NUFFNANG

Wednesday, June 25, 2014

Dugaan sebelum ramadan.. Salam Ramadan

Assalamualaikum...

3 hari lagi ramadan akan tiba.. Yahooo, puasa kita... Alhamdulillah, berjumpa lagi dengan bulan ramadan.. terima kasih Allah sebab memanjangkan usia untuk menikmati nikmat puasa pada tahun ini.

 Sebelum berjumpa dengan Ramadan, di sini, saya ingin menyusun 10 jari memohon keampunan dan maaf kalau selama dalam penulisan blog yang takde apa-apa ni, ada ayat atau patah patah kata yang mengganggu dan menyakitkan hati sesapa, mohon maaf zahir dan batin.. sesungguhnya, saya cuma manusia biasa yang tak lepas dari melakukan kesilapan.. Maafkan saya..

Maaf juga saya mohon dari pihak keluarga, andai apa sahaja kesilapan yang kami lakukan sama ada, sengaja atau tak sengaja... maafkan kami sekeluarga...

Sekarang ni, saya di beri sedikit ujian kesihatan, tak serius pun, masih mampu bekerja dan berkhidmat untuk keluarga. Tapi, dengan ujian sakit gigi, sakit uluhati, selsema yang tiba- tiba datang, dan badan yang seolah rasa nak demam. Datang sekali gus, membuat saya terfikir yang Allah sedang menduga saya dan menyucikan dosa-dosa kecil sebelum saya menjalankan ramadan ini. Terima Kasih Allah. Syukur Alhamdulillah..

Semoga ramadan ini menjadi titik permulaan kepada sesuatu yang lebih baik, perubahan ke arah yang lebih positif dan kekuatan iman dalam mencari keredhaan yang maha esa.

SALAM RAMADAN..

Monday, June 23, 2014

Tahniah mama zura!!

Assalamualaikum....

Cerita berabad baru nak upload.. jahat nyeee mak akim nie.. :P
25 Mei 2014, kitaorang ke rumah mama zura tuan punya blog Diary Of Me , act, dia ni kawan sekerja. Mama zura ni mehairkan anak yang ke 2 pd 18 Mei 2014, dapat gugurl lg u olls..  
Kami, makcik2 keypoh....

Baby tgh mengaruk nak susu, sibuk je sume nak bergambo.. ishh...
Tengok orang dapat baby ni, terasa nak jugak dapat baby baru.. wangiii nye.... tapi pikir nak berpantang dan menahan sakit kena potong tu.. aduyaiii... dapnye.... :)
Suka sangat amik gambar kan?? senyumm.. amir,ape motif ko kat situ?
Kepada mama Zura, tahniah atas kelahiran baby baru..
Semoga dengan kelahiran baby gurl ni, akan menambahkan kebahagiaan dan keceriaan dalam keluarga.. :)

Sunday, June 15, 2014

Happy Daddy Day

Selamat Hari Bapa kepada encik hubby ku sayang...
Semoga papa akim sentiasa bahagia dengan kami..
Semoga papa sentiasa menjadi papa tyang torbaik dan hubby terbest kepada mama n akim...
we love u sayang....

Papa akim = chenta ati mama.
:)

Saturday, June 14, 2014

Roti pizza or Pizza roti?

Pizza dari kekasih untuk kekasih... wahhhh, pitam!!!!!
Tak susah memenuhkan tembolok kami laki bini. 
Pizza semudah 1,2 ,3 oooo lalala in d house...

Dah la, xde keje, xde modal nak post entry.. kan.kan.kan???

nyum..nyum...

Friday, June 13, 2014

Kenduri kahwin Di Peserai Batu Pahat

Assalamualaikum...

Beginilah dikhabarkan kisah 7 hari yang lalu, di mana hamba bersama suami dan anakanda tercinta telah menuju ke majlis persandingan anak kepada kenalan hamba di batu pahat dengan menaiki kenderaan besi.Perutusan jemputan dari pihak kenalan telah kami terima sepurnama yang lalu, demikianlah adanya.. ewahhhhhh,,, klasik sangat kannn..... Motip nak klasik??

Sebab nya adalah, tema majlis kahwin kali ni macam kesultanan dulu-dulu gitu. Siap pengawal, dayang-dayang n mak inang ko tau.. keleesss kak min....

Pelamin yang gah kan, kan cam raja-raja melayu lama tu.. alaa cam dalam pelem tu.. tau pelem???
Mak pengantin, aku panggil kak min jek. Dulu husband kak Min sama keje dengan aku. Tapi dah meninggal 3 tahun lepas. Cerita nya kat sini. So, lepas arwah meninggal, aku dengan kawan-kawan still berhubung ngn kak min. Ala-ala neverending relationship la kan..  Tapi masa sampai majlis ni, tetiba rasa sebak sangat. teringatkan arwah. :(

Sebelum touching lebih-lebiy, baik amik nasi n makan banyak-banyak.. lapar ni.... Sedapnya nasi ngn lauk pauk. Serius tak sempat nak ambik pic. Teruja sangat. Akim pun suka juga nasi tu. Sedap nyum nyum. Pas makan nasi, makan kueh pulak, Akim nyer fav, apam polkadot.. 4 biji kot dia makan sorang pastu siap mangkuk kertas pon masuk mulut, alahai anak aku.. Makan sama cam mak die, rakuss,,, hahahah

Kat tangan kiri dia tu, apam polkadot kaler kuning

Tangan belah kanan, apam polkadot kaler pepel...

Dalam mulut penuh kan... Tapi mata masih tengok makanan..
yeahhh!! anak mama suka makan.... :)

Paksa papa dok depan pelamin, akim mulut penuh lagi....
Siap makan nasi dan kueh2, lepak-lepak makan buah, eh mkn lagi?? hehe.. Arul n family sampai, meh dok kat table ai.. Tak lama lepas tu wan n family pun sampai jugak.. Bawak la si kecik ana banananana.. hahaha.. comeynye, budak kecik ni.. geramm haku.. meh kat auntie.... 

Hye auntie, i am ana... Saya bad mood sket... heee

Peace... dah mcm kembar si arul ngn wan nie, baju same, cap same.... 

Hehehehe, amacam? cam happy family tak?? weeeee... **verangan tambah baby lg** hahahaha

Geng gagak itam dah beranak pinak.. hehehe.. Dulu masa bujang, dorang houssemate...
Skang semua kelek anak.. Seronok bini dorang..rileks jek, ley selfie..  hehe
Bila nak gerak balik, pengantin pon sampai.. sempat jugak tengok pengantin. Ala comeynyeee
Comeykan?? Nampak hulubalang dan pengawal istana keliling tu?
Masa baru sampai tadi, hubby cakap eh ada pendekar mustar la.. Tengok-tengok ada yang pakai tanjak, masuk dalam kawasan dewan, rupanya ramai lagi pendekar2 mustar rupenya... Masuk dalam dewan, eh ada dayang ngn mak inang istana pulok.. wah keles ko mariah....
Pengantin, bad dan ecah... Tengok dayang-dayang tu, semua pakai pkai kain batik kat kepala...
ade bunge selit lagi tu.. pewiit....

Gambo kowang lagi... ini tidak adil....

Pengantin lama dan anak pengantin..
 sibuk jugek nak bergambo kat photobooth.. hehehe

Bergambar sebelum balik... cam handsome tau amik gambo pakai misai tu.. hehehhe

SELAMAT PENGANTIN BARU 

Muhammad Badrul Hisyam & Aeisah

" Semoga bahagia hingga hujung nyawa "

Terima kasih buat mak pengantin - kak min sebab jemput kami ke majlis makan kenduri terima menantu kali ni...

SEKIAN...

Thursday, June 12, 2014

Pavlova lova lover

cengini eh pavlova? 
Bawah tu cam rangup tapi cair biler dlm mulut..  time ni takde buah segar so, guna buah dlm tin.. wakaka.. kesian awok kan???

My 1st pavlova lova.. i love lova lova... 

Cuti bersama akim

 Assalamualaikum…

Masuk hari ni dah 3 hari aku cuti sebab menjaga akim kat umah.. Eh, bukan akim demam, akim sihat Alhamdulillah.. Semalam baru g klinik, dia sihat walafiat..Walaupun berat turun sikit tapi ok jek mungkin die diet sket sebab  senang jalan, biar laju sket.Aku cuti sebab pengasuh dia cuti seminggu. Maklum la, kan cuti sekolah.. So amik la peluang bawak cucu jalan-jalan ke key ell katanya.

So, aku n en hubby, berganti-ganti cuti untuk jaga si kecik ni. Seronok rupanya dok umah jaga anak erk.. Bangun pagi wat bekfes untuk laki n anak, pas bekfes, peluk2, cium laki n babai2 nak gi keje, terus gi cuci baju pulak. Sambil mesin pusing, gi mandikan budak kecik tu, pakaikan baju, wangi-wangi..  dah siap, longgokan mainan. Aku plak mandi… dah siap mandi pakai baju wangi2. Mesin basuh dah berenti pusing, jemur baju..

Siap jemur baju, tengok anak dah merengek2.. ok anak, nak tido eh. Watkan susu sebotol. Jom bergolek bersama. Golek sampai dia tertido. Mama golek sambil check fb. Dah tido, ok masak pulok.. Adui, cuaca dah la panas giler 2,3 ari ni. Rasa nak mandi je selalu kan… Siap masak, anak bangun. Bagi anak makan. Nak solat zuhur, badan lekit-lekit, ok mandi dulu. Pas mandi, solat.. jom  anak tgk temptation of wife.. hehehe..

Gitu la lebih kurang, cerita dok rumah bersama anakku sayang. Bila pandang akim ni, dah besar anak aku. Dah boleh diajar, masukkan baju kotor dalam mesin basuh, ajar kemas mainan dan paling best kalo die dengan azan, n tgk mak pak nak solat, die pon dok atas sejadah n tonggeng2, abbar, abbar.. allahuakbar la tu.  Alhamdulillah, akim membesar ngn baik. Walaupun lewat sket berjalan tp tak kisah la, aku penah baca blog, yang mana anak yang lebih lama merangkak adalah lebih genius… so?? Hehe.. 

Sekarang memang nak menikmati masa bersama dia sebab, die makin membesar n kadang tak sedar masa jalan cepat sangat. Sekarang pun rindu masa dia baby, masa di masih tembam, belom ada gigi. Senyum dia tu. ALahai anakku sayang. Moga keluarga kita diberkati, mama n papa di beri kesihatan yang baik, boleh menjaga akim sampai besar n dapat memberi kan akim adik-adik yang ramai.. eh??? 

Jom teringat-teringat memori berkasi di awal kelahiran akimon lailaaaa....


Tak sure la umur brapa mase ni,. terhidu-hidu wangian baby.. 

Rasanya masa dalam pantang, dari simpang renggam ke Pontian.


Nanges konon.. baju tu paling aku suke...

Dah besar sikit time ni, Dah bawak berjalan.
Ni dah besar sikit tapi masih tembam n takde gigi.. comelkan? hehe
Saya dah besar mama.... tengok tapak tangan ni, dah bole pegang duit..

owh pls, no camera plz...

ok bye..

Restoren ikan bakar dan asam pedas Wak Jos Sabak Awor Muar

Hari isnin, 09 jun ari ut. Tetiba malas nak masak. Aiceh ayat, tetiba konon.. padahal pantang je ada peluang... hehe... Okey-okey memang malas nak masak n tekak teringin nak makan luar. hehe.. Paw hubby belanja bukak puasa kat Muar sebab teringat hari tu hubby nak makan ikan bakar, so sebagai isteri yg prihatin haruslah kita memenuhi impian dia walaupun  hakikat memang dia yang belanja. huahuahua.....

Kami ke Restoren ikan bakar Wak Jos kat Sabak Awor. Restoren wak jos ni memang dah dikenali la kat area muar ni, aku je baru nak kenal-kenal. Restoren ni terletak kat area umah kedai kat sebelah je medan ikan bakar sabak awor, katanya dulu die berniaga dalam medan tu jugak so skang tak pasti dalam tu ada atau tak sebab dia dah sewa 1 lot kedai kat sebelah  medan tu jugak. Lebih luas, senang nak parking n tak jalan jauh la.

Argh lapa, asik bebel jek.. Jom tengok order apa...
Ikan siakap stim.. stim tol tgk siakap tu... ikan ni berat die 700gram

Sotong goreng tepung kegemaran ramai... 5 ekor kot...

Ketam black n white.. ok tipu.. Black papper crab 2 ekor..
Ada lagi tak amik gambar, pari bakar sambal...rupe die cam kat bawah ni la...
pic google.
Stail  order same ar ngn restoren seafood lain, ko gi tempat display ikan sume tu, pilih apa nak mkn, berapa banyak n bagitau nak masak apa. Nasi putih ada, nasi lemak pun ada.. Air macam-macam ada. Order-order.... Nama pon kat Muar kan, siap di sediakan sambal kicap n sos untuk pilihan pencecah. Seafood fresh, paling suka adalah sotong tu, sedap..yang lain-lain sedap jugak crab pun nyummeh jugak. Semua sedap la, tu yang masa nak solat maghrib rase senak je sbb makan lebiy sgt... Cuma gelas utk air buah tu kecik sangat, cam gelas kenduri kawen gitu. Aku yg kekeringan ni, 4 x sedut dah abis... terpakse kecek akim punye carrot susu. hehe. kalo order jag, bole la gelas gitu kot.. 

Kitaorang makan -
nasi putih 1
nasi lemak 1
ikan siakap stim ( 700g )
pari bakar sambal ( half yg agak besar )
ketam black pepper (2 ekor )
sotong goreng tepung (5ekor )
air tembikai
air epal
air carrot susu 
air suam & ais kosong
TOTAL - RM60 ++


Agak-agak murah ke mahal?? Berbaloi la kot, ikan besar tu.. mengah nak perabih.. Brup.. Lupe nak bgtau, sate pun ada jugak tp tak order pun. Bilik solat pun ada. Tak risau nak terkejar-kejar. So apa lg? Nak merasa apa yang aku makan td? Jom le.....

Tuesday, June 3, 2014

Cadbury punya cerita


Cadbury oh cadbury

2 minggu lepas, Kementerian Kesihatan mengatakan yang ada DNA Babi dalam 2 produk cadbury - Cadbury Dairy Milk Hazelnut N Cadbury Dairy Milk Roast Almond.. Bila dengar je berita tu, rasa nak fengsan jap. Maklumlah, kalo di kira sampai tak terkira la, dah berapa carton masuk dalam perot nie.. Rasa nak minum air zam zam 3 tong sebab nak sucikan perot.. sob sob...

Dan hari ini, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengesahkan 2 produk Cadbury tiada unsur DNA babi dan halal dimakan..  JAKIM amik sample dari kilang dan hantar ke makmal untuk ujian n KKM pulak ambil sample dari pasaran n dikatakan mungkin di cemari sebelum di uji di makmal.

So, apa cerita? Mana nak ikut? Tepuk dada tanya selera... Tepuk dada tanya hati, kalau was-was tak payah la makan. Mungkin ada beberapa pilihan coklat jenama lain. Terpulang la...

Untuk haku? ermm, rasanya puasa kot dari amik sebarang jenis coklat sbb trauma pulak. hahaha... Tunggu sampai hati betul-betul yakin akan ke halalan toyiban nye.. InsyaAllah





Monday, June 2, 2014

Mengantuk? tips hilangkan mengantuk

macam kenal jek tido macam ni :)  *pic google

Petang ni memang mengantok sangat.. Sampai sakit pale tahan ngantok....Tetibe terpikir, apa aktiviti sampai mengantok sangat neh?? adakah?? opss, 18sx plak.. hahahha.. Jom tengok tips ilangkan ngantuk, tips ni aku celup dari blog yang bertempiaran.. amik apa yag patut.. :P

Ala tomey.... *pic google




tips hilangkan rasa mengantuk

di pejabat...


1) Hampiri kawasan bercahaya

Suasana pejabat yang sejuk dan bercahaya redup sudah pasti menyebabkan anda mudah rasa mengantuk. Jadi langkah pertama yang boleh dilakukan sekiranya anda rasa terlalu mengantuk ialah mencari tempat yang terang, misalnya, cahaya semula jadi ditepi tingkap. Cahaya yang lebih terang di percayai dapat mengembalikan kesegaran mata dan minda. Justeru, sekiranya rasa mengantuk, hampiri jendela atau pintu dan lintarkan padangan anda keluar sektika. ( Makin ngntuk sbb silau.. nak bantal.... )


2) Basuh Muka

Ia mungkin perkara terakhir yang sering dilakukan apabila terlalu mengantuk. Namun ia mungkin kurang praktikal untuk pekerja wanita yang sudah siap bersolek. Tetapi jika perlu anda tidak ada pilihan lain kerana ia adalah cara paling berkesan untuk kembali segar. ( Ini mmg effective tp malas nak basuh muka sbb dah basuh masa solat td... nti bedak ilang.. huhuhu )


3) Wangian aromaterapi

Untuk menghilangkan rasa mengantuk di pejabat, anda juga boleh menyimpan minyak wangi atau wangian aromaterapi di pejabat. Tempatkan wangian tersebut di atas meja berhampiran meja kerja anda. Pastinya, semangat kerja anda akan kembali pulih kerana bau-bauan segar dipercayai dapat meransang deria bau sekali gus mengurangkan rasa mengantuk. Antara bauan yang sesuai 'mint' dan lemon.( takde ar... losen ade ar, tapi tak best)


4) Dengar Muzik

Muzik juga adalah penyelesaian terbaik bagi rasa mengantuk. Ada beberapa jenis bunyian ataupun muzik di katakan dapat meransangkan dan meningkatkan kewaspadaan serta ketajaman minda. Jadi tidak salah jika anda bekerja sambil mendengar alunan muzik asalkan ia tidak melekakan anda. (radio on dari pagi, masih ngantok lg... arghhh )


5) Senaman ringan

Senaman ringan seperti menggerakkan anggota badan seperti kepala, tangan, kaki atau berjalan santai juga boleh anda lakukan untuk menghilangkan rasa mengantuk. Ini kerana gerakan-gerakan seumpama ini dapat menghambat saraf yang menyebabkan rasa mengantuk. Di samping itu elakkan daripada duduk tanpa bergerak dalam tempoh yang lama. Sebaiknya, bangun dari kerusi empuk anda sekurang-kurangnya 30minit sekali untuk berjalan seketika sebelum sambung kerja anda semula. ( tengah puasa ni , tu yang tak larat bersenaman ringan, ala manje2 nye.. wekk )


6) Pandang pepohon hijau

Sekiranya pejabat anda mempunyai taman indah, manfaatkanlah peluang ini untuk menghilangkan rasa mengantuk anda. Keluarlah sebentar dari ruang kerja anda dan pandanglah pepohon hijau yang terdapat di dalam taman tersebut beberapa minit sebelum kembali semula untuk menyambung kerja. Nescaya mata anda akan kembali 
segar. ( Diluar opis aku banyak pokok kelapa sakit... indah sangat, kan?? )


7) Menyanyi

Buka radio dan mengikut bernyanyi.. lalalalala... :P (masih ngntuk n sakit tekak.. uhuk uhuk... )

Akhirnya... Bukak tv, tengok temptation of wife.. ilang ngntok tengak chantal yg jelita tu.. wiwittt..... huhuhu.. bye..

Birthday Celebration

19 may 2014

Seharian bz di tempat kerja , nak menikmati panggilan free pun tak sempat, asik sibuk jek. Balik pon agak lewat. Hubby call, bila nak balik. Aku ingat nak ajak makan luar, katanya tak payah coz abang dah masak.. masak?? aku bajet udang goreng je lah. fav kami sekeluarga.. nyummeh...

Balik umah jek, bukak pintu, nampak ade kek atas meja ngn sate, nasi impit n air sirap.. hahaha, pandai abang masak eh.. siap kek bagai...
tq sayang.. chup chup chup..... hehehe

Jom akim nyanyi untuk mama, pastu kita makan sama-sama...


Tq cinta.. muahhh

favorite tidak bermusim... tq sayang.. :)

Incik Bos... bukan main suka makan sate.. nak lagi..nak lagi....

Birthday gurl.. aihakk, gurl ke?? wakaka.... 

Tq to incik hubby..Mama sayang papa, sayang keluarga kita. Next time papa masak siakap 3 rase pulok yerk.. hahaha.. 

Sunday, June 1, 2014

2ND ANNIVERSARY

Allhamdulillah.
01 Jun 2014 genap 2 tahun usia perkahwinan kami. Syukur alhamdulillah, macam baru je jadi pengantin baru, eh, dah 2 tahun yerk.. hehe.. 

Sepanjang 2 tahun jadi isteri kepada en mohd alkadri bin amin ni, macam-macam perkara baru yang berlaku, belajar berkongsi, belajar memberi dan menerima seadanya dan belajar bersabar dengan keadaan.. Pengalaman yang sangat menarik okehh.. Masa zaman berkapel-kapel dulu, sket gado,sket sentap pastu bengang memanjang.. tapi bila dah kahwin ni gaduh pun kejap jek, jiwa rasa tenang je, dah halal kan.. :P

Cer tengok muka encik kadri tu, siap wat muka camtu plak.
Baru 2 tahun idup bersama, banyak lagi perkara yang perlu faham dan belajar, Mungkin sebab kitaorg kahwin pon umo dah banyak, perangai pon dah matang, so banyak la give n take. Penat la nak gaduh-gaduh. Tapi manja-manja wajib ada, pujuk-pujuk gurau senda, gelak sakan penting ye adik-adik.. Jangan masa bercinta je nak suke-suke, dah kahwin pon kene jugak. Biar susana dalam rumah tu meriah jek..
Aku terima nikahnya.. sob sob.... yahoooo sah!!! :)
Tak kan lupe perasaan bila sah je jadi isteri, tak nanges pon, rasa lega jek, sebab dah ada orang yang akan bersama susah senang n akan jaga aku n bimbing untuk ke syurga.. Amin.. Perkara penting jugak, lepas kahwin, rajin-rajin solat jemaah bersama. 1st time solat sesama, rasa bergetar jiwa.. Nak nagis pon ye gak.. Touching weii.. :( 
Yeyeahhh dapat cincin baru... :)
 Lepas kahwin, terasa perubahan rutin hidup. Kalau dulu, masak tak masak tak kisah, perut sendiri kan. Sekarang ada perut kena jaga. Aku mmg tak pandai masak, tapi syukur jugak la encik hubby tak cerewet n makan apa saja. Rezeki katanya.. Dan yang paling best, setiap lepas makan, dia akan ucap terima kasih sebab masak. Terharu kan... Ingat ye kaum abang, jangan kedekut ucap terima kasih kat isteri sebab masak untuk kamu, tau tak yg isteri tu penat tau, kerja di opis, balik rumah urus rumahtangga, kalo executive umah tangga lagi penat tau, seharian kerja tak siap kat rumah tu. Tapi tetap tak lupa untuk masak n boncitkan perut kamu dengan air tangan mereka ni.. So, jgn lupa ucap "terima kasih sayang sebab masak untuk abang.. sedap sangat sayang masak" ewahhhh.. :) 

Muke ceria, dah kahwin kan.. hahaha
Selepas 9 bulan berkahwin, dapat hadiah istimewa, sekali lagi hidup berubah. Makin busy, makin banyak tanggungjawab. Dulu berdua dan sekarang bertiga. Tapi rumah makin ceria, kehadiran akim mmg jadi seri dalam rumah. Alhamdulillah, tq kepada en hubby sebab banyak membantu besarkan al hakim, yelahkan name pun hasil usaha sama, kene la saling membantu. tapi ini lah kebahagiaan, fasa kehidupan dan belajar untuk lebih matang dalam hidup. Walaupun dah bertiga, sesekali kena cari masa untuk keluar berdua, dating, tgk wayang  dan beraktiviti bersama. Sebab, kita akan teringat zaman bercinta cintun dulu dan ini akan membangkitkan rasa cinta yang menggebu-gebu.. hahahaha.. ayatttt ko kann....

Bully papa.. kehkehkeh.. masa ni papa nak blk dah, tp aku sibuk tarik nak amik gambo jek.. ahaha
 Untuk en al kadri bin hj amin, selamat ulangtahun perkahwinan kita yang ke 2, semoga kehidupan kita di penuhi dengan keceriaan dan kasih sayang. Dan kita akan terus bersama hingga hujung nyawa. I LOVE PAPA, I LOVE YOU AKIM... Semoga Allah sentiasa memberi rahmat keatas kehidupan kita.

Hadiah dari Allah. Terima kasih Allah sebab hadiahkan
 seorang bintang hati yang sangat sempurna buat kami.
Semoga kebahagian kami kekal selamanya...
TERIMA KASIH ALLAH ATAS KURNIAANMU
SYUKUR ALHAMDULILLAH.