NUFFNANG

Wednesday, May 28, 2014

Happy Birthday Sayang....

Sambut birthday hubby tersayang.
Kebetulan ada kat kg dengan anak-anak sedara. Hantar mak balik kampung, so bz kemas umah yang dah sebulan di tinggalkan, paham-paham jelah habuknya, so tak sempat la nak prepare wonderful punye celebration kan.

Alhamdulillah, anak sedara ada, so bole mintak dia belikan kek, sempat gi beli buah-buah ngn jajan jek. Tak luak pun jajan nya, semua dah kenyang mkn nasi ngn lauk kampung special.. nyummehh...

Celebrate birthday hubby 03/05, sambut sekali besday anak sedara yang dekat-dekat je tarikhnya, nana 01/05, kiki 02/05 dan mama 28/04.. Terer je abang aku adjust kan? tak jauh tarikhnya.. hahhaha...
Bile anak sedara beli.. dot dot katenyeee....

kiki-nana-mamat n hubby....

Jom potong kek!!. abaikan kiki yang mcm wanita dlm pantang. hahahha.. beliau masih bujanggg

Happy birthday hubby, semoga menjadi husband yang terbaik n papa yang superb untuk akim.. I love u so strong... aummmmm.... :)

Untuk anak-anak sedaraku, semoga jadi anak yang baik dan jaga diri baik2... sekarang byk manusia yang bukan berhati manusia, so hati2 ye sayang2 ku semua.... 

Alhamdulillah.. dapat jugak wat entry celebration birthday hubby ku sayang.. hahahaha

Ok tu jek.. bye...

Monday, May 26, 2014

Sukan Sempena Hari Antidadah Kebangsaan Peringkat Negeri Johor

Assalamualaikum...
Hye semua, harap sihat selalu.. Lama tak update blog... Rindu tau... Hari tu, mood memblogging agak down sebab tak bole nak upload gambar, tapi lepas dapat selesaikan masalah tu, idup kembali ceria.. Semangat kembali membara dan taraaaa, terima lah cerita yang dah berabad lamanya.. hahahahaha...

Ni cerita bulan Februari hari tu, 19 Februari 2014. berkerak dah gambar dan cerita ni.. Tapi nak jugak update, sebab kisah seronok harus la di kongsi bersama kan???

Setiap tahun memang ada sambutan Hari Antidadah ni, tak kiralah, peringkat kebangsaan atau antarabangsa... Tahun ni sambutan untuk Peringkat Negeri Johor diadakan di Kompleks Belia dan Sukan Negeri Johor, depan Stadium Tan Sri Dato Hj Hassan Yunos, Larkin. Banyak jugak acara yang di pertandingkan dan semua acara kami hantar wakil, yang paling best, kat tempat aku ni, wanita nya ada 12 orang, sorang cuti bersalin dan sorang lagi sedang membuyung.. so tinggal 10 saje. Setiap acara tu boleh dikatakan perlu ada wakil wanita kecuali futsal dan tarik tali... Oleh sebab tu jugak, hampir kesemua wanita2 perkasa ni di pilih ke sukan tersebut walaupun tak berape nak atlet sangat.. hahaha...

Aku masuk bola tampar, ha, sebelum ni pon aku ada post pasal bola tampar ni. Memang tak reti pon tapi tampar je lah apa yang boleh.. hahaha, yang lain-lain ada game badminton, bergu lelaki n campuran, congkak, dart dan carom.  
Ni final badminton bergu dan di menangi oleh CCRC Muar.. Team kami la tu!!

Amboi ahkak, gembira nampak.... yesss

Kami!!! 
Pertandingan mula lebih kurang pukul 9.30 selesai majlis perasmian, Mula lah perang sahabat. Team bola tampar kitaorg ni walaupun tak menang tapi baju cantik.. Ada orang sponsor jersey cantik, pas pakai sila pulang.. kahkahkah... 

Untuk team badminton bergu lelaki dan bergu campuran, Team kami masuk final dan acara ni acara akhir yang mana semua berkumpul utuk tunggu penyampaian hadiah. Time ni team kami la paling meriah dalam bagi sokongan, memang menang sorak lah.Tapi puas hati sebab dapat johan dalam dua2 acara, hoiyeahhh...Pertandingan selesai dalam pukul 4 dan terus dengan penyampaian hadiah, ada 13 pasukan yang bertanding, markah keseluruhan di kumpul untuk menentukan juara keseluruhan. Semangat sokong team badminton membawak ke masa penyampaian hadiah plak. Yang paling sweet sekali, team CCRC Muar dapat tempat ke 5 dlm 13 pasukan. Seronok!!
Ahli sukan!!

Atlet Bola Tampar yang menang gaya.. Janji seronok.. hehe
Selesai semua dekat pukul 6 jugak, naik bas n balik Muar. Singgah makan jap kt Macap dan terus balik.... Sampai rumah pukul 9.30mlm. Penat!! Apapun tetap seronok dan enjoy. Kesian kak sutini, main bola tampar sampai jari kelingking dia tulang beralih, tak boleh tegak. Sampai skng wat rawatan n fisioterapi. Walaupun macam tu kak su tetap semangat n antara player yang bagi markah untuk pasukan bola tampar.. Cayalahh...
Jom balik!!

My team... Chaiyok la korang...

Team CCRC Muar.. Semoga sentiasa bersemangat!! yeaahhhh....

Thursday, May 15, 2014

Program!!

Assalamualaikum....

Hari ni program indoor game kat tempat kerja ni berjalan lancer. Diakhiri dengan poco-poco... Bukan main gedik lagi kan...

Alhamduillillah, selesai pengucapan awam dengan  pengacara majlis lagi.. Senang kerja kan..  :)










Sunday, May 11, 2014

Happy MotherS Day

Assalamualaikum...


Aku nak ucapkan 

SELAMAT HARI IBU

kepada  yang tersayang...

1. Mak kesayangan aku, d one n only.. NORPAH BINTI HARON.. I love u mak, semoga Allah memberikan mak kesihatan yang baik, keberkatan dunia akhirat dan kebahagian bersama anak-anak. Mak terlalu sempurna untuk kami. nenek yang terbaik untuk Akim. Sayang mak ketat-ketat.. I love u mak..... Terima Kasih atas segala-galanya.

2. Mother in law, Pn Hajah Kalsom binti Jalil. Walaupun baru hamper 2 tahun menjadi menantu mak, mak memang ibu mentua yang paling best.. Tak pernah membezakan anak n menantu-menantu mak yang lain dan penuh dengan nasihat dan tunjuk ajar. Dan terima kasih juga kerana melahirkan dan membesarkan anak mak Mohd Alkadri bin Amin sebagai seorang yang handsome dan bertanggungjawab. :)  Terima kasih mak....

3. My sister n sisters in law, semoga menjadi ibu yang hebat untuk anak-anak kita.

4.Friends n readers, bersyukur la kerana kita di beri peluang untuk merasai nikmat menjadi seorang ibu. Semoga kita menjadi ibu yang terbaik. InsyaAllah

Untuk semua wanita-wanita hebat di dunia ini

HAPPY MOTHERS DAY

i love you mak-mak

Saturday, May 10, 2014

Resepi Spaghetti Carbonara Simple

Assalamualaikum...





Malam tadi, aku ngn akim dok berdua je. Papa nya akim tu gi mancing ngn member2 PPOC. So malam tadi aku masak spaghetti carbonara ngn fries saje.. Erm, membantu sangat dlm proses diet aku kan?? haha... dasar takbley tahan napsu... Dah lama kepingin, tp pikir2, hubby dah la pemakan pedas tegar, kang masak creamy2 ni tak lalu plak die. Aku ni dah la sentap kalo hubby tak makan or mkn sket bile aku masak. Dan dan tu la keluar, " nape mkn sket? mama masak tak sedap eh? " buat muke sediy sket... Dah tu, bile laki boncit, bising plak.. "papa ni boncit laaaaaa"  padahal salah sape??? muahahaha.. Bini sapa la nie... :P


 Ha, balik cerita pasal carbonara ni... senang je upenye... makan la dua beranak beradap2... Akim pun skang ni suke makan sendiri. Aku ok jek, sepah pon takpe.. Tapi aku akan pastikan aku suap dulu. agak2 dah kenyang sket, die mula tolak time tu aku bagi die mkn sendiri..  Ok la kan, die suap masuk mulut la.. sket2 pon takpe.. Belajar..... Uish, citer carbonara pun tak setel, asik menyimpang jek... Bole la aku share resepi carbonara simple ni untuk sape2 yang minat nak buat...



RESEPI SPAGHETTI CARBONARA SIMPLE
**dapat dari blog gak tp ubah sket sbb byk brg takde**



Bahan :
*untuk makan 2 orang


Spaghetti secekak- rebus + minyak masak sket
1/2 tin sos carbonara mushroom PREGO
1/2 kotak susu UHT kecik
Isi ayam potong kecik2- ikut la nak banyak mana
Bawang merah + putih - diracik halus ( aku pakai blender je )
Sedikit serbuk black pepper
Marjerin/butter/ minyak zaiton
Cheese mozarela or parmesan- optional  aku tak letak pon..
telur - optional


Cara -
1. Masuk butter/marjerin/minyak zaiton
 ( pilih salah 1 yerk, jgn boh semua. kang banjir minyak plak)
2. Tumis bawang merah dan putih sampai sedikit masak
3. Masukkan sos prego dan susu
4. Masukkan isi ayam
kalau pekat sangat, sila masukkan air yerk
Masukkan serbuk black pepper
Masak pakai api kecik, biar mereneh. Kalo agak tawar tu masuk la garam sket.
Tutup api. Kalo ade cheese, tabur la...


Kalo ikut resepi asal, die mesrakan spaghetti dengan kuah dalam kuali, masak sekejap n masuk telur. lemak berkrim uolls.. tapi aku tak masuk telur.. dah bertelur2 dah nie.. :P
Kalau tak mesrakan mee dan kuah dalm kuali pon takpe, mesrakan dalam pinggan n terus ngap je la.. ermm, 1st time makan n buat.. Not bad la.. Lagipun aku guna mende yang ada dalam rumah jek, tak kuasa nak membeli minyak jeton, chesse, herbs bagai.. apa yang ado... Alhamdulillah. Tekak mak mok cam aku mmg tak say no punye.


Hubby balik mancing, subuh. Bagi brekfes spaghetti carbonara ni. Bila tanya -sedap x? Ermm,kurang la, yang ari tu lagi sedap. Kannnn, dah kate dah. ari tu buat spaghetti bolognaise ala melayu, extra pedas.. memang la kanda suke kan... tekak jawa, gitu lah...


Aku tak pandai masak, sket2 tiru resepi orang bolehlah... Yang penting, perut kenyang hati pun senang kan... ok lah, sape yang agak2 femalas n nak keje senang, bolehlah try resepi spaghetti carbonara simple sangat ni...
nyumss..
bye....


** tak dapat belanja gambar sebab semua dah kene ngap ngap**