Saturday, March 28, 2015

Akim's birthday celebration





Happy besday akim..

Celebrate kecik kecik bertiga kat umah..
Kek homemade tau..
Tarik napas panjang, seram sejuk.. Sib baik jadi...hehe..

Kek span vanilla doraemon. hehe













Nampak tak die suke.. die suke sangat!!

Ngan papa..

Kelihatan emon dan tergolek tepi kek..


Emon jugak yang sedap ye sayang

Sebenarnya besday akim dah celebrate awal kat kampong masa cuti CNY ari tu. Celebrate sekali ngn besday Sabrina. So double celebration la...Macam tahun lepas, kek mesti nak wat sendiri. dah merajuk nak beli dah, dah la tak sedap, tak sedap plak tu. eh?? hehehe

Cakap saje nak wat sendiri untuk asah skill yang mmg tumpul tu.. ok sekian...

Jom layan gambo....

Homemade belaka.. kek pelangi ngn kek coklat.. ade brownies n red velvet. mkn sampai Lebam!!

POTONG KEK!!!

Akim yang menjerit ketawa dlm tangisan.. hahaha

me, kakak, akim n atok kat tengah tu. hehehe

Mak jemaaaahhh sangat....

hehehehe

MENU!!



Friday, March 27, 2015

Wanita Terbahagia

Wanita Terbahagia - Bunga Citra Lestari

Jujur ku mengakui
Pantas ku beri
Seribu pujian buat kamu

Jauh di dalam hati
Selalu ku rasa
Bersyukur aku mengenalmu
Kerna cinta dari kamu
Jadikan aku
Wanita terbahagia di dunia

Bersama kamu
Ku jadi tahu
Artinya waktu
Lebih berharga dari harta di dunia

Bersama kamu
Ku rasa jauh
Lebih mengerti
Arti cinta tanpa harus mengucapkan cinta

Kamu ku yakin tahu
Ku yakin sama
Tujuanmu dengan tujuanku












ALHAMDULILLAH..

TERIMA KASIH ALLAH.

Bowling Dengan Kelab Keluarga CCRC Muar

Jom berbowling...

Kalau si mijut baca, matei kena kutuk sbb dah bertahun baru nak update..
Malas tau malas... malas tapi mahu...
Belasah je lah..

Xnak citer pepanjang sebab byk dah lupa. so tgk2 gambo je lah... ariba aribaaa......

Laki bini nak g bowling. Anak dok umah along yerk.. kalo bawak takut jadi bola bowling plak.
Motip mama wat mulut camtu?? saje je nak tunjuk kaler lipstick baru.. wekk.



Dah sampai.. MITC Melaka jek.. En hubby I dah di booking soh ganti pn saka yg tak dtg.. saje la tu... :P



Aiceceh.... Ada gaya sgt... group En Hubby namanya abg beca, tu yg dpt towel kat leher. abg beca sangat kannn...


Mama emokk.. hahaha.... mcm ada gaya... tp long long longkang belaka... hahahaha...


Ngn mijut mijut......


Ngn mijut lagi.. owhh, sy nampak pendek kerana mijut pakai heels.. tak bole terima!!!


Miza in d house. she's single but not available.. hehehe


Yeaa.. ngn hero saye.. I love u.. chup chup.. :P


Papa eksen tau sebab jatuhan pin die byk.. kene belatih-berlatih!!!!


My workmate, majority lelaki lelaki dan lelaki..... Cer tengok cer tengok, sy yang kurus kat sebelah kanan tu pgg ape??? hadiah beb!!!!


Muke teruja sgt dpt, hadiah.. kate tak terer, kate longkang??


Meriahhh!!!





NGEH NGEH NGEH.... Kalo rezeki tak kemana.... Ketiga tu geng papa la dapat.. yg jatuhan pin wanita tu plak.. hehehe.. yg join tournament je yg tau.. hahahahahaha..


ok bai..

Thursday, March 19, 2015

Le tour d sawahring





Assalamualaikum..

Cerita ceriti pasal kijo...
Sedar tak sedar, dah 5 tahun keje kat sini. Banyak pengalaman hadap, terbako, banjir, budak gado, staff gado.. mcm2 adoo.......hahahaha..


Tapi bagi aku, paling penting adalah, suasana keje yang seronok, kawan-kawan yang best dan tempat keja yang tak jauh dari umah. x suke jammed!!


Baru-baru ni, pihak tempat keje dapat basikal kalo x silap dlm 20 bijik kot. Alhamdulillah, so untuk memastikan basikal ni elok dan bole digunakan. kene la try test dulu.. so, boss ajak kami wat trip berbasikal sekitar tempat keje.


Memang best... I like.... Jom kayuh....
C baju merah tu kaki buli!!









makcik emok...


Muke buruk!!! tapi tu bukti keseronokan tak terhingga.. hahahaha


marshal naik moto.. hahahapenyelamat nusa dan bangsa...


celah hutan!!


sedang menunggu geng mak jemah.. geng mak jemah paling corot. haha




Nampak x, moto marshal penyelamat bangsa, td org lain bawak, ni org lain bawak.. x lawak nak kayuh ye kalai. hehehe



Geng.. ni sbaru nak mule.. muke ade shenyum... balik, semua tak cukup oksigen....tapi apepon mmg best....

Wednesday, March 18, 2015

Kalau dia sakit... saya pun sakit jugak

Assalamualaikum...

Dah kawin..citer pasal laki.. dah beranak, citer pasal anak..anak dan anak.. betol x?
Nak share cerita pasal anak yang membuat kan jantung cam berhenti berdegup sekejap...

Cerita bulan 1 yang lepas.. berkeladak dah cerita ni... tp nak share jugak sebagai pengalaman untuk aku sendiri dan sape2 yang bakal jadi mama..

Akim tibe-tibe je demam. x tau la sebab ape. Siang tu dia mmg nampak lemah, xselera nak mkn, susu je. pastu muntah.. Bila die tido ptg, aku ngn mak dah keluar g belanje kat ecnsave. Balik dari shoping brg dapo, en hubby kate akim demam. badan panas sangat....

petang tu, ni la keadaan dia.. lemah tak bermaya..

Si comel..selalu, xde lah nak berselimut.. abis campak selimut tu semua.

Malam tu badan panas sgt. Aku tuam n bagi mkn ubat dan ubat sumbat. Awal malam mmg merengek jek.. tido jap, sedar nangis..... kalau si dia nangis kami pun mesti la tak ley tido... Pastu, sbb ngantuk, si kecik tido n kami pon terlelap sama.. Bile sedar, bdn  dia panas sangat dan tetibe, die tesentak-sentak.. YaAllah, sawan.... kering rasenye darah nie....Kami angkat dia, amik kain basah, lap kepala, dlm masa seminit yang panjang, dia mula tenang... lemah, merengek perlahan. Kami terus bawak ke klinik.. Sampai ke klinik, jam pukul 5.00pg.... Kat klinik, MA masukkan ubat bontot , tuam badan ngn tuala basah. Akim mmg lemah sgt.  Naik ambulan, terus ke hospital Sultanah Fatimah Muar.

1st time naik ambulan, akim dah tetido, suhu badan dah turun sket. Papa akim follow dari belakang bwk barang2... Sampai hospital, masuk emergency.. Doktor check, cucuk tangan nak amik darah, siannye die, akim dah nampak stabil, tido. Bila papa sampai, aku g solat subuh. Pas solat, papa bgtau akim dah masuk wad. terus ke wad, akim Nampak lemah, baring jek.. sian dia... Suhu pon masih tinggi.. Misi soh tuam badan akim...
Baru masuk wad. pas muntah tukar baju


sedih sgt tengok die macam ni..

Kat hospital, biasalah. check darah. makan ubat. minum air garam. Bole imagine tak nak bagi budak setahun 9 bulan minum air garam? Kalo x dua org mmg tak mampu nak bg makan ubat.. Tak padan demam tau, part mengeliat xnak mkn ubat  tu mmg kuat betol.. Makan memang x nak, minum susu je lah, tu pon sket-sket. Kesian anak mama.

Putting kopek penenang akim kala demam


Malam pertama kat hospital, suhu badan naik 41 darjah celcius. Kul 4 pagi tuam badan dia, bagi mkn ubat. tuam sejam lebiy sampai turun suhunya. Suhu turun, akim tido semula.  Hari ke dua, suhu tak stabil lg. jap naik jap ok.. so, kene tido wad semalam lg, Doktor nak pastikan die betul2 sihat sebelom dapat keluar.


Day 2.. die dah bole senyum.. Ley cakap2..


Ley posing plak
Malam ke dua, kami tido bertiga kat wad. rasa tenang, akim dah nampak sihat. xanak dok atas katil nak jalan jek... Nilah bujang mama, aktif... Lega rasenye dan mama tak sabar nak blk coz mama plak rasa nak demam time nie.. Hari ke 3 doctor dah bagi pelepasan keluar. Alhamdulillah. syukur sgt. Pas pukul 2, kami check out. yeahhh


Day 3, akim dah bosan dok wad. jom ronda


playground kecik


Cakk

akim dah sihat. akim nak blk rumah kite....
Balik rumah, mama rasa kesejukan telan ubat, tido dengan selimut tebal. Inilah, bahananya tak cukup tido.. Demam terus.

Pengalaman ni memang bagi pengajaran la untuk aku. Lepas ni kalo anak demam, tolong la bagi perhatian extra. Tambah lagi akim penah sawan, so harapan utk die dapat lg mmg besar. kena pastikan jgn demam sampai suhu mencanak2.. alert... Kalau rase suhu tunggi je, bagi makan ubat syrup tu, wat 6 jam sekali. tuam badan die, sampai suhu turun. Pas dah turun, bukak je kipas pelan2 biar suhu panas tu keluar dari badan die. Jangan takut nak mandikan anak kalo demam, kat klinik itu pon yg die buat. sebab xnak suhu kumpul dlm badan. Mandikan jek kalo dmm.. MAMA n PAPA, pls alert ye kat anak-anak kite, mereka tak pandai cakap, mereka cuma tau merengek je, kite ni kene make sure dorang dalam keadaan stabil kalo nak terlelap.. 

3hari 2malam kat hospital byk benda yang kita belajar.. belajar bersyukur kerana anak kite diberi kesihatan yang baik. Tengok anak2 kecil dok wad icu, sakit berulang... aduh.. tabah lah sayang. tabahlah si ibu ayah...  Kadang bila tengok akim nakal n buat sepah buat aku jd geram, tapi bila ingat semula pengalaman die demam ni, ilang rase geram tu, timbul rase bersyukur, die nakal sbb die sihat. die buat sepah sbb die cergas..  Syukur...... Banyak lagi perlu belajar dalan mendidik anak. Semoga di beri kekuatan..

Takde ape yang lebih membahagiakan selain dari melihat anak membesar dengan bijak, cergas dan gembira.
Betul tak mama-mama sekalian?

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...