Saturday, May 30, 2015

Lawatan ke Kedah

Assalamualaikum...

Hari tu dapat peluang gi jenjalan ke Kedah..  Bukan jenjalan sebenarnya,tapi dapat join lawatan ke Kolej Pertanian Bukit Tangga Kedah. Kat area mane tu?? sekali kat Changloon daaa..... petak montot nak tunggu sampai sana... betul-betul sempadan ke siam sane tuh haa.... 

Kami gerak 2 kenderaan, 1 hiace van n 1 lagi innova... Innova utk otai masih berbisa, kami yg belum berbisa moh naik hiace... x ramai pon, 1 van ni cume 7 org termasuk diver, innova plak 5 termasuk driver. so selesa la kan....

muke dah cam pinggan dah aku tgk.. hahahaha


Gerak pukul 12.30 tghari... Semangat-semangat!!.. Singgah Seremban untuk mkn n solat.. Pastu terus gerak, singgah rehat kat Tapah n Sg Perak. Sepanjang jalan tahan mata x ley tido.. Sebab ada yang memerati.. hahaha... Sume pakat tahan jek, tp akhirnya gagal juga.. apepun tak bole...

Bekalan... 

Penat woi..... kene urut-urut kejap kat Tapah....

Kenderaan tempur.... time ni semua keluar, tak larat wei, ade gas bercun.. sape kentut ntah..ptuii....
Perjalanan mmg sempurna, takde masalah.. alhamdulilah.. Tapi jauhnye, mak aii.... sampai Hotel Changloon lebih kurang 8.30mlm. Kami stay kat T Hotel... Selesa hotelnye... Nti aku review pasal hotel ni okeh...


Dari tin jadi tut tut

Bapak tengah dptkan bilik utk anak2
Check in, mandi solat.. rehat jap.. siap-siap untuk makan malam.. lapo terok wei... Makan malam aku jadi mak la.. Maklum bendahari utk duit mkn.. huhuhuhu....
Dah cantik, nak g makan...

Roomate.. hehehe
Tak jauh pun kedai makan, dlm 5 km je kot.. Kat area bandar kecik tp lengkap la, ada bank, byk kedai makan n ada pasarraya jugak... Lengkap la tu... Kami makan kat Restoran Nasren D'Samila.  

Mak aka  tauke of d nite.. ngeh ngeh

12 orang..

Nampak x muke lapa masing-masing.. hehehehe


Nasi goreng USA

Nasi goreng ketam
Makan, bole tahan la sedap... n harga pon x mahal sangat. Makan 12 orang, ala carte. Ada sampingan pulut mangga n kerabu mangga.. Total RM136.00 Ok la kan.. masih dlm bajet..  Setel makan, balik hotel n rehat tido... sempat layan channel siam jap.. then zzzzz....

Good Morning!!!!
Bangun pagi, siap-siap.. Check out pukul 7.30am.. Nak gi breakfast dulu pastu kene ada di Kolej Pertanian Bukit Tangga pukul 9.00 pagi.


Breakfast kat kedai makan dekatje ngn hotel. Aku pelik, mane plak gambo makanan yg aku amik, rasenye ada... tp di mana yaaaaa.... Takpe la, meh i citer ape ktorg makan. Sarapan pagi makan sendiri-sendiri. Aku makan, roti arab, miza makan roti telor, tp sampingannya, amik lauk paru sambal, tahu cina n ayam kunyit dan jugak pulut magga lagi... hahahaha... Total RM17.00, Baru sarapan nak oi.... kekekeke
Siap breakfast gerak ke, Kolej Pertanian Bukit Tangga, Tak jauh sangat dari lokasi, cuma masuk dalam tu agak ye tak ye jek.. cam tak caya dalam felda, kampung-kampung gitu, ade plak kolej yang besar tersergam kat sana.. hehehehe


Sampai-sampai minum dulu, perot dah tak bole blah, kenyang gilor... masuk bilik taklimat. dengar la taklimat yang ala-alam muzik untuk melelapkan mata.. maklum la perot dah kenyang, mata pon layu...

Kwik dry tu mmg jenama eh? or die nak describe yang benda tu quick dry?
Lepas taklimat, nak lawat kawasan dulu.. Sebelum lawat kawasan, kite tengok area kolej dari menara tinjau dulu..
Peace2

Dari sini ley nampak sempadan siam sane tu ha.. jln kaki je dah ley sawadikapp

Ade plak jurugambar kat situ... Mustitasking dia tu, jurugambar dan pemandu sekali

Luas 725 hektar.. besr wooo, macam-macam adaaa


Untuk lawatan, kami naik bas kolej, comey je bas dia.
Pantang nak amik gambo, ada je sebuk kat blakng tu...

Hero harapan malaya yg bakal jaga lembu.. muhahahahaha

Soalan : Berapa peace yng ada dlm gambo?? jawapan sila tulis di komen. hadiah menarik menanti anda.. kahkahkah.....
mula-mula melawat kebun sayur, besar giler kebun. Macam-macam sayur ada. nampak la hasil yang dorang dah tuai, cam timun n bendi... Pas tu gi kat Kawasan Ternakan Ruminan, ade lembu n kambing pelbagai baka. Ade seekor anak kambing yg kematian mak masa di beranak kan. Nama dia ku puteh sbb die puteh sangat. Speacialnya dia ni, dia minum susu lembu so dia mmg xnak kawan ngn kambing n dia hanya bercampur ngn lembu jugak.. Krisis identiti.. huhu... Tapi aku terpikir gak kalo dia dah matang nak kawen, camne erk.. pasangan yg die pilih adakah lembu or kambing?? 
ku puteh..ku puteh.. memang la puteh... 


Lembu nak beranak, x suka campur lembu lain.. kemurungan kot.. hehe

Ku puteh

Manje sangat ngn daddy die.. ehh??? hahahaha
Dah puas main ngn lembu n kamben, kami gerak tgk madu... I suke madu tapi x nak bermadu.. grrrr.......
Hasil dalam 1 bekas tu bole dapat dlm 16kg madu.. perghh kaye....
Lawatan selesai dalam pukul 1.30tgh.. ade lapo teruk...  Gerak g makan kat. Makan sedap ada susu fresh.. Sedap susu fresh tu erk.. huhuhu....

Lawatan ni mmg best, cuma masa agak suntuk, x dapat gi byk tempat. Ramai jugak pelatih dalam kolej ni dan muda-muda, comey comey belaka.. Sempat jugak la sembang ngn 1 student kat situ, perempuan, comey.. kecik molek je orangnya. Kata dia, mak dia soh datang sini. Mula-mula x minat, tapi sekarang dah ok dah.. Now dia dah tahap 2, Kalo ada rezeki, nak sampai tahap 4, diploma.

Program latihan kemahiran pertanian kebangsaan ni  tawarkan 08 bidang, antaranya Tanaman, Penanaman Padi, Ternakan Ruminan, Ternakan Poltri, Akuakultur Air Tawar, Akuakultur Marin, Teknologi Perikanan Tangkapan, Pemprosesan Makanan dan Pemasaran. Dan bukan semua bidang ni ada kat Kolej PertAnian ni, dia ada byk tempat serata malaysia. Ikut bidang yang korang pilih la

Untuk adik adik kat luar sana, jgn takut nak join bidang pertanian. Ini peluang besar yang kerajaan bagi untuk korang belaja dan tak mustahil 1 masa nanti korang mampu bukak ladang sendiri. Untuk mak, mak n bapak-bapak kat luar sana, kalau nampak anak-anak tak minat nak sambung belajar dengan nota-nota dan assingment bertimbun, inilah tempatnya, belajar kemahiran, tenaga kerja kemahiran akan sentiasa di perlukan. Kerja akan sentiasa ada, kalo xde keje korang ley wat keje sendiri dan dapat hasil. 

Dengan yuran kemasukan yg sangat mampu, ada duit poket, dapat baju, asrama yg selesa. apa lagi? 
Berminat, boleh hubungi :

Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC)
Kementerian Pertanian dan Asa Tani
Aras 3 Wisma Pertanian
No 28 Persiaran Perdana Presint 4
62624 Putrajaya.
No Tel : 03-88701695 / 1680 /1683 /1693 /1802
facebook : www.facebook.com/majlislatihanpertanian


Balik dari lawatan, kami bersiap untuk lawatan ke tempat lain pulak. 
Kat mana tu?? tungguuuu... hehehehee

No comments:

Kebun Kembun dan Mulberi

Assalamualaikum... happy sunday u ols. di johor, sunday keje yerk.. xde makne nak golek2 sampi kul  doblas.. heee Last week aktiviti,...