NUFFNANG

Thursday, November 6, 2014

Demam Denggi

Assalamualaikum.

Denggi datang menyerang!!!! Betul korang, kat area taman perumahan aku dah diserang denggi. Sebenarnya dah lama, selalu sangat ada sembur nyamuk dari pejabat Pejabat Kesihatan tu.

Nyamuk jahat

Bulan 8 ari tu aku kene denggi gak., Mulanya tak bajet pun demam denggi, ingat demam biasa je. Dah la tengah period time tu, Tapi demamnya memang teruk, badan sakit, makan pun tak lalu, kepala pening jek. Makan ape pon tak nak, hubby siap belikan burger KFC, konon nak pujuk soh makan. Baru burger tu depan mata, dah terbeluek.. muntah... Makan panadol pun, jap je berpeluh tp pastu sejuk n sakit badan memang tak hilang. Udahla time tu ada wedding anak saudara hubby kat kampung.. Sorry la memang tak turun padang pun rewang.. 

Hari pertama demam dah gi klinik, amik mc.. Check darah, suhu badan masa tu 41c. Panas tak panas badan. Tapi result darah masih okey. Doc cakap gak pas 3 hari kalau demam lg, datang klinik semula. Pastu balik kg wedding, gi berurut kat umah bidan. Bidan kata peranakan jatuh pulok.. Urut la pulak. Pastu Alhamdulillah la, badan kurang la sakit2 nya. Tapi demam ada lagi. Balik umah, naik keje hari isnin, tak larat. keje half day. Hari selasa, kt badan byk ruam2 merah, tang ni risau pulak. Trus gi hospital. Alamak, sekali check darah confirm ade denggi... Kena masuk wad, platelet darah dah turun 43. So masuk wad gak malam tu pukul 11.00 mlm. 

Kad wad, takde lain, keje kene cucuk saje. 3,4 kali jugak la kene amik darah, sampai 1 masa tak dapat-dapat darahnya, sakit woo kene cucuk-cucuk... Doctor kate, simptom ruam-ruam tu makna nya demam tu dah nak baik, tapi kene pastikan patelet darah tu naik sebelum dapat keluar. Cara nak naikkan platelet darah tu adalah, minum banyak air masak, Sebab tu, jumlah air yg di minum nak kene catat dalam paper,, Jumlah kencing pon nak kene sukat gak tau.. okey, jgn geli eh.. ni realiti.... huhuhuhu...

Esoknya, Seawal 6.00 pagi dah dtg amik darah, pukul 9.00pagi pun datang, kalau platelet darah tu naik, dah boleh balik.. hip hip horey.. gigih lagi minum air masak byk2... huhuhu.... Keputusan keluar pas lunch, Alhamdulillah, naik 73 kot. Cepat-cepat packing barang, nak balik. hehehe
Alhamdulillah, semuanya okey.

Ada gak kawan-kawan bagi tips nak naikkan platelet darah, minum 100plus, air kelapa, air daun betik n makan sup ketam. Keberkesanannya tak tau la pulak, tp usaha la kan.

Masa aku masuk wad ari tu, rupanya ada member sekerja, dok 1 taman perumahan pon kene denggi jugak. masuk wad jugak. Baru-baru ni, member sekerja yang jugak jiran aku pon kene denggi ngn anak die yang umor setahun lebih pon kene jugak. Kesian sangat. Camne nak setelkan masalah ni???

1 je cara nak elakkan dari jangkitan ni, kebersihan longkang n sekitar taman perumahan kene jaga. Ni kalo tengok longkang, memang fengsan!!. Yang penting kesedaran. Ni kalo harap pej kesihatan je, memang la tak jadi apa... 

Ok lah u oolss... jagalah kebersihan rumah kite untuk kesihatan bersama. Jauhkan aedes dari kehidupan kite, seksa wooo kene kene denggi...


No comments: