Sunday, May 10, 2015

Bandung - Day 3

Assalamualaikum....


Good Morning Bandung!!


Hari ini bangun tanpa ada rasa confius.... Sedar bila dengar bunyi azan subuh. Seriuosly tak sure azan dari mana. Mungki dari surau hotel kot.. Akim seperti biasa, tido lena sampai tertonggeng-tonggeng. Yeah, mana lokasi kita hari ini yeaa???

Breakfast seperti biasa, hari ni menu kuew tiow goreng kot, lupe plak, tapi yang lain tu same la. roti coffe, tea or me? aummm....


Lokasi seterusnya.. Tangkuban perahu!!




Keluar hotel jam 8.00am. terus menuju ke lokasi. Perjalanan 1 jam. Tapi tak terasa sebab seronok tengok pemandangan kiri kanan, tengok banyak resort dan hotel-hotel. Dari banyak bintang sampai xda bintang. Makin dekat dengan lokasi, makin sejuk... Dalam perjalanan, abg Berry ada bagitau la, apa patut buat, ape tak patut.. bagi elakkan diri dari ko tabur je duit, pastu tibe-tibe ko rase je dah muflis... takut tak? hehe..

Cantik je pokok-pokok ni... bila lalu kawasan ni dah rasa nyaman

Pagi lagi. Kabus menyelubungi diriku... hehe

aleh akim suke bebenoo.. terjelir jelir lidah tu..

kawah ape erk.. lupe.. :P

Sampai ke lokasi, bayaran masuk adalah rp200000 per head, mahal okeh... lebih kurang rm 50 Camtu la kan.. Biasa lah, makin fofular, makin la naik harganya.. Sampai je lokasi, idung dah berbau belerang. Nasib baik tak kuat sangat..Cuaca nyaman...Keluar van je dah kene serbu, segala macam la barang nak jual... Senyum saja n say takpe terima kasih..  Dorang siap follow sepanjang jalan n cerita ceriti pasal Tangkuban perahu ni.. Mungkin sebab dah dengar n baca byk cerita pasal peniaga kat sini, otomatik jadi takut kot n seram.. hahaha.... Aku mls nak layan, en hubby je yang layan dia..


Mata kecik sebab silau!!

silau lagi.. hehe


aiceh.. selfie kunun
mama

Pusing-seround kat sini, Sempat shopping sket. brader yang dok follow n bercerita td, dah mula bukak mulut nak jual fridge magnet... harga rp200000 untuk 4 biji magnet yang kononnya dari batu gunung berapi tu.. iyolahhh..  Tapi die siap ckp, xpe kt sini bole tawar menawar.. berapa murah aku sanggup.. Memang xnak pon sbb dah beli banyak.. So aku mintak rp20000.. Hahahaha... Time aku bz  sopink, akim dengan gembira beli patung mainan.. Rupa macam spiderman, outfit dan mcm ninja... Si papa plak main bayo jek. rp10000. Kalo aku mau aku tawar sampai rp50000. hehe.. Tapi nak wat camne dah akim pegang xnak lepas, dorang pon tau apepun mesti beli jugak. kan kan.. :(  Kat sini aku beli tshirt dan akhirnya jua aku terbeli la jugak magnet brader td dengan harga rp50000. Kesian pulak la.. Sebelum balik, beli strawberi dan buah beri... Harga dah lupa.. rp50000 kot. Manisnya ya ampun... sedap dan cantik.. Dah makan, member kata dorang selalu rendam ngn air gula sbb nak maniskan stoberi tu.. ermm, lantok la.. sedapppp.. hahahahaha
barisan kedai-kedai

Brader yang jual magnet. 4bijik rp50000

nampak belakang tu, kengkawan di kerumuni peniaga. hahaha

senyum papa.. :)


Bergerak dari Tangkuban Perahu jam 10.30 am. Ingat nak lunch kat Kg Daun, tapi awal sgt. So decide trus ke Cibaduyut untuk cari kerepek, kekacang n barang kulit.. Yiehaaa...  Sempat singgah kat Money Changer, duit semakin menyusut... :P


Sebelum ni ada baca pasal pisang salai, pisang salai cheese.. Teruja nak try... huhu... Singgah 1 kedai kenalan pak berry, bole try test ape yang ada.. Rasa la. makan la.. Pastu baru pilih nak beli ape. Ada kacang, pisang salai, dodol n mcm2 keropok... heaven sangat sampai sini. Akim n jiha kejenye nak mkn gula2 kenyal tu je.. Haish melekit-lekit.... Pisang salai tu, ohmai sedap u olsss..... makan sampai kenyang.. Kacang bandung pon sedap, cuma mahal sket la. dodol beraneka perisa.

heaven u olls,, mkn sampai kenyang

sila fokus pada tangan ai.. mulut tgh kunyah kacang tu.. hehe

timbang.. sangat old scooll kan... 

akim bukan main lagi yekk.. oh yea, akim pakai baju baru!!. hahaha

pisang cheese, salai cheese, original... serius la, mane dorang dapat idea wat jajan camni eh... sedap woii....

Papa layan selfie sorang-sorang.. x bole balah.. kahkahkah

Dah beli mcm-mcm, dorang siap bagi pisang salai untuk kudapan dalam kereta.. so nice... hehehe.... Kiteorg plak bagi ole-ole sorang rm1.. huhu... Jom amik gambo sebelum bergerak lg..Sebenarnya sepanjang jalan ni banyak kedai jual jajan macam nie. Memang tempat dia la kan..  ok jomm

ehem... jiha tu memanje ngn i tau... hikhik... tq ya pak, kami kenyang bajet,,, brulp alhamdulillah

Setel shoping kekacang, jom cari barang kulit!! Parking kat Grutty. Grutty ni shoping mall. Sampai sini ktorg dapat sticker, katenye ley dpt diskaun dengan setiap pembelian dalam tu.  Lets cari barang!! Jenjalan kat luar grutty, kedai-kedai tepi jalan... Sempat la merembat beberapa item idaman. Papa dapat kasut Timberland dengan harga yang berbaloi baloi.. hee.. 4 pasng kasut/sandal mama harga bersamaan sepasang kasut timberland papa.. ok kan?? Time is very d jeles... kene gerak nak cari makan..
Pilih jgn x pilih

Byk pilihan

Jalan cibaduyut... macet!!

Tepi jalan jual senapang... sempoi beb!

Akim dah boring, penat.. ikut suke la anak....

Cari purse untuk bonda...

Grutty, nampak kasut besar tu. kalo pijak ko, patah rahang..

Grutty. Tingkat bawah
Oleh kerana wang semakin menyusut, ktorg mintak pakk Berry cari mkn yang simple2 jek. Cam bakso ke, gado2 ke.... Dan doa bawak kami ke.... Tahu Tidur... Iye, itu la nama kedainya.. dah tahu sila tidur.. hehehe.... Menu macam-macam... sampai tak tau nak pilih... Harga sangat berpatutan. Tempat pon selesa. 2 tingkat. Akum mkn nasi ngn daging, daging tu ala2 padprik cume takde daun limau purut jek. Pedas.. Minum air jus oren.. Papa mkn ciken chop ngn air coke.. Harga rp54000 saje. Dalam rm15 kot.. Murah kan.....Kami tumpang solat kat sini.. Alhamdulillah.

haish, mama bz tulis order. haha

Makan-makan

Dah makan, tahu tidur lah... zzzzz

Para wanita-wanita ni pening, tak cukup lagi barang n ole-ole utk sedara mara ni... Nak g Pasar Baru, kedai dah tutup dah.. So, jom la kita ke rumah kain yang pegi semalam tu.. Harusla sambung shopping.. Duit ada lagi ni, baju mama pun baru selai dapat.. Tak bole jadi ni...  Ok jom... Kat sini terbekenan plak kain sulam kaler ijau, kain batik ngn baju plain . telekung 2 untuk my mother in law..  terjumpa 1 orang Malaysia, die beli kain pelekat beratus helai, katenya nak sedekah.. Moga murah rezeki beliau...
Pening tgk kain... sopink sampai lebam

nampak?? wanita tak sedar diri kt sane? hurmm, pak abdullah kenapa ya??

Akim dan mas berry.. saja besarkan gambo ni, nak highlight mainan kat tangan akim yg berharga rp 100000


Setel urusan mak-mak, Lokasi terakhir. cihampelas walk atau dikenal sebagai jeans street.... hujan dah turun renyai-renyai... Kat sini kedainya cantik. Banyak superhero. Tapi sebab datang dah malam dan hujan, xde la acara posing-posing..Kat sini nak cari baju n seluar utk akim jek... Jenuh pusing tpi pilihan untuk budak2 mmg terhad. Tak putus asa, akhirnya dapat la seluar n baju utk si kecik n bapak si kecik.. Mama, sila mengaga ye.. Takde size utk awak.. sob sob sob....  Tak byk sgt yg menarik kat sini, kalo ada masa, mmg aku ajak ke factory outlet jek. tapi malangnya, masa n tenaga tak iznkan. penat wei..Sok nak balik dah.. Hurmm......

Akim dan sape nama tu.. adehh

Akim dan kawan baru... comel sgt dorang tau.. siap borak guna bahsa dorang hahah

Setel shoping, balik hotel.... Barang penuh 1 van..  atas riba pon ada barang.. hahaha.... Malam tu lunch beli kat café hotel jek. Packing barang.. esok nak gerak balik dah.... Aku terpinga pinga tengok barang, x reti nak kemas dah.. sib baik ada incik papa.. Awak mmg penyelamat bangsa dan negara tau sayang.....


Setel kemas.. mandi,solat n zzzzzz.....................



episod sebelum sebelumnya >>> Bandung - Day 1
episod sebelum >>> Bandung -Day 2

No comments:

I'm Back!!

Tajuk acah-acah taiko sgt.. wekkk Im back sbb lame tak upload.. kat opis xde line tenet. dah 8 bulan kot.. Hari ni baru repair.. baru e...