat pahala pon dapat.. ewahhh... huhu...

Ok la. Tu jek.
Ops, saya nak share cara wat butter cream yg sy belaja masa kusus ari tu.
next entry okeh...

Last sekali, nak tayang gambo kekash hati yg sangat teruja bila di hadiahkan cupcakes comey tuu...

nampak menarik jek.. 

nyum.. macam sedap la.. manis.. nyumm

Mama, i like it... 

Sedapnya.. 

Next time mama buat lagi eh.. plzzzzz 

Tuesday, November 4, 2014

Happy Deepavali

Vanekem..
Happy Deepavali!!

Jahat tau!! dah 2 minggu lepas kite berdeepavali, tp baru nak update, selalu ketinggalan ketapi... Haissh, apa bole buat, janji rock!! 

mama n akim n kopek...
Deepavali pada 22.10.2014, dari pagi dah teruja nak pegi beraya tau. Pukul 4 bergerak menuju ke Asahan Melak. Ke rumah ex bos yg baru je transfer ke pejabat lain. Aku penah update gak dulu beraya ke umah en selva ni, masa muda-muda dulu la.. Masa rambut tengah gerbang-gerbang gitu.. hahaha... Skang beraya lagi tp dah bawak beg tangan dah.. huhuhu...

Sampai umah en selva pukul 5 lebiy lepas tersesat seketika.. Maklumla, hari hujan so x nampak jalan. hehe.. alasan semata.. As usual, makanan yang pertama dihidang n menjadi rebutan adalah maruku. hahaha.. Akim pun suke okey, tak sempat habis, ambik lg.. dan lagi.. pastu sepah.. nasib laaa.. Pas makan kueh, jom makan nasi beriani.. nyummm... Best gilor makan beradap ngn mak jemah-mak jemah.. Settle makan, baru soh laki makan.. eh rupenye kaum suami-suami ni tak tau yg kita dah makan sedap menjilat jari.. Keh keh keh.. siap bagi bau tangan lagi.. menusuk...
Maruku kegemaran ramai...

Miza yang teruja nak mkn nasi berani.. haha

Semangat mak jemah nak mkn nasi. ley lupe plak kat en asben masing2 eh...

Me n mama jue

Makan dan makan dan makan...

Semua dah kenyang. dah sendawa 2,3 kali.. Moh gerak ke umah kalai pulak. Singgah dulu beberapa check point untuk tunaikan apa yang patut..  Sampai umah kalai dalam pukul 8.00 malam. Husband kalai siap jemput kat depan sebab tak tau umah.. Sampai umah kalai, wah meriahnyaa... patut la soh datang malam, ada open house upenye... Meriah, 1 malaysia... Mak kalai ni meniaga kedai makan, so mmg ramai la tetamu. Sedap nya makan puri, tosei ngn rendang ayam, kambing.. arggh.. tetibe rasa lapar la pulak. Semua dah kenyang, masing masing bergerak balik.. Tapi si mak jemah ni, nak jugak meronda ke mydin Jasin. Sopink-sopink jap kat mydin, then gerak la balik. Seronok dapat gi jenjalan makan-makan free n rapatkan silaturahim n akim dapat duit raye deepavali... ehhhh?? huhuhu

Harap next year bole repeat lagi beraya bersama dengan lebih banyak yg join.. Konvoi mak jemahh.. hahaha.. Okeylah.. bye. 

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...