NUFFNANG

Monday, October 26, 2015

Bersiaran selepas 5 bulan menyepi.....

Assalamualaikum....


Monday blues.... Ok, tipu sangat.. kat Johor, no Monday blues but we have sunday blues yu olls.. kikiki... Lama sangat tak update blog.. dah 4 bulan kot, opss,5 bulan ok.. Bukan takat bersawang, berhabuk n taik cicak pon dah bole timbang kilo kot.. iyaakss...


Kenapa mak akim ni tak update blog? mak akim x gi jenjln ke? mak akim x masak2 ke.. nape tak update semua tu.. heee, over erk mak akim ni... Kesian akim, lama mak dia tak cover story dia dlm blog.. Kedekut sangat mak akim neh.. :)


Ari tu di selimuti angin malas tahap tertinggi.. Tambahan plak busy tahap gaban dan semangat kerja tahap dewa.. amacam, ohsem kan?? hahaha....Lagi sekali mama akim over.. ngehngehngeh


Ada masa, kene dulukan perkara yang penting. Lagipun update blog nie bkn bole kejap-kejap. kene amik mood dulu, usha blog kengkwn.. tu pon dah amik masa, lagi plak time opis hour, masa bkn byk sgt pon..


Kita dibayar gaji untuk slesaikan tugas-tugas kat opis, kalo separuh masa tu kita guna untuk buat kerja-kerja tak menentu camne pulak kan.. Berkat ke gaji kita, gaji nak bagi anak makan. Haish, rase nak lempang muka sendiri.. Insaf,,,, Mungkin kita tak mampu nak wat 100% komitmen kerja, tp apa kata kite cuba meminimumkan kekurangan2 seperti di atas...


Ok, paham? so, kalau kita tengak kawan-kawan tu semangat wat kerja, jangan la kita kutuk die plak, nak bodek boss or tunjuk rajin.. mungkin sebab die nak gaji yg berkat atau mmg keje die berlambak sebab semalam dia tak buat sbb die pulun tgk running man kat pc..hahaha.. nak kene pukul ke hape? hehe...


Ok la.. salam sayang-sayang dari mama akim.. muah muah....

Saturday, May 30, 2015

Lawatan ke Kedah

Assalamualaikum...

Hari tu dapat peluang gi jenjalan ke Kedah..  Bukan jenjalan sebenarnya,tapi dapat join lawatan ke Kolej Pertanian Bukit Tangga Kedah. Kat area mane tu?? sekali kat Changloon daaa..... petak montot nak tunggu sampai sana... betul-betul sempadan ke siam sane tuh haa.... 

Kami gerak 2 kenderaan, 1 hiace van n 1 lagi innova... Innova utk otai masih berbisa, kami yg belum berbisa moh naik hiace... x ramai pon, 1 van ni cume 7 org termasuk diver, innova plak 5 termasuk driver. so selesa la kan....

muke dah cam pinggan dah aku tgk.. hahahaha


Gerak pukul 12.30 tghari... Semangat-semangat!!.. Singgah Seremban untuk mkn n solat.. Pastu terus gerak, singgah rehat kat Tapah n Sg Perak. Sepanjang jalan tahan mata x ley tido.. Sebab ada yang memerati.. hahaha... Sume pakat tahan jek, tp akhirnya gagal juga.. apepun tak bole...

Bekalan... 

Penat woi..... kene urut-urut kejap kat Tapah....

Kenderaan tempur.... time ni semua keluar, tak larat wei, ade gas bercun.. sape kentut ntah..ptuii....
Perjalanan mmg sempurna, takde masalah.. alhamdulilah.. Tapi jauhnye, mak aii.... sampai Hotel Changloon lebih kurang 8.30mlm. Kami stay kat T Hotel... Selesa hotelnye... Nti aku review pasal hotel ni okeh...


Dari tin jadi tut tut

Bapak tengah dptkan bilik utk anak2
Check in, mandi solat.. rehat jap.. siap-siap untuk makan malam.. lapo terok wei... Makan malam aku jadi mak la.. Maklum bendahari utk duit mkn.. huhuhuhu....
Dah cantik, nak g makan...

Roomate.. hehehe
Tak jauh pun kedai makan, dlm 5 km je kot.. Kat area bandar kecik tp lengkap la, ada bank, byk kedai makan n ada pasarraya jugak... Lengkap la tu... Kami makan kat Restoran Nasren D'Samila.  

Mak aka  tauke of d nite.. ngeh ngeh

12 orang..

Nampak x muke lapa masing-masing.. hehehehe


Nasi goreng USA

Nasi goreng ketam
Makan, bole tahan la sedap... n harga pon x mahal sangat. Makan 12 orang, ala carte. Ada sampingan pulut mangga n kerabu mangga.. Total RM136.00 Ok la kan.. masih dlm bajet..  Setel makan, balik hotel n rehat tido... sempat layan channel siam jap.. then zzzzz....

Good Morning!!!!
Bangun pagi, siap-siap.. Check out pukul 7.30am.. Nak gi breakfast dulu pastu kene ada di Kolej Pertanian Bukit Tangga pukul 9.00 pagi.


Breakfast kat kedai makan dekatje ngn hotel. Aku pelik, mane plak gambo makanan yg aku amik, rasenye ada... tp di mana yaaaaa.... Takpe la, meh i citer ape ktorg makan. Sarapan pagi makan sendiri-sendiri. Aku makan, roti arab, miza makan roti telor, tp sampingannya, amik lauk paru sambal, tahu cina n ayam kunyit dan jugak pulut magga lagi... hahahaha... Total RM17.00, Baru sarapan nak oi.... kekekeke
Siap breakfast gerak ke, Kolej Pertanian Bukit Tangga, Tak jauh sangat dari lokasi, cuma masuk dalam tu agak ye tak ye jek.. cam tak caya dalam felda, kampung-kampung gitu, ade plak kolej yang besar tersergam kat sana.. hehehehe


Sampai-sampai minum dulu, perot dah tak bole blah, kenyang gilor... masuk bilik taklimat. dengar la taklimat yang ala-alam muzik untuk melelapkan mata.. maklum la perot dah kenyang, mata pon layu...

Kwik dry tu mmg jenama eh? or die nak describe yang benda tu quick dry?
Lepas taklimat, nak lawat kawasan dulu.. Sebelum lawat kawasan, kite tengok area kolej dari menara tinjau dulu..
Peace2

Dari sini ley nampak sempadan siam sane tu ha.. jln kaki je dah ley sawadikapp

Ade plak jurugambar kat situ... Mustitasking dia tu, jurugambar dan pemandu sekali

Luas 725 hektar.. besr wooo, macam-macam adaaa


Untuk lawatan, kami naik bas kolej, comey je bas dia.
Pantang nak amik gambo, ada je sebuk kat blakng tu...

Hero harapan malaya yg bakal jaga lembu.. muhahahahaha

Soalan : Berapa peace yng ada dlm gambo?? jawapan sila tulis di komen. hadiah menarik menanti anda.. kahkahkah.....
mula-mula melawat kebun sayur, besar giler kebun. Macam-macam sayur ada. nampak la hasil yang dorang dah tuai, cam timun n bendi... Pas tu gi kat Kawasan Ternakan Ruminan, ade lembu n kambing pelbagai baka. Ade seekor anak kambing yg kematian mak masa di beranak kan. Nama dia ku puteh sbb die puteh sangat. Speacialnya dia ni, dia minum susu lembu so dia mmg xnak kawan ngn kambing n dia hanya bercampur ngn lembu jugak.. Krisis identiti.. huhu... Tapi aku terpikir gak kalo dia dah matang nak kawen, camne erk.. pasangan yg die pilih adakah lembu or kambing?? 
ku puteh..ku puteh.. memang la puteh... 


Lembu nak beranak, x suka campur lembu lain.. kemurungan kot.. hehe

Ku puteh

Manje sangat ngn daddy die.. ehh??? hahahaha
Dah puas main ngn lembu n kamben, kami gerak tgk madu... I suke madu tapi x nak bermadu.. grrrr.......
Hasil dalam 1 bekas tu bole dapat dlm 16kg madu.. perghh kaye....
Lawatan selesai dalam pukul 1.30tgh.. ade lapo teruk...  Gerak g makan kat. Makan sedap ada susu fresh.. Sedap susu fresh tu erk.. huhuhu....

Lawatan ni mmg best, cuma masa agak suntuk, x dapat gi byk tempat. Ramai jugak pelatih dalam kolej ni dan muda-muda, comey comey belaka.. Sempat jugak la sembang ngn 1 student kat situ, perempuan, comey.. kecik molek je orangnya. Kata dia, mak dia soh datang sini. Mula-mula x minat, tapi sekarang dah ok dah.. Now dia dah tahap 2, Kalo ada rezeki, nak sampai tahap 4, diploma.

Program latihan kemahiran pertanian kebangsaan ni  tawarkan 08 bidang, antaranya Tanaman, Penanaman Padi, Ternakan Ruminan, Ternakan Poltri, Akuakultur Air Tawar, Akuakultur Marin, Teknologi Perikanan Tangkapan, Pemprosesan Makanan dan Pemasaran. Dan bukan semua bidang ni ada kat Kolej PertAnian ni, dia ada byk tempat serata malaysia. Ikut bidang yang korang pilih la

Untuk adik adik kat luar sana, jgn takut nak join bidang pertanian. Ini peluang besar yang kerajaan bagi untuk korang belaja dan tak mustahil 1 masa nanti korang mampu bukak ladang sendiri. Untuk mak, mak n bapak-bapak kat luar sana, kalau nampak anak-anak tak minat nak sambung belajar dengan nota-nota dan assingment bertimbun, inilah tempatnya, belajar kemahiran, tenaga kerja kemahiran akan sentiasa di perlukan. Kerja akan sentiasa ada, kalo xde keje korang ley wat keje sendiri dan dapat hasil. 

Dengan yuran kemasukan yg sangat mampu, ada duit poket, dapat baju, asrama yg selesa. apa lagi? 
Berminat, boleh hubungi :

Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC)
Kementerian Pertanian dan Asa Tani
Aras 3 Wisma Pertanian
No 28 Persiaran Perdana Presint 4
62624 Putrajaya.
No Tel : 03-88701695 / 1680 /1683 /1693 /1802
facebook : www.facebook.com/majlislatihanpertanian


Balik dari lawatan, kami bersiap untuk lawatan ke tempat lain pulak. 
Kat mana tu?? tungguuuu... hehehehee

Wednesday, May 27, 2015

My AlHakim

Assalamualaikum..

Dah lama tak bercerita pasal buah hati pengarang jantung yang seorang ni.
My Mohammah Al Hakim..... Tetibe rindu sangat kat dia. Pagi tadi hantar die g umah pengasuh, menangis-nagis pelok mama x nak masuk. Kesian die.. Mungkin masa main dengan mama n papa singkat sangat.. Nak manja-manja pon x sempat. Alahai la anak...

Myhakim
Kalau mood dia balik, ajak solat, kemain lagi.tonggang tonggek ikut solat sekali, kalo datang mood x baik, jgn harap.. wat dek je la....
Bila amik gambo mmg suke sangat
Akim x suke pakai topi ngn kopiah, x selesa agaknye. kalau pakaikan mesti die campak jek. Padahal mama rase cute je pakai cap tu...
dah start nak buang kopiah...
Sekarang akim dah besar, nakal boleh tahan. Kalo ada tak kena terus nak baling barang. Henpon papa berapa kali kena baling, huhu... Kami tengah belajar nak medidik anak yg sorang ni. Mudah-mudahan diberi kesabaran yg tinggi. hehe
My sweetheart..

Inilah penghibur hati kami, nadi kekuatan kami. Semu untuk dia, semua sbb dia... Bila dia nakal, geram sangat, dpat jentik jari dia, melalak-lalak mengadu kat papa, .. Nangis-nangis dpn papa tunjuk mama mama.. hahaha.. geram tgk... tp bila dia dah tido.. tgk muke dia, ala sedihnye... kesian anak mama.... Camtulah hati seorang mak erk, camne marah pon, kejap jek.. nanti tgk muka anak tu.. cair terus....  Semoga budak kecik ni jadi anak yg soleh dan patuh pada ajaran agama. Kalau patuh pada agamanya, insyaAllah ayah ibunya tak terabai.. Amin....

Sunday, May 24, 2015

Hadami Resthouse Kuala Terengganu

Assalamualaikum...

Ni nak cerita pasal rest house tempat lepak masa gi terengganu hari tu.. Hadami Rest house, Lokasi kat Kampun Gong Badak Kuala Terengganu. 

Resthouse ni agak besar, Dah mcm hotel dah bangunannye... Aku stay kat tingkat 3, jenuh gak nak naik tangga.. hehe..  Masuk , ada ruang tamu, ade meja makan, ade air panas, air sejuk, seterika & iron board n ada balkoni utk si perokok... Bersih, mozek berkilat je.. hehe...


pic.. fb hadami resthouse
Setiap level ada byk bilik, aku dpt bilik untuk 3 org, 1 double bed n 1 single bed, tuala disediakan, 1 almari baju, table solek,n tv.. Toilet dlm bilik okeh...Tak lupa jugak ada aircond.. penting tauu.....

Pic dr fb hadami resthouse... Malam masa kami nmenginap kat sane..
tu bas kami le tuu.. hehehe

Tengah bersiap... Luas kan bilik nye...
Seronok akim lari-lari dlm bilik
Muke puas hati,, hehe

Resthouse hadami ni mmg selesa, bersih, mesra alam, lokasi plak tak jauh dari kedai makan n lokasi hotspot. Cuma untuk mak-mak sakit lutut cam mak aku, x berapa sesuai sbb kene naik tangga. Tapi yg lain mmg terbaik,, 

berminat? .


HADAMI HOMESTAY
Lot No 17192, Jalan Tok Jembal, Kuala Terengganu
En Ismail : 019-9853742 @ 019-9290311
Pejabat : 09-6671082 @ 09-666984

Saturday, May 23, 2015

Hadiah

Assalamualaikum..

Hari ni 23hb. bermakna dah 4 hari berlalu besday aku...
Alhamdulillah, dah dapat hadiah dari yg tersayang... hehehe... Hadiah yg sederhana tp best sbb pilih sendiri kan.. nilai tu no 2, yg penting keikhlasan dia nak bg, x pyh tunggu kene belasah baru nak bg.. wahahaha.. jahat taw!!

Hari ni aku keje, tetibe dapat hadiah pulak.. waaa, bestnye.... tak sangka sangat dpt hadiah lagi.. dari boss pulak tu.. huhuhu... blushing rasenye... segan... huhu.. tq boss....


Allhamdulillah..
Tak tau kenapa boss bagi aku hadiah. Xtau la kalau boss bg hadiah kat semua staff yg sambut besday.. Aku tak tau sbb x pnh amik tau pon.. Yang penting, aku bkn kaki kipas, ampu, bodek dan sebagainya.. So not me!! Selama wat keje, aku tak peduli pon, boss suke aku ke tak.. Yg penting keje aku siap.. Tapi hari ni mmg surprise.. Tq boss..



Thursday, May 21, 2015

Rombongan Cik Kiah ke Terengganu

Assalamualaikum..

Seminggu lepas nalik dari Bandung, kami bergerak ke Terengganu pulak.. Untuk wat lawatan ke CCSC Kuala Terengganu sekaligus nak ke Majlis kenduri kahwin Workmate aku. Kali ni naik bas je. Mulanya ingt nak drive tp bila pk, jimat tenaga,jimat rm, so baik lah naik bas, bole bawak akim rasa naik bas pulak kan.

Bergerak pada 23.04.2015, berkumpul pukul 9.00mlm kt tempat keja aku. Bas mula bergerak lebih kurang 9.45 mlm. Gerak pon malam, so ape lg.. zzzzz laaa... hehehe

Akim teruja naik bas.. tido lena jek
Subuh, sampai kat Masjid Tengku Tengah Zaharah atau dikenal sebagai Masjid Terapung utuk, mandi, solat dan bersiap utk lawatan ke CCSC Kuala Terengganu
akim

cantik

budak bucuk belom mandi
Agak kelam kabut sket kat sini, maklumla, bwk budak kecik kan.. so, kami lambat sket naik bas, hehehe
r u ready?? hehe
Geng cik kiah, tp cik kiah xde dlm gambo.. lambat memanjang..
Dah siap-siap, lawa-lawa, wangi-wangi.. Jom gerak cari sarapan dulu... Bas terus ke medan selera Pantai Batu Buruk.. Kalo dah sampai terengganu ni, ape yg sepesial? tentulah nasi dagang.. Jom sarapan nasi dagang...


Ingat nak try nasi dagang popular ni, tp ramai plak beratur,, jadi malas plak...
Kami makan kat Warung Pak Maidin, papa makan nasi dagang, aku makan nasi minyak.. Boleh tahan jugak sedap.. gulai daging mkn ngn nasi minyak die mmg sedap.. saya bagi 4 bintang... hehehe

Oh yea, cerita en husaini yg makan seekor sotong bakar kt medan selera Pantai Batu Buruk, harga nya rm15.00.. terkejut member tu.. hahaha, moral of the stori, sila tanya harge sebelum amik yerk.. hahaha
Nasi minyak.. adeh, terliur


Nasi Dagang
Lepas makan, jom photoshoot jap.. hehe
Akim gedik sangat.. Abang plak rajin melayan. suke la tu..

Amboi-amboi....

Mama nak jugak posing ngn akim

Tak kuasa akim taww
Pas posing-posing, sementara nak tunggu masa utk lawatan, kite singgah melawat Masjid Kristal pulak.. Cantik betul masjid ni.. Papa dapat la masuk solat sunat jap. Aku cannot masuk.. huhuhu.. rugi betol rasenye... Setengah jam je kat sini. Ingat dapat masuk Taman Tamadun Islam (TTI) tp x sempat.. Lain kali je lah.. hehe.. Lagipun sebelom ni aku penah masuk gak TTI tu siap naik bot lagi. Ceritanya kat sini
cantik




Incik kekasih



Incik Buah hati

Mak incik

Seperti biasa, aku xde dlm gambar... hehe
Ok, masa dah time.. jom terus ke CCSC Kuala Terengganu. Lawatan kami disambut ngn senyuman dan kemesraan dari staff CCSC. Kami diberi taklimat berkenaan CCSC Kuala Terengganu dengan lengkap dan diteruskan dengan lawatan ke asrama residen. Cantik kemas dan bersih CCSC ni. 


Khusyuk dengar taklimat. aku jugak yg xley nak khusyuk..
Masa lawatan tu, residen semua keluar untuk program, dah selesai lawatan, masa makan baru dorang sampai. Kebetulan plak hari hujan. so x sempat la nak berkenalan. hehe
Yeaa, akhirnya gambar saya pon ada.. hehehe
Balik dari CCSC , terus menuju ke tempat penginapan. kami stay di HADAMI Rest house. Lege rasenya dapat mandi rehat sekejap sebelum keluar balik nak g soping... Cerita pasal resthouse ni akan aku kisahkan kat entry lain... 

Pukul 3.00ptg, ktorg gerak menuju ke Pasar Payang. Nak shopping katenyeeee.. hehehe... Tapi dimaklumkan ari jumaat ptg tak byk kedai yg bukak.. so, tgk la apa yg ada.
Suke sgt mija erk

dpn resthouse

Dalam bas..

Cantik di mata, cantik di harga.. hahaha

Pasar payang

Byk giler durian n durian crepe.. 

Semua jual durian..

Abg Amir dah mcm Abg La.. hahah. soriii
Sekejap je kat Pasar Payang, macam x tau nak beli ape.. sempat sambar, baju akim selai, baju tido aku, beli mkn2 sket,, dah setel...Semua pon x shopping byk, so, ktorg gerak nak mkn goreng-goreng kat Seberang Takir, lokasi ni belakang airport seberang takir. 
meriah..
Sebelum ni penah gak mkn sotong goreng kat Pantai Batu Rakit, sotongnye besor2...Kat sini sotong kecik2 jek, tapi alhamdulillah rasanya tak mengecewakan... Sepinggan sotong, ikan seekor, kopok lekor sepinggan, syukur kenyang.... Harga cuma rm17.00 Berbaloi kan.. Cuma kat sini mmg xde nasi yerk.. Sbb mak member nak mkn nasi, jenuh ronda cari nasi, sib baik ade jugak nak tlg, tapi nasi goreng gitu2 je lah.. huhu

Kopok lekor

Sotong

Akim makan sampai naik atas meja.. hehe
Sebelah kedai makan tmpt port ktorg tu, ade sebijik kedai jugak tp tutup plak hari tu, cantik kusi die, jadi lokasi amik gambo jugak la.. haha.. Kalo tengok menu, mcm ada nasi n makanan panas lain. tp x tau la kan. Name pon tutup. hehe
Kalerful.. cantikk... papa muke terkejut.. pekes??

Ade je keje budak kecik ni.. 

Mama n akim
Petng tu kami balik berehat.. tido dengan lena.. kepenatan smlm dlm bas.

Esok bangun pagi-pagi.. siap kemas barang, pakai lawa-lawa, wangi-wangi.. nak g kenduri kan... Nak g mkn sedap.. nyum nyum...
Posing dulu...
Dalam bas

Peace
Sebelum gi kenduri, singgah sarapan dulu. Menu biasa la, nasi dagang, keropok lekor, Sedapnyeeee... Harga okey2 la, cume kueh macam mahal sket kot. sebiji 50sen..  Pas sarapan, naik bas, singgah kedai kerpok lekor.. Kat situ die buat, situ die jual.. hurmm, sampai la ni nyesal, tak beli byk.. sedap wei kopok lekor die.. nyummm.....

Teruskan perjalanan ke Kuala Berang,.. Nak mkn kenduri pulak....

Sampai rumah kenduri di sambut, kawan lamaaaaa yang bertahun tak jumpe... dekat 10 tahun kot.. kawan rapat masa keje kilang pas spm dulu laaa. Die sepupu workmate aku ni.. kebetulan yang sangat cantik...

Jejak kasih, munie.. 
Sambil sembang, sambil tu soh makan.. amboi, spesial sgt juadah untuk kami-kami ni.. ade ayam sekor, ikan sekor.. belom cerita juadah atas meja buffet lagi tuh... huih betul2 makan sampai bas takley gerak. hahahaha

sedapnyee.. uwaaaa
Pas makan nasi, kita makan dessert palk.. mcm-mcm adoo....

Dah makan, dah kenyang... semua dah get ready nak blk... jom jumpe mak pengantin salam-salam. pastu photoshoot ngn penagntin plak.. hehehe

Ops, ni bukan pengantin.. ni sahabat lama... alhamdulillah, panjang jodoh persahabatn kite ni kan...

Ha, ni pengantinnye... ariff

Time aku tgh jmpe mak pengantin... so, gambo pon xde. harap maaf...

Ni gambo pengantin masa makan beradap. baju pink ngn baju ijau tu my boss..

Selesai majlis, kami terus bergerak balik.. Sampai di CCRC Muar, pukul 8.00 lebih. Alhamdulillah semua selamat. Rombongan cik kiah yang best, walau ade sket kecacatan sepanjang perjalan, tp die takkan jadi kudis pon dlm hati aku ni.. lantak ko la.. hahaha.. Ok lah.. penat dah..
bye...