NUFFNANG

Wednesday, May 6, 2015

Bandung - Day 2

Morning Bandung!!!


Pagi yang sedikit konfius dan jakun.... sedar pukul 5 pagi, masa di Malaysia jam 6 pg la kan.. Pape pon google dulu, subuh masuk waktu pukul brape. Pukul 4.37am.. Ok, just nice...


Sebenarnya, tak perlu konfius pun, beza cuma sejam, kalau biasa bangun pukul 6 pagi, di bandung bangun pukul 5 pagi. yang lain-lain sama jek. Bila pukul 6 am tu, dah terang, maklumla jam kita dah pukul 7 pagi.. cuma rasa masa untuk golek-golek tu panjang la kan, janji untuk keluar pukul 8am/ banyak masa lagi... gelempang zorro dulu laaaa....


Akim bukan main syiok tido.. kene kejut baru bangun. Bukak mata je, tgk kartun... chanel kartun je 4 atau 5.. sonok sangatt la...


Pukul 7 am, lets breakfast.. sarapan simple saje. ada nasi goreng, ayam rendang, bihun goreng,  gorengan (tahu/tempe) roti bakar, kopi n teh'o' ,Setel makan, lets keluar... Dari hotel dah ramai peniaga jalanan yang jual macam-macam benda. Kuatkan semangat!! kalau betol2 minat brg yg di jual, baru ko layan. Kalo tak, senyum ucap terima kasih,ckp dah beli dah.. huhuhu..


Pagi-pagi dah ada depan hotel. Kalo minat barang dia, pagi2 ni tawar byk2 la..

Mcm2 ada..

opss, ni bukan peniaga eh.. hehehe
Lokasi pertama, nak g Pasar Baru. Tapi abg supir ( Mas Bery ) cadangkan kami ke rumah peniaga kain, dia bukak kedai dlm rumah. Nak g Pasar Baru pun belum bukak lg, so kita g cuci mata dulu dehhh. Lokasi rumah ni tak jauh dari pasar baru tu, dari luar nampak macam takda apa, masuk je dalam rumah.. wahh, meriah... Meriah ngn orang kita la.. yang mula nak sopink tak sedar diri.. kahkahkah..... Ok, jom cuci mata....

Khusyuk... mula nak sopink tak sedar diri le tue..



Kaum bapak sila bertabah.... yg pakai cap tu supir kami...


Ok gak la rumah ni, belakang rumah ada reban ayam, reban dog pon ada.. hehee... budak-budak ley la melawat hewan2 tu semua mama pon ley shopping dalam keadaan santai, ko bole pilih kain sambil bersimpuh atas lantai.. kat kedai tak bole kan? yang paling best, ley order air sambil sopink.. Hamboi, cam umah sangat...

aiceceh...  muke siyes sangat....


Aku kat sini, sempat beli souveniur, beli magnet, keychain, beg telekung dan baju sulam sepasang, tu pun sebab tengok kaler die same ngn baju raye papa.Yeaa, dah dpt baju raya. Untuk harga aku akan wat entry pasal harga barang yang aku beli. Zila n Nisa beli pon kain sulam, Harga okey2 la...  Setel shoping, lets go to Pasar baru... Teruja nak gi Pasar Baru ni dah sebulan terasa, ni gara-gara baca blog banyak sangat la nie.. haish....
Belakang yg tgh gelak tu kengkonon sedara wak doyok... :P


Jambangnya tu.. katenye wak doyok yg nak sedara ngn dia.. hehehe


Pasar Baru, sepanjang review yang aku buat. Kat sini kene amik masa banyak sket. Baru nama nya puas sebab dia ade 7 level. Sejujurnya aku kat sini, tak sempat nak shopping banyak... sebab, kat sini cuma 3 jam jek?? 3 jam???? uwaaaa... nangis kejap.... sempat cari telekung kiriman sahabat2, dan cari tshirt jek.. uwaa. nangis lagi..... nak wat camne kan, masa pendek, nak pg byk tempat.. so sabar je lah... Dah la tunggu Supir salah tempat.. wakakaka.... pening pale, byk sgt level. sib baik papa ada, kalo tak sesat mesat la haku..

ni kat level 2 kot... Rambang mata tgk telekung.. haishh.. fokuss!!


Dalam kedai kain. Tak beli pape pon kat sini.. cuci mata jek..

my love ngn abg chik... kaum bapak sila rileks, kaum bini nak cuci mateee

Nampak x tudung dotdot tu... semangat semangat!!

Baek!! tudung dot2 panggil laki plak.. hahhaa

Sila jamu mata

Segala lace bagai. Tak beli pon sbb tak minat. hahaha

Kalo padankan dengan kain plain yg sesuai cantekk sgt....

Dan lagi. sila cuci mata

Selesai... nampak x muke tak puas ati tu...

Mokcik sentap, tak puas nak sopink lg.. haishh

Gerak gi makan tengahari.. Jom makan masakan sunda..Kita gi makan kat KARAMBA Restaurant Aku order nasi ayam penyet ngn air alpukat juice dan untuk en hubby plak nasi putih dengan gurame goreng dan air kelapa oren.. semua teruja tengok flying fish papa, berkepak-kepak.. Akim pon suka makan gurame tu...Rasa okey la, cuma alpukat juice tu tak sesedap mcm minum kat Batam dulu.. Harga makanan lebih kurang rp130000, lebih kurang RM40.00.

Karamba

Gurame... flying fish

muke sediy terbawak2 gi kedai makan.. hikhik

Selesai makan, kita ronda di Factory Outlet Jalan Riau. Memang banyak la deretan fo ni, tengok selera masing-masing la. Masa kat sini, aku belom terbukak mood nak shoping, aduh.. kenapa laa... lagipon, lagipon faktor masa yang mencekik leher... alaaa, rugi sangat.... Banyak pilihan, harga pon berpatutan.. Sedih....sob sob...


akim tereksiden.. ngek ngek

factory outlet

lets... ronda semua f.o yg ada...

nampak tu, baju pink n oren tu

Jalan Riau






Kembali ceria!!

Factory outlet yg best la pada aku...

Dalam secret .. cantik kan..

lepas cuci mata.. jom makan eskim duyan.. sedappppp laaa.... rp10000

Dasat gitu kan..merah kete polis die...

selain peniaga jalanan, pemnyanyi jalanan pon ada...

Next station TOKO TIGA.. Segala macam jeans dan tshirt kat sini. Sempat la grab 2 pasang untuk en Hubby. Ok done! Untuk mama? takde pape.. :(   xpyh nak sedih sgt la mama akim oi...  Masa ni dah pukul 4 lebih, singgah solat dulu. Alhamdulillah dapat di masjid yang cantik ni. depan masjid ni ada padang tempat bersantai. Cerita dari supir kami, rumput ni mmg di import, kalau hujan, basah sekejap jek. pastu air mengalir ke bawah n bisa duduk selepas beberapa minit.. hebat... meriah dpn masjid ni. sape nak santai atas padang tu, kasut kene bukak. so, padang n rumput mmg bersih lah... best la kalo kat Malaysia wat camni.. kalo masjid penuh, solat kat luar pon bole, bersih..

tempat lepak dlm toko 3

dalam toko 3

pilih pilih

Masjid

Peace yoww

Belakang tu padang tempat santai-santai... meriah kan..

maa n akim... mama gemuk... hehe


Pas solat, nak cari perfume... I loveeee perfume.. tp suke yg memurah jek.. :P gi kedai perfume ni.. ingatkan cam kedai perfume biase tu. rupenya, kite order nak bau ape, die bagi tester.. kalo setuju, pilih la, nak berape ml.. n pilih botol yang mane..  dia akan campur pati pewangi dengan bahan mencair.. pastu siap...  masukkan dalam botol..harga mmg murah, paling kecil rp25000. Botol pon cute jek.Sembang-sembang ngn awek jual perfume ni, die keje dah 9 tahun. mmg dah pakar la, ko bagi la bau perfume ape, sure die ley tau brand die.. hehe.. aku tanya anggaran gaji die ( kepoh sangat mak jemah nie ) saja la tembak, dalam 3, 4 juta ada tak? laju die geleng... tak sampai tahap tu gajinya... rp4 juta tu lebih kurang rm1200 jek.. 9 thn keje pon gaji x ley sampai tahap tu.. so, paham-paham dan bersyukurlah... Aku pun sangat bersyukur sebab dapat perfume yang byk dgn harga yang murah.. kihkihkih.... hurm.. Wangi dah, jom balik....

tgk katalog dulu..

Segala macam perfume... yg pakai tudung itam tu dah keje 9 thn n dah jd pakar bau dah..

Siapa bilang perfume ngetop harus mahal?? siapa bilang?? meh jumpe gue...

Fewit...


Sebelum balik hotel, gi makan dulu!!! Lapo ni.... Jom kite g makan kat kedai makan belacan.. Kenapa pilih kedai ni? sebab ada live band!! Kat sini aku order nasi ape erk. bungkus dlm daun pisang, ade lauk ayam, ulam dan sambal dan jugak ada sup. air fruit punch. Papa plak order nasi ayam penyet dan air alpukat. Papa bengang sebab mkn tghari td aku x pelawe pon juice alpukat yg aku order. tau2 abis dah. wakakaka.. Sedap dan selesa. Kedai nya cantik, liveband pon best. Bagi tips rp10000, order lagu mcm2.. kakakakaka..
pic goggle

Cantikkan menu die **PIC GOGGLE**

iNTERIOR

cun kan....selesa, bersih dan enak juga...

band.. asikkk bangett

Nak sain!!!

geng...


Pastu balik rumah, rehat-rehat... Tengok balik barang ape dah beli pastu  kemas n  simpan bawah meja elok2... Sebelum tido, kira-kira dlm otak berape kerugian harini.. huhuhu.. Shopping dlm keadaan kelam kabut mmg x syiok, dan paling tak best tak dapat merasa sawan shopping dlm pasar baru tu... hukhuk.. sambung sediy..  nunite bandung



episod sebelum   >>>   Bandung - Day 1
next episod   >>>     Bandung - Day 3

No comments: