NUFFNANG

Sunday, October 26, 2014

Salam Maal Hijrah

Assalamualaikum..


Salam Maal Hijrah... Semoga di tahun baru ni, segala urusan akan lebih baik dan kehidupan akan lebih sempurna..


Lama sangat tak sembang sembang petang macam ni. Sibuk la sangat katanya. Lagipun idea tak mari, tapi bila dia mari, takda keyboard pulak nak taip. haru biru beautiful..


So, impian aku sempena tahun baru hijrah ni adalah :-


1. Nak jadi isteri, ibu, anak, adik, sahabat terbaik... Mungkin la bukan terbaik, tapi yg baik. Sekurang-kurangnya, kalau aku takda mereka-mereka akan ingat aku sebagai seorang insan yg baik.. Hurm.. paham??


2. Nak jadi lebih bersemangat dan berkerja keras untuk capai cita-cita aku. Aku jenis semangat kejap-kejap jek. Semoga tahun ni aku Berjaya bersemangat dan capai ape yg ade dlm otak aku ni.


3. Semoga rezeki lebih murah dan lebih cepat merealisasikan impian "bebas hutang" hehehe


4. Menjadi orang yang lebih banyak bersabar. Buang sikap cepat panas dlm hati tu.


5. Menjadi umat yang taat kepada Allah dan Rasul. Dapat mengikut segala perintah dan larangannya.




InsyaAllah... Semoga di berkati segala impian dan harapan. :)
Salam Sayang-sayang sempena tahun baru yang mulia ni..
wassalam..

Raya 2014 - Friends

Assalamualaikum..
Tak bole simpan dah dalam draft.. stress tgk ..
Sian gambo mintak update, tp tak update lg...

Dan akhirnyaaaa....

Gmbar masa raya hari tu.. kamlau tidak hari ini, maka raya tahun dpn la baru update.. muahahahaha... Ok tak kelakar, sila teruskan kerja anda.. jom...



Kat Klang.. ngn im ngn mak die.. lame gilak tak jumpa.. hehehe


Ngn niza.. kwn lama, kat fb, borak bersungguh, bile jumpe acam malu2 gitu.. auwww... :)


My lovely ciki ciki boom boom.. BFF.. sayang korang ketat2....

Ngn affa.. rasa touching n terharu banget dpt umah beraye umah die n die pon same.. hehehe


Geng CCRC nak beraya gi umah EO.. Kelesss semua...

Geng CCRC lagi... makan-makan kat opisss....
Sebenarnya banyak gambar lagi tp dah tahap malas nak cari... haha.. Happy raya ni dapt jumpa kawan-kawan lama tak jumpa... semoga silaturrahim tak terpisah.. Kite buddies selamanya.. yeahh!!


Thursday, October 23, 2014

Geng Mak Jemah bersuka ria :)

10.10.2014
Lama dah plan u olls.... tapi kena pospone memanjang.. dan akhir nya.... impian jadi kenyataan.. ewahhhh.. huhuhu...... 

8.00 bergerak ke melaka bersama mama zura n mijut... jumpa kalai n lepak bekfes kat kfc Merlimau sambil tunggu as n kak susie.. Dorang sampai, bekfes sampai korek rahsia.. hehehe... dah dapat maklumat rahsia si mijut n setel makan.. bergerak ke lokasi dataran pahlawan.. yieehaaa...



Soklan - berapa banyak kepala di dlm gambar ini? hehehe


Yeaahhh dah sampai!! Akhirnya impikan geng mak jemah termakbul jugak.. hhahahaha

Sampai Dataran Pahlawan, menapak la le GSC, nak beli tiket.. Kita nak tgk Annabelle... eeiii tatotnyee, eeeii gedixnyee.... hahahahaha

Suke la tu sume.. lupe la tu org tersayang... hahahahaha

Beli tiket pukul 11.50am, ada masa lagi.. jom main game... haaa, terserlah keagrasifan masing masing... Sebelum masuk wayang haruslah ade kudapan.. POPCORN!!!!!... heeee.. so dengan tamaknya aku ngn zura beli set besar, dah la tamak, lokek pulak tu.. Hujung-ujung tak abis sume tu.. hahahaha...


Annabelle, ceritanya ok.. terkejut-terkejut.. Cuma kurang seram kalau nak banding citer The Conjuring... Tapi okey la,  terserlah la orang yg konon-konon berani tu terjerit jerit dlm panggung.. jap, nak gelak... kahkahkah.....


Abis movie, jom sopink!! kat DIY je kot.. hehe.... best tau sopink sini, dengan modal yang sederhana, dapat pelbagai barang.. hoiiyeahhh....


Dataran Pahlawan ada unta.. hahahaha

Pas sopink kat DIY, kelaparan!!! Jom makan... Solat dulu la... Okey, nak komen sket bole tak??? Dataran Pahlawan tu besarr!!! Maveles... Cantik... tapi bole tak request minta buat surau besar, luas n selesa... Seriously mmg sempit, tak sesuai dengan gah nya Dataran Pahlawan tu sendiri.. Ni antara sebab AEON Jusco Bandaraya Melaka tetap jadi pilihan.. :)

Pas makan, sopink sket lagi... sket jeeee lagi.. :) Plan seterusnya, nak naik Melaka Cruise.. Tapi masing-masing macam penat je, macam letih jek. Okeyla, katenya next trip baru nak g Cruise.... Dok rehat dulu kat taman sebelah dataran..  Pastu ajak nak berposing-posing kat ketapi... dan end up, suma jalan pelan-pelan kat tempat Cruise tu.. Horeayyy... Dapat jugak melengkapkan misi.. huhu..

Suka nya masing-masing





Kat Kincir Angin...

Naik Cruise.. Akhirnyaaa.. hehehe
Akhirnya, Plan Mak Jemah berakhir dengan jayanya. Next plan, tengah bincang n pilih date... Maybe, next plan will be "Mak Jemah n family berjimba-jimba" 
yeahhh!!








Ceritera Ramadan

Majlis bebuka puasa di CCRC Muar..
Kahkahkah.. Entry bertahun lagi... xde modal ke mokcik? ngeh ngeh ngeh...
Semak dalam draft..
Jom, layan gambaa




Majlis berbuka mmg tiap tiap tahun ada kat sini. Berbuka bersama klien.. Cuma kali ni agak berbeza sket dari tahun tahun sebelumnya.. Konon kononnye saje la aku ajak geng pompuan pakai jubbah ptg tu, uiks, rupenye geng lelaki pon ade yg join geng jubbah. sporting laaaa....

Wah.. mak jemahs laaa....

Kalai , me en Selva n En shuib

Panjut... pelita buluh....



Taraaaaa....... Ni yg bezanya.. makan kat lantai....

Menu- sate.. nyummmm, ade sate, tomyam, sup, sayur campur, siput sedut... ikan masin... gile banyaakkk!!!

Desert...

Tu diaaaa..... sambal belacan... meletopss

Mulot penuh.. kahkahkah....

Tetamu... Best kan?? cam kat kampong gitu

Staff... jemput makan....

makan makan....

Staff again

Kamiiii.....


Geng jubbah katenye.... hahaha

Sila abaikan mangkuk makanan dpn saya tu eh.. tu semua org lain yg makan, bkn I.. :P

Geng jubbah Posing melekat kat dinding....

Kami... aminnn... belakang tu mcm kumpulan nasyid...

Kami lagiiii..... selamat hari raya!!

Geng jubbah wanita....

Geng jubbah pompuan pon nak melekat kat dinding jugak.. hahahahahaha

Friday, October 17, 2014

Melaka - Taman Buaya

Assalamualaikum.....

Rombongan membawa akim ke Taman Buaya. Niat nak ke sini sejak ada kupon buy 1 free 1 tiket kat sini. So, rugi kot kalau tak gunakan. Lagipun, sejak akim dah membesar ni, elok gak bawak berjalan tengok menatang sambil dekat dengan alam.. kan baik untuk pembelajaran.. ehem.. :P

Okey, lets go... Dari rumah di Bukit Gambir ke Air Keroh ambil masa dalam 45 minit,.. bawak slow slow jek, sbb akim pon tido dlm kete.. biar dia tido lama sket. nanti dah segar bole berkenalan dengan buaya ye..



Mama n Akim...
Tiket masuk RM15 per person. Tapi kami bayar untuk 1 je lah, 1 lg free... Last masuk sini masa sekolah dulu kot. Nama pon taman buaya, byk la jenis jenis buaya kat sini termasuk jugak buaya darat yg berdating kat sini.. heee.... Ada gak ikan, burung, itik dan menatang kecik-kecik.. Akim memang suka ikan, menjerit-jerit tengok ikan.. hehe....


Ngn Boifren

Nampak tak buaya tu??

Ada gak bangunan2 mini n ada waterpark. Aku tak gi pon tapi nampak dari jauh, boleh la untuk budak-budak. kecik jek. Tengok show buaya, tapi show yang biasa je, tak berape menarik pon tambahan plak sound sistem yang berdengung-dengung..  dah penat kat sini, dalam pukul 1, kami pon keluar.. Cari makan sbb dah kelaparan. Makan kat depan mini Malaysia. Hurm, dah lawa dah food court sini tp tak byk pilihan.. so pekena nasi ayam...
Bangunan yang kecik dan aku yang gergasi.. 

i lebiu papa.. auummm

Teruja tengok itik

Kengkang-kengkang jalan panas-panas

Payah tol nak amik gambo ngn artis mama ni

Akim keseraman.. Apa nak takut kim, mama tolak dah tergolek boye ni...

Akim teruja giler... mcm nak masuk kolam.. hahahaha

Aiceceh anak mama..

Kat sini, makanan itik kene curi ngn monyet,, kuajaq tau..

Alam omenyeee... muahh sket..
Masa nak keluar dari taman buaya, nak tukar baju n pampers akim, cari beg dah taj jumpa plak, tertinggal la pulok.. ala siannya anak mama... singgah la kedai pakaian everyday (hari-hari) belikan baju murah rm9.90 ngn pampers kat 7eleven. Setel.....

 Tempat terakhir kitaorg singgah kat Mydin Air Keroh. Cuci mata saja.... .
Fuh.. kacaknya awakkk.. baju baru nampak!!!

I'm sexy n i know it... hehehehe...
Akim seronok, belajar benda baru... Tengok binatang.. So lepas ni, kita pegi tempat lain pulak ye sayang, byk benda kita bole explore kat melaka.. Nanti kita gi, botanikal garden, taman rama rama, zoo, taman seribu bunga, mini malaysia... Owhhh menarikk.. heeeeee..

sekianBye..

Raya - Makan makan

Cerita lama.. cerita yg bertahun dok kat draft.. hahahaha
Ok, saja nak cerita cerita..
1st time buat makan-makan la katakan..

Dulu-dulu, sapa nak dtg, baru wat mkn simple-simple.. kali ni, baru wat meriah sket la. ari tu pindah umah pon xde wat ape, kebetulan rejeki tu ade, ley la panggil kengkwn mai ke umah...

Panjang plak mukadimah..
Letih nak stori panjang-panjang.. Jom layan gamba je...

Food.
Cerita pasal makanan, menu cadangan soto ( mihun & nasi impit ) ada sambal kacang, ayam sambal, nasi putih, pencok nanas, sambal goring, urap pucuk ubi dan mee goring.. Alhamdulillah, bonda n bonda mentua datang ke rumah n sudi masak untuk majelis kali ni.. harap kan haku? mmg order sajek la gamaknye.. hehehehe....


Buah-buah.....


Kueh raya


Pavlova lova.. home made okey.. gigih kan?? heeee
Perancangan, majlis mula pukul 3.00 petang. Tapi prepare awal, jangka kan, makcik dari JB, akan sampai awal. Pukul 1, siap je makanan letak kat tray, makcik pon sampai, 3 biji kereta. Kelam kabut I tau, dah la tak siap lg pakai bj cantik, anak tak mandi lagi... huu, maluuuu... Tetibe, ehhh, kwn dari Klang datang la.. ok terharu.. sangattttt!! Berkat syawal, silaturahim kembali terjalin.. auuwwww.. :P

Cepat-cepat gi mandi, solat, siapkan anak...  Jom layan tetamu n jom layan gambo jek.. hehe


Dr kanan Kak ila, aida n kak jah (pengasuh akim) Akim gedix..


Frens from klang.. syg korang!! Im yg bj pepel tu sampai mlm sblm majlis..


Makcik and cousin.. Datang dari jauh... suke sangat ai tau!!


Anak sedara hubby dari Bangi.. Ang Long pun dating... pon happy n terharu... tq for coming....

Amik pic dulu sebelum balik.. akim gedik kat situ...
Dah la bile org bagi duit raye, die campak habis dlm tong sampah, pastu tepuk tangan.. haishh, anak-anak...

Makcik n anak cucu nak gerak balik.. tq for coming.. dtg jauh tu...

Dengan sedara hubby, abg long kiri sekali...


Geng CCRC Muar...


Geng CCRC Muar


Geng CCRC Muar - kak su, miza n as


Akim, takmo jeles eh.. nanti mama bagi akim baby sorang...


Geng CCRC Muar, Ali yg melayan akim mkn duku.. anak aku ni asal bole jek... sume die geng..


Mama hawa n mama zura with cute husna... nak baby jugak!!


Wawan baju biru, cc baju merah, zura n family kat sane tu.. akim tengah pantau.. hahaha


Jemput makan yerk.. jgn malu...


Bos Bos n Bos... heee


Kak EO, Kak Sara n Misnah.. peace!!



Abg zul, kak budi n balqis yg bijak.. tq for coming!! dr Melaka ni...

Sebenarnya majlis sampai malam. Gambar pun tak sempat nak upload lagi. Apepun terima kasih pada semua yang datang, dari jauh, dari dekat. Alhamdulillah, semua berjalan lancar. Harap-harap next year ada rezeki boleh buat lagi.. Penat mmg penat tapi semua berbaloi-baloi... :)


Org yang paling penting n byk berjasa ialah bonda ku sayang n bonda mentua.. tukang masak ku yg paling hebat!! Kak siti, kiki n family pon membantu.. next year datang lagi eh.. hehehe.. Macam ucapan la pulok.. ok la, c ya.. bye..