Thursday, June 12, 2014

Cuti bersama akim

 Assalamualaikum…

Masuk hari ni dah 3 hari aku cuti sebab menjaga akim kat umah.. Eh, bukan akim demam, akim sihat Alhamdulillah.. Semalam baru g klinik, dia sihat walafiat..Walaupun berat turun sikit tapi ok jek mungkin die diet sket sebab  senang jalan, biar laju sket.Aku cuti sebab pengasuh dia cuti seminggu. Maklum la, kan cuti sekolah.. So amik la peluang bawak cucu jalan-jalan ke key ell katanya.

So, aku n en hubby, berganti-ganti cuti untuk jaga si kecik ni. Seronok rupanya dok umah jaga anak erk.. Bangun pagi wat bekfes untuk laki n anak, pas bekfes, peluk2, cium laki n babai2 nak gi keje, terus gi cuci baju pulak. Sambil mesin pusing, gi mandikan budak kecik tu, pakaikan baju, wangi-wangi..  dah siap, longgokan mainan. Aku plak mandi… dah siap mandi pakai baju wangi2. Mesin basuh dah berenti pusing, jemur baju..

Siap jemur baju, tengok anak dah merengek2.. ok anak, nak tido eh. Watkan susu sebotol. Jom bergolek bersama. Golek sampai dia tertido. Mama golek sambil check fb. Dah tido, ok masak pulok.. Adui, cuaca dah la panas giler 2,3 ari ni. Rasa nak mandi je selalu kan… Siap masak, anak bangun. Bagi anak makan. Nak solat zuhur, badan lekit-lekit, ok mandi dulu. Pas mandi, solat.. jom  anak tgk temptation of wife.. hehehe..

Gitu la lebih kurang, cerita dok rumah bersama anakku sayang. Bila pandang akim ni, dah besar anak aku. Dah boleh diajar, masukkan baju kotor dalam mesin basuh, ajar kemas mainan dan paling best kalo die dengan azan, n tgk mak pak nak solat, die pon dok atas sejadah n tonggeng2, abbar, abbar.. allahuakbar la tu.  Alhamdulillah, akim membesar ngn baik. Walaupun lewat sket berjalan tp tak kisah la, aku penah baca blog, yang mana anak yang lebih lama merangkak adalah lebih genius… so?? Hehe.. 

Sekarang memang nak menikmati masa bersama dia sebab, die makin membesar n kadang tak sedar masa jalan cepat sangat. Sekarang pun rindu masa dia baby, masa di masih tembam, belom ada gigi. Senyum dia tu. ALahai anakku sayang. Moga keluarga kita diberkati, mama n papa di beri kesihatan yang baik, boleh menjaga akim sampai besar n dapat memberi kan akim adik-adik yang ramai.. eh??? 

Jom teringat-teringat memori berkasi di awal kelahiran akimon lailaaaa....


Tak sure la umur brapa mase ni,. terhidu-hidu wangian baby.. 

Rasanya masa dalam pantang, dari simpang renggam ke Pontian.


Nanges konon.. baju tu paling aku suke...

Dah besar sikit time ni, Dah bawak berjalan.
Ni dah besar sikit tapi masih tembam n takde gigi.. comelkan? hehe
Saya dah besar mama.... tengok tapak tangan ni, dah bole pegang duit..

owh pls, no camera plz...

ok bye..

2 comments:

Jari Manis said...

Anak permata hati kan lily klau x ada tu rasa sunyi je, bila tgk keletah dorang boleh buatkan kita hilang stress :-)

Lily Purple said...

btol JM.. rase bersyukur sgt ade budak kecik nie... 2 hari g kusus pun dah rindu dieee...

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...