Monday, May 18, 2015

JOM KE RENGIT BATU PAHAT

Assalamaulaikum..

Masa cuti panjang 1-4 mei ari tu, blk dr kampung Pontian My Home town, Papa ajak singgah ke Rengit. Bukan singgah pekan rengit tp kat tempat jual barang terpakai. Dah lama sangat tak gi sini, dulu masa budak, penah la dtg  sini n beli kipas angin 2. 1 dari kipas tu masih bole pakai sampai sekarang walau tahap uzur nya hampir menyembah bumi... tapi dah berbelas tahun kot, berbaloi la kan...

Lokasi tempat ni, kalo sampai pecan rengit tu, kalo dr Bandar Batu Pahat, korang akan jumpa jambatan, pas jambatan masuk belah kiri, ada bangunan kuning belah kanan tu, cam kedai2 la... pastu terus jek, nanti ade pasar kat belah kanan. Jalan terus, ko akan Nampak kedai-kedai yang banyak brg terpakai, setiap kedai  ada macam-macam benda die sumbat, selagi boleh jual.. Dan sepanjang jalan kiri kanan ada kedai-kedai ni. Kalo ko tabah dan mampu, ley parking je tepi jalan dan jalan n cuci mata la sampai Lebam...

Aku x mampu nak jalan jauh-jauh, tambahan plak xde la nak plan beli ape cuma nak servey basikal utk hakim, sian dia naik basikal sampai taman ngn basikal plastic roda 3.. hehehe..

Drive ke depan lagi, akan jumpa baris kedai, papa parking kat sini dan kami ronda-ronda cuci mata. 
Macam-macam ada..


Akim paling seronok.. Byk toys


Seronok kan.. seronokk...
Macam-macam ada kat sini, dari barang eletrik, perabot, toys, alat muzik.. macam-macam adaaa... just name it..name it... hahaha.. Cuma part harga tu x pasti sangat la, sebab bila Tanya harga basikal kecik tu, die letak RM120. uikss, mahal kot.. tapi x tau la mungkin basikal tu mmg rare atau mamat ni saje nak test aku. Yelah muke aku haprak jek, tanye mcm xnak beli.. hahahaa... Tips, kalo betul-betul minat, u olls tawar sampai die betol2  menyerah kalah dgn harga korang tu..  Chaiyok!!


Basikal silver tu harge RM120.00.. Rare ke??
Akim paling bahagia, semua basikal, motor, kete, die naik.. test drive katenye.... sampai basikal anak peniaga tu pon die gi naik... hahahahahaha


test dive lagi


Macam-macam ada.... segala harta Karun..


Dan lagi, mata tgh usha kete belakng plak tu.. hehe


Kte sport buruk pon nak test.. haishh anak..


Segala mak nenek brg ada...


Sedang usha lagi..


Baby chair, baby car seat, walker, katil baby...


Dan lagi...


dan lagiiiiii... hebat anak ku...


periuk, mangkuk, pinggan, cawan, piala pun ada... eh.. piala??? hehehe


Cute je kusi baby ngn meja kalerful tu...
Banyaaaaakk sangat barang kat sini... macam -macam ada... Papa usha gitar n keyboard/piano.. Ada gak almari kayu yang berkerawang-kerrawang tu... Kalo minat perabot kayu ala-ala jati tu mmg bole la ronda sini cuci mata.. cuci mata is free....

Yang penting, kalo minat n nak beli, tawar sampai peniaga pening nak tolak.. hahaha....


Sepanjang jalan...


peniaga sini dah kaya2.. kereta hebat-hebat u olss



Masa nak blk, nampak 3 org remaja lelaki berjln depan kereta, melentok-lentok cam mabuk.. Sekali tengok kat tangan, plastic gam.. sambil jalan, sambil isap gam.. berani kot bebudak ni. Sebab baru je aku nmpak polis masuk ronda kawasan ni.. Hurm, sediy tengok budak-budak ni, kalo tgk umo mungkin dalam lingkungan 13-15 tahun kot. Kalau tak bantu, mereka ini la yg mewarisi abang-abang yang ada kat pusat pemulihan dadah... Mudahkan la kami membantu anak-anak ini n mendidik anak-anak kami.. amin.... 

2 comments:

RioAzzaro said...

tks...nak pergilah weekend nie

Lily Purple said...

sila-sila... bole jamu mata.. hehe

Kebun Kembun dan Mulberi

Assalamualaikum... happy sunday u ols. di johor, sunday keje yerk.. xde makne nak golek2 sampi kul  doblas.. heee Last week aktiviti,...